Skocz do zawartości

Opieka Madyczna W Stanach-Co W Takim Przypadku?

ezechiel123456789

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A dlaczego nie moze pracowac na zmiany? Ja dwie ciaze przepracowalam pracujac na nocnej zmianie - piersza ciaza pracowalam od 22-ej do 7 rano, druga ciaza od 4ej rano do 13ej. W obu wypadkach pracowalam do chwili urodzenia, bo w USA jezeli chcesz sie zwolnic wczesniej, przed urodzeniem, to odejumuja ci od i tak bardzo ktortkiej maternity leave.

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

A dlaczego nie moze pracowac na zmiany? Ja dwie ciaze przepracowalam pracujac na nocnej zmianie - piersza ciaza pracowalam od 22-ej do 7 rano, druga ciaza od 4ej rano do 13ej. W obu wypadkach pracowalam do chwili urodzenia, bo w USA jezeli chcesz sie zwolnic wczesniej, przed urodzeniem, to odejumuja ci od i tak bardzo ktortkiej maternity leave.

Ponieważ w PL prawo pracy zabrania zatrudniania kobiet w ciąży na nocną zmianę. Ja pracowałam, pracodawca łamał prawo na moja prośbę, jeden miesiąc wytrzymałam w domu na przymusowym zwolnieniu chorobowym, jak tylko lekarz powiedział mi, że mogę wrócić do pracy, to od razu to zrobiłam. Ześwirowałabym siedząc tyle miesięcy w domu ;).

Napisano

Moja siostra ma jeszcze dwóch synów, więc w domu się nie nudziła ;) Choć czasem trochę świrowała ;)

No i tak - zapomniałam dodać, że moja siostra jest pielęgniarką w PL, a nie w USA.

Napisano

No ja się w sumie też nie powinnam wtedy nudzić, bo miałam już starszego syna, który rozpoczął wtedy edukacje szkolną ;). Ale jakoś tak się przyzwyczaiłam do tego, że pracuję zawodowo, że bez tego dostawałam lekkiego świra, może hormony za bardzo mi buzowały :P.

Napisano

nie zgodzę się się z Tobą, mam wrażenie, że widzisz tylko te kobiety, które idą na L4, a te które pracują są pomijane w Twoich obserwacjach. Nie wszystkie kobiety chętnie idą na tak długie zwolnienie, ja bym osobiście dostała bzika... Ciąża to nie choroba.

Nie - po prostu nie znam kobiet, które w ciąży nie poszły na L4, jak tylko było to możliwe. Pewnie, gdzieś są jakieś wyjątki :) I fajnie, że nie zgadzasz się z moimi obserwacjami, ale jakoś bardziej wierze własnym oczom :)

Napisano

Nie - po prostu nie znam kobiet, które w ciąży nie poszły na L4, jak tylko było to możliwe. Pewnie, gdzieś są jakieś wyjątki :) I fajnie, że nie zgadzasz się z moimi obserwacjami, ale jakoś bardziej wierze własnym oczom :)

ja tez nie poszlam. odpracowalam do piatego miesiaca, a ze wiedzialam, ze bede emigrowac, po prostu sie zwolnilam. pracodawca patrzyl na mnie jak na kosmitke, bo przeciez moglam po prostu przyniesc zwolnienie i zwolnic sie dopiero po urlopie macierzynskim

ale ja jakos nie moglam, zreszta panicznie wrecz balam sie, ze np. jacys nawiedzeni urzednicy przyjda mnie sprawdzic, a ja juz bede poza granicami kraju:/

i musze sie z toba zgodzic, ze mimo wszystko zastraszajaca liczba moich znajomych i kolezanek skorzystala z poblazliwosci systemu:/

Napisano

ja wstaje o 5:40 zeby po 6 byc juz na silowni i zadbac o siebie nim pojde do pracy, podczas gdy dbam o swoje zdrowie i kondycje, inni slodko spia i przewracaja sie w lozku na drugi bok. ale potem to ja nie korzystam z lekarzy, nie mam problemow zdrowotnych a oni maja nadcisnienie, cukrzyce, miazdzyce, wrzody i co tam tylko.

<script type="text/javascript"></script>

Ja wstaje o "normalnej" godzinie tj po 6 w dni powszednie a w weekendy wyleguje sie w lozku ile wlezie :) I jest mi z tym dobrze.

I wcale nie jestem otyla :) Nawet nie mam nadwagi. Kto powiedzial ze wyciskanie na silce albo bieganie po biezni jest najzdrowsza opcja? ;)

Miałem się nie wypowiadać w temacie ale Twoje stwierdzenie stoi w sprzeczności z tym, co obserwuję w PL :P. Tutaj każda ciąża jest chyba zagrożona. :)

