Misuzu Posted May 7, 2014 Report Posted May 7, 2014 Nie za bardzo wiem, gdzie założyć ten temat. Otóż, planujemy wysłać coś do polski o wartości ok. $150 moze trochę więcej. I jak to jest z tym clem? Czytałam, ze jest określona wartość kiedy to cło narzucają, ale sa rożne informacje w necie. Nie chce po prostu, aby rodzina płaciła za coś co dostała. Ja miałam takie przypadki, ze chyba placilam cło z dwa razy, ale wtedy zawsze była to biżuteria, my biżuterii nie wysyłamy.
mi0706 Posted May 7, 2014 Report Posted May 7, 2014 na stronie, np: Polonez Parcel jest informacja, że cło jest naliczane od wartości. Jeżeli wpiszesz więcej niż $45 to nałożone zostanie cło, więc to do ciebie zależy co podasz.
chrusciel Posted May 7, 2014 Report Posted May 7, 2014 Zostaje Ci jeszcze Polamer.. Takze firma wysylkowa. Ja zawsze wysylam nia. Zawsze Cie zapytaja co jest w srodku. Tu odp wygladaja tak: odziez uzywana, slodycze, zabawki. Jezeli wysylasz morska to po 4-6 tyg jest u odb w pl. W agencjach sami zaznaczaja ze wartosc to $40 tak by agencje cla nie naliczaly. Wiec jezeli podasz wartosc paczki to nalicza clo, Ty decydujesz Ot i caly ambarans z clem
sly6 Posted May 7, 2014 Report Posted May 7, 2014 moze zacznijmy od jakiej kwoty jest naliczane clo http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html pisalismy tez o tym na forum jest nowa stawka celna a nie stara Mozesz wpisac co chcesz,za to Twoi bliscy jak nie beda miec szczescia zaplaca clo .
shmehr Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 I jeśli wysyłasz odzież, to bez paragonów i bez metek oczywiście
kzielu Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 I jeśli wysyłasz odzież, to bez paragonów i bez metek oczywiście shmehr - zastanowiles sie troche nad ta porada ? Bo mieszkasz w Polsce, powinienes byc zainteresowany tym zeby ewentualne nalezne clo trafilo do kasy panstwa w ktorym mieszkasz...
Michael1986 Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 Misuzu - są strony z taryfami celnymi, a zależą one od tego czym jest to "coś" co chcecie wysłać.
shmehr Posted June 11, 2014 Report Posted June 11, 2014 shmehr - zastanowiles sie troche nad ta porada ? Bo mieszkasz w Polsce, powinienes byc zainteresowany tym zeby ewentualne nalezne clo trafilo do kasy panstwa w ktorym mieszkasz... Blagam Cie, raz ze nie mieszkam w Polsce, a dwa ze kase Panstwa mam serdecznie w czterech literach. Jakby te pieniadze nie szly na bande politykow i partie polityczne trwoniace miliardy zlotych, to moze i bym sie nad tym zastanowil. A tak to dbam o swoja kase, a nie o kase panstwa. Jesli kasa panstwa bedzie kiedys lezala w moim interesie - wtedy o nia zadbam. Wiec odpusc mi takie przyuczenia.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.