iseq Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 Witam wszystkich, moja historia: 2012 dwa miesiące turystycznie w NYC, 2013 miesiąc podróży ze wschodniego wybrzeża na zachodnie autem, 2014 cztery miesiące w NYC "turystycznie". Mam pytanie: czy mogę wjechać teraz (za tydzień) do NYC, biorąc pod uwagę, że 5 listopada wróciłem z NYC do Polski, podając powód na granicy, że chce się spotkać z kontrahentem, spólnikiem spółki, która została założona 1 stycznia 2015 w Stanie Nowy Jork? Na wizie mam napisane: Visa Type/Class R B1/B2. Powodem, dla której wyrabiałem wizę 3 lata temu były cele turystyczne, nie wspominałem nic nigdy o celach biznesowych. Chciałbym wjechać na około 2 tygodnie. Co o tym sądzicie? Czy może lepiej będzie wrócić do bajki o zwiedzaniu Nowego Jorku? pozdrawiam
jkb Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 Czemu ujales slowo "turystycznie" w cudzyslow?
sly6 Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 na wizie tak masz napisane i mozesz tak podac ze lecisz w sprawie spolki i teraz zalezy to od urzednika sa tacy ze pytaja o pewne szczegoly i jak sie pomylisz to zostaniesz zawrocony kolejna sprawa to jak ktos Cie nie podal tam gdzie trzeba ze pracowales -nie byles zbyt rozmowny o tym to bywa tak ze urzednik wierzy-ufa ze nie robiles przez te 4 miesiace. Pamietaj nie kazda opowiesc urzednik kupi i pamietaj aby miec cos na potwierdzenie ze lecisz w sprawie spolki bo to wiza b1 i ma troche inne zasady niz b2
iseq Posted January 4, 2015 Author Report Posted January 4, 2015 Zbyt rozmowny nie byłem i za bardzo kto nie miał gdzie podać. Papiery spółki, dokumenty rejestracyjne dobrze mieć ze sobą? Dzięki.
sly6 Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 tak te papiery miej ze soba i wrazie pytan pokazesz
ilya_ Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 podczas ostatniej wyprawy tej 4 miesiecznej to co powiedziales urzednikowi na granicy ? ze zamierzasz byc 4 miechy ? czy powiedziales np ze bedziesz miesiac, a byles 4 ? wg mnie jak zaczniesz cos motac urzednikowi w glowie o jakims wspolniku i jakis interesach to moze cie kompletnie nei zroumiec.... on patrzy tak: masz promese turystyczna to co mi tu o jakis interesach mowisz teraz....zawracam
iseq Posted January 4, 2015 Author Report Posted January 4, 2015 Podczas wyprawy 4 miesięcznej miałem wykupiony bilet na 3 miesiące, przebókowałem dodając jeden miesiąc. Nie cisnąłem kitu, bo urzędnik też nie pytał o nic. Tylko czy byłem wcześniej i jaki cel. Edycja: jest sens dzwonić, jechać do Ambasady zmieniać promysę? Można tak w ogóle? Odnośnie motania itd. Chodzi o to, że wiem, że oni są wyszkoleni w mimice twarzy itd. wiem też że zbytnio nie umiem kłamać. Jak jechałem na te 4 miesiące to nie jechałem z celem "będę pracował", chciałem po prostu trochę pomieszkać, odpocząć od syfu w kraju. Pracuję zdalnie, swoją pracę mogę robić gdzie tylko jest internet. Na granicy nie kłamałem, pracę dostałem przypadkiem. Znajomy zaproponował mi po tym jak 3 dni przed moim przyjazdem osoba odpowiedzialna w jego firmie za zadania, które wykonuje odeszła do innej firmy.
Joanna30 Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 Ale jak zmieniać promesę? Do kiedy masz ważną wklejkę w paszporcie? Musisz wjechać do USA przed upływem jej ważności, bądź postarać się o nową wizę.
iseq Posted January 4, 2015 Author Report Posted January 4, 2015 Jeszcze jakieś 6 lat, dali mi na 10 lat promesę. Po prostu zastanawiam się czy można w Ambasadzie wyrobić sobie jakąś "dodatkową" promesę biznesową, służbową. Żeby bez stresu jeździć co jakiś czas bez kłamania, służbowo.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.