Wow, to sam badz w ciazy i zobacz co sie dzieje wtedy z Twoim cialem

Napisano

Ja nie o ciazy, ale o tutejszej sluzbie zdrowia… dzisiaj moj maz poszedl do dermatologa z wysypka, jak sie okazalo niegrozna dla zycia ;) Sytuacja numer 1: lekarz wyciaga notes pewnej korporacji medycznej, po czym zapisuje lek - oczywiscie tej konkretnej firmy pytajac meza, czy ma ubezpieczenie. Ubezpieczenie mamy, pytan dodatkowych lekarz nie zadaje, wizyta trwa moze z piec minut i generalnie maz dowiaduje sie dokladnie tego samego, co wczesniej znalazl w internecie za darmo ;) Sytuacja numer 2: apteka, odbior lekow. Jeden jest, drugiego nie ma, ale… "mozemy go sprowadzic, ale Twoje ubezpieczenie nie pokrywa kosztow". Cena leku (masci)… $500. Tak, piecset dolarow. Oczywiscie zero informacji od lekarza, ze bez ubezpieczenia cena bedzie jak z kosmosu. Mozliwosci kupna czegos tanszego nie ma, bo nie ma recepty. Co teraz… konieczna wizyta u kolejnego dermatologa i kolejny wydatek. Nic mnie tu nie wkurza bardziej niz to, ze idac do lekarza czlowiek nigdy nie wie, z jakim rachunkiem skonczy.

Napisano

serafina, przezylam dwie ciaze - moze i srednio uciazliwe, ale jednak. daje sie zyc. i ja tez uwazam, ze L4 dla ciezarowki, bo jest w ciazy, to jest grube, GRUBE przegieci

Ja nie o ciazy, ale o tutejszej sluzbie zdrowia… dzisiaj moj maz poszedl do dermatologa z wysypka, jak sie okazalo niegrozna dla zycia ;) Sytuacja numer 1: lekarz wyciaga notes pewnej korporacji medycznej, po czym zapisuje lek - oczywiscie tej konkretnej firmy pytajac meza, czy ma ubezpieczenie. Ubezpieczenie mamy, pytan dodatkowych lekarz nie zadaje, wizyta trwa moze z piec minut i generalnie maz dowiaduje sie dokladnie tego samego, co wczesniej znalazl w internecie za darmo ;) Sytuacja numer 2: apteka, odbior lekow. Jeden jest, drugiego nie ma, ale… "mozemy go sprowadzic, ale Twoje ubezpieczenie nie pokrywa kosztow". Cena leku (masci)… $500. Tak, piecset dolarow. Oczywiscie zero informacji od lekarza, ze bez ubezpieczenia cena bedzie jak z kosmosu. Mozliwosci kupna czegos tanszego nie ma, bo nie ma recepty. Co teraz… konieczna wizyta u kolejnego dermatologa i kolejny wydatek. Nic mnie tu nie wkurza bardziej niz to, ze idac do lekarza czlowiek nigdy nie wie, z jakim rachunkiem skonczy.

z wizyt u dermatologa: zapisalam sie z adnotacja, ze mam chorobe przewlekla z zaostrzeniem

przyjela mnie certified nurse (dla lekarza bylam najwyrazniej niespecjalnie interesujacym przypadkiem)

90 sekund spedzonych ze mna i recepta na masc, ktora (badz jej europejskim odpowiednikiem) leczylam sie duzo wczensiej

fakt, ze zamiast wielkiej kupy szmalu, zaplacilam $10, ale liczylam, ze moze mi ktos podpowie cos madrzejszego, niz szpikowanie sie sterydami bezustannie

mniej wiecj rok po wizycie (objawy mniej wiecej pod kontrola, ale masc ma taka zawartosc sterydow, ze nie ma niczego mocniejszego, wiec jest to troche false economy) dostalam ladna pocztowke od lekarza, ze mam sie z nim skontaktowac, jesli mam pogorszenie objawow

niby nie w temacie wpis, ale pokazuje generalne podejscie - nie umierasz, nie biora cie na powaznie...

Napisano

<script type="text/javascript"></script>

Ja wstaje o "normalnej" godzinie tj po 6 w dni powszednie a w weekendy wyleguje sie w lozku ile wlezie :) I jest mi z tym dobrze.

I wcale nie jestem otyla :) Nawet nie mam nadwagi. Kto powiedzial ze wyciskanie na silce albo bieganie po biezni jest najzdrowsza opcja? ;)

no to sie rozumie:) jesli jest wszytsko Ok to nie wychodz z lozka ile tylko zechcesz :)

oczywiscie silownia to indywidualny wybor kazdego. mozna nic nie robic i byc zdrowym, ale z pewnoscia gdybys nosila rozmiar 2XL to juz bys srednio byla ze swojego wygladu zadowolona, potem majac juz 4XL to juz bys cos chciala z tym zrobic? i moj post tego wlasnie dotyczy. ja np. nigdy bym sie tak nie "zapuscila" i nigdy bym nie pozwolila sobie na dojscie do takiego stanu.

nie tyje sie z dnia na dzien i nagle czlowiek z rozmiarem M czy L nie budzie sie po nocy z 4XL. to chwile trwa i na koniec kazdy dostaje to czego chce na wlasne zyczenie. oczywiscie caly czas pisze tutaj o "normalnym" przypadku, a nie osobie u ktorej przyczyna otylosci jest choroba

jak ktos widzi ze ciagle waga w gore i dalej nic z tym nie robi, to sam sie prosi o tragedie. i potem wlasnie sa te akcje typu pomniejszanie zoladka. bo sie palcem kiwnac nie chcialo kiedy jeszcze mozna bylo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...