iseq Napisano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Witam wszystkich, moja historia: 2012 dwa miesiące turystycznie w NYC, 2013 miesiąc podróży ze wschodniego wybrzeża na zachodnie autem, 2014 cztery miesiące w NYC "turystycznie". Mam pytanie: czy mogę wjechać teraz (za tydzień) do NYC, biorąc pod uwagę, że 5 listopada wróciłem z NYC do Polski, podając powód na granicy, że chce się spotkać z kontrahentem, spólnikiem spółki, która została założona 1 stycznia 2015 w Stanie Nowy Jork? Na wizie mam napisane: Visa Type/Class R B1/B2. Powodem, dla której wyrabiałem wizę 3 lata temu były cele turystyczne, nie wspominałem nic nigdy o celach biznesowych. Chciałbym wjechać na około 2 tygodnie. Co o tym sądzicie? Czy może lepiej będzie wrócić do bajki o zwiedzaniu Nowego Jorku? pozdrawiam
jkb Napisano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Czemu ujales slowo "turystycznie" w cudzyslow?
sly6 Napisano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 na wizie tak masz napisane i mozesz tak podac ze lecisz w sprawie spolki i teraz zalezy to od urzednika sa tacy ze pytaja o pewne szczegoly i jak sie pomylisz to zostaniesz zawrocony kolejna sprawa to jak ktos Cie nie podal tam gdzie trzeba ze pracowales -nie byles zbyt rozmowny o tym to bywa tak ze urzednik wierzy-ufa ze nie robiles przez te 4 miesiace. Pamietaj nie kazda opowiesc urzednik kupi i pamietaj aby miec cos na potwierdzenie ze lecisz w sprawie spolki bo to wiza b1 i ma troche inne zasady niz b2
iseq Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Zbyt rozmowny nie byłem i za bardzo kto nie miał gdzie podać. Papiery spółki, dokumenty rejestracyjne dobrze mieć ze sobą? Dzięki.
sly6 Napisano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 tak te papiery miej ze soba i wrazie pytan pokazesz
ilya_ Napisano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 podczas ostatniej wyprawy tej 4 miesiecznej to co powiedziales urzednikowi na granicy ? ze zamierzasz byc 4 miechy ? czy powiedziales np ze bedziesz miesiac, a byles 4 ? wg mnie jak zaczniesz cos motac urzednikowi w glowie o jakims wspolniku i jakis interesach to moze cie kompletnie nei zroumiec.... on patrzy tak: masz promese turystyczna to co mi tu o jakis interesach mowisz teraz....zawracam
iseq Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Podczas wyprawy 4 miesięcznej miałem wykupiony bilet na 3 miesiące, przebókowałem dodając jeden miesiąc. Nie cisnąłem kitu, bo urzędnik też nie pytał o nic. Tylko czy byłem wcześniej i jaki cel. Edycja: jest sens dzwonić, jechać do Ambasady zmieniać promysę? Można tak w ogóle? Odnośnie motania itd. Chodzi o to, że wiem, że oni są wyszkoleni w mimice twarzy itd. wiem też że zbytnio nie umiem kłamać. Jak jechałem na te 4 miesiące to nie jechałem z celem "będę pracował", chciałem po prostu trochę pomieszkać, odpocząć od syfu w kraju. Pracuję zdalnie, swoją pracę mogę robić gdzie tylko jest internet. Na granicy nie kłamałem, pracę dostałem przypadkiem. Znajomy zaproponował mi po tym jak 3 dni przed moim przyjazdem osoba odpowiedzialna w jego firmie za zadania, które wykonuje odeszła do innej firmy.
Joanna30 Napisano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Ale jak zmieniać promesę? Do kiedy masz ważną wklejkę w paszporcie? Musisz wjechać do USA przed upływem jej ważności, bądź postarać się o nową wizę.
iseq Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Jeszcze jakieś 6 lat, dali mi na 10 lat promesę. Po prostu zastanawiam się czy można w Ambasadzie wyrobić sobie jakąś "dodatkową" promesę biznesową, służbową. Żeby bez stresu jeździć co jakiś czas bez kłamania, służbowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.