jaco0403 Posted May 8, 2015 Report Posted May 8, 2015 Ja mam B1/B2. W zeszłym roku w lipcu byłem w Stanach 3 tygodnie - od Nowego Jorku do Miami i z powrotem. Ogólnie bardzo polecam na wakacje - szczególnie objazdowe. Ja tak zrobiłem i zwiedziłem 12 Stanów - z żoną i 2,5 letnią córeczką. 4 tysiące mil, automatem z cruise control (tempomat) oczywiście - prawie zero zmęczenia - rewelacyjne drogi i sama przyjemność z jazdy - no może poza płatnymi bramkami w niektórych Stanach i poza jazdą po Nowym Jorku - tu tragedia Jeżeli chodzi o pracę na B1/B2 - to oczywiście łatwiej można znaleźć będąc na miejscu i wystąpić wtedy o wizę pracowniczą, ale zabiera to trochę czasu, lecz nie jest to niemożliwe. Pozdrawiam i gratulacje dla kolejnych szczęściarzy
Guest Posted May 8, 2015 Report Posted May 8, 2015 Jeżeli chodzi o pracę na B1/B2 - to oczywiście łatwiej można znaleźć będąc na miejscu i wystąpić wtedy o wizę pracowniczą, ale zabiera to trochę czasu, lecz nie jest to niemożliwe. Pozdrawiam i gratulacje dla kolejnych szczęściarzy Praca na wizie turystycznej jest praca nielegalna. To pracodawca wystepuje o wize pracownicza dla kogos, sam sobie o wize pracownicza nie wystapisz. To tak przy okazji...
picasso Posted May 8, 2015 Report Posted May 8, 2015 hmmm chodziło mi o wizę dla inwestorów nie pamiętam to chyba nie jest B1/B2 ale wiem że taka jest.
Joanna30 Posted May 8, 2015 Report Posted May 8, 2015 Oczywiście że jest. Tyle, że nie gwarantuje pobytu stałego. http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/wizy-dla-inwestorw-i-przedsibiorcw.html
jaco0403 Posted May 8, 2015 Author Report Posted May 8, 2015 B1/B2 nie gwarantuje pobytu stałego, ale jeżeli wjedziesz do Stanów na B1/B2 i jakoś legalnie przeciągniesz swój pobyt do 2 lat, np poprzez postaranie się o wizę pracowniczą (potwierdzam słowa Roelki - ze trzeba znalezc pracodawcę, który o nią wystąpi itd) lub pojdziesz do szkoły - ale tym się nie interesowałem lub jeszcze inne sposoby - to wtedy mozesz wystąpić o pobyt stały czyli o zieloną kartę
Joanna30 Posted May 8, 2015 Report Posted May 8, 2015 B1/B2 nie gwarantuje pobytu stałego, ale jeżeli wjedziesz do Stanów na B1/B2 i jakoś legalnie przeciągniesz swój pobyt do 2 lat, np poprzez postaranie się o wizę pracowniczą (potwierdzam słowa Roelki - ze trzeba znalezc pracodawcę, który o nią wystąpi itd) lub pojdziesz do szkoły - ale tym się nie interesowałem lub jeszcze inne sposoby - to wtedy mozesz wystąpić o pobyt stały czyli o zieloną kartę Skąd Ty masz takie info? Samo przebywanