Skocz do zawartości

Przedszkolanka

mmdct

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, ostatnio naszla mnie taka refleksja, jak to wyglada praca w przedszkolu pod wzgledem finansowym? czy da sie wyzyc i przezyc, bedac osoba zdana tylko na siebie? Mowa o NY, NJ, IL, bo tam kiedys planuje w mam nadzieje nieodleglej przyszlosci emigracje :D rozpoczelam w tym roku dopiero studia - amerykanistyka, paszport amerykanski tez mam. Rodzine w tychze rejonach, rowniez, ale nie traktuje ich jako podczepienie sie, jedynie jako ewentualne emergency.

Napisano

a ta amerykanistyka to po co ;)

idz na studia dla przedszkolanek,jakies inne kursy,nauka w tym kierunku :) plus duzoo praktyk i znajdziesz dobra prace ,dobrze platna :)

Napisano

Zapotrzebowanie na przedszkolanki jest. Jesli juz pracujesz w zawodzie w PL, to zrob sobie kursy montessori, albo podyplomowke z nauczania integracyjnego, albo plastyke itd. Na poczatku w CA dostalabys zapewne $12/h

Napisano

Praca w przedszkolu to chyba najgorsza praca jaka mozna dostac w US. Nie porownuje tu pracy na budowie, zeby byla jasnosc ani pracy w public elementary school. Przedszkola w US to jedna wielka zenada. Nauczyciele sa underpaid I w 50% rowniez nie maja NIC wspolnego z edukacja wczesnoszkolna, czy nawet jakakolwiek edukacja. Czesto to mlode dziewczyny probujace sobie dorobic do college fees. Na wstepie zaproponuja ci moze $8-11/h ale nie licz, ze zawsze wyrobisz w tyg 40h. Zapotrzebowanie na nauczycieli w przedszkolu zalezy od ich "ratio" wiec jesli tydzien bedzie slaby I duzo dzieci chorych to cie wysla do domu I za pozostale godz nie zaplaca. Do tego przedszkola sa prywatne wiec o typowych swietach federalnych zapomnij. Dostaniesz moze 5 w roku. No I pomijam, ze twoje kwalifikacje z PL beda rownozedne z tymi, ktore ma 60letnia imigrantka z Pakistanu czy 17letnia Amerykanka dorabiajaca sobie do collegu.

Napisano

a ta amerykanistyka to po co ;)

idz na studia dla przedszkolanek,jakies inne kursy,nauka w tym kierunku :) plus duzoo praktyk i znajdziesz dobra prace ,dobrze platna :)

Sly, prosze Cie- przedszkolanka dobrze platna??? Chyba nie mowimy o tym samym kraju ...

Napisano

Ja generalnie z punktu widzenia klienta przedszkola moje się podpisać pod tym co pisze kig. Rotacja jest duza i widać na oko ze dla większości nie jest to praca na dłużej. Jedynie panie w infant roomie podejrzewam ze maja lepiej ale po pierwsze maja lata doświadczenia a po drugie jedna z nich jest RN .

Napisano

Ja sie nie znam, ale sie wypowiem. :) Moja "tesciowa" prowadzi daycare. Dzieci od troche ponizej roku do kilku lat. Nie ma zadnych studiow skonczonych tylko certyfikaty po przyjezdzie do USA. Biorac po uwage liczby, "przedszkolanka" kokosow nie zarobi. Z tego co placa rodzice trzeba zarcie oplacic i inne takie. Do tego jak kig pisala, jedno dziecko mniej i profit zmienia sie na wychodzenie na zero lub strate.

Napisano

a podobno praca przy dzieciach to same kokosy sa ;)

widac ze nalezy trafic dobrze oraz byc przedszkolanka-opiekunka przy rodzinie majetnej :)

i dobrze ze piszecie jak jest,bywa :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...