Skocz do zawartości

Dojazd Do Pracy

medeski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ehhh, prawko na motor mam, ale samego sprzetu jeszcze nie... musze sie w koncu przymierzyc :)

jak juz kupisz, to jak ognia unikaj "trzydziestki" mniej wiecej od merrillville do chicago heights. gdzies tam jest taki przeklety kawalek z milionem swiatel (i same malle po obu stronach:/) latem mozna na motorze zwariowac. ale zakladam, ze znasz lokalne objazdy;)

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja mam diesla :) co prawda nie jest to pojazd do codziennego użytku, bo nie ma na to potrzeby ale używam wakacyjnie, bo ma sile i jest u mnie w domu na to zapotrzebowanie :)

Jeśli duże RV to tylko diesel. Do benzyniaka trzeba by kupic gas station "w pakiecie"... :D

Napisano

Jeśli duże RV to tylko diesel. Do benzyniaka trzeba by kupic gas station "w pakiecie"... :D

Tyle ze paliwo dosc znaczaco drozsze i oszczednosci sa co najmniej dyskusyjne...

Napisano

Czyli jeśli wypożyczać auto na 4 osoby, które planują przejechać z LA do Miami (więc nie kompakt, bo się z bagażami nie zmieścimy), to byście polecali diesla czy benzyniaka?

Pewnie i tak nie ma to większego znaczenia, ale nie zaszkodzi zapytać ;)

A jeśli chodzi o mój dojazd do pracy, to mam jakieś 10 minut tramwajem. W lecie rano chodzę na piechotę - jakieś pół godziny.

Napisano

Czyli jeśli wypożyczać auto na 4 osoby, które planują przejechać z LA do Miami (więc nie kompakt, bo się z bagażami nie zmieścimy), to byście polecali diesla czy benzyniaka?

Pewnie i tak nie ma to większego znaczenia, ale nie zaszkodzi zapytać ;)

A jeśli chodzi o mój dojazd do pracy, to mam jakieś 10 minut tramwajem. W lecie rano chodzę na piechotę - jakieś pół godziny.

Nie znajdziesz diesla w wypozyczalni. Są tu rzadsze od dinozaurów.

Napisano

jak juz kupisz, to jak ognia unikaj "trzydziestki" mniej wiecej od merrillville do chicago heights. gdzies tam jest taki przeklety kawalek z milionem swiatel (i same malle po obu stronach:/) latem mozna na motorze zwariowac. ale zakladam, ze znasz lokalne objazdy;)

No znam! A 30 to biore od mniej wiecej 41 i wskakuje na 394 do I94. Jest tam troche swiatel zawsze, ale specjalnie problemu nie ma. Jannapa jak na kogos, kto mieszka w NEI, znasz okolice calkiem dobrze ;)

Napisano

Nie znajdziesz diesla w wypozyczalni. Są tu rzadsze od dinozaurów.

Dokladnie a nawet jakby byly to by ich zaraz nie bylo bo przy pierwszym tankowaniu ktos by nalal do nich zwyklej benzyny zamiast ON.

Napisano

Tyle ze paliwo dosc znaczaco drozsze i oszczednosci sa co najmniej dyskusyjne...

Podazajac tym tokiem rozumowania nalezaloby oczekiwać silnikow benzynowych w ciężarówkach czy maszynach budowlanych. Szczególnie w USA gdzie galon oleju napedowego jest o ok. jednego dolara droższy od benzyny.

Dlaczego jednak tak się nie dzieje. Gdybys był inżynierem lub chociaż technikiem :P znalbys termin "sprawnosc". Otoz silniki wysokoprężne znane powszechnie jako "diesle" maja sprawność wieksza o około kilkanaście procent od benzynowych co oznacza ni mniej ni więcej tylko wieksza ilość energii uzyskanej z jednostki paliwa. Pewnie można to sobie gdzie wygooglowac ale mnie się nie chce. Pamietam z zawodówki. :D

Tak sobie, zazartowalem. ;)

Napisano

No znam! A 30 to biore od mniej wiecej 41 i wskakuje na 394 do I94. Jest tam troche swiatel zawsze, ale specjalnie problemu nie ma. Jannapa jak na kogos, kto mieszka w NEI, znasz okolice calkiem dobrze ;)

ze znam okolice, to przypadek raczej;) ze trzy razy jechalam ta droga, raz na motorze. za kazdym razem w niezlym korku, stojac na kazdych swiatlach. i to byla po prostu zwykla przykrosc. a na motorze autentycznie myslalam, ze zwariuje - to byla taka dluzsza wycieczka, wiec w kombinezonie i kasku z garda w niemal srodku goracego lata:/ objazd sobie gdzies zapisze. na pewno sie przyda:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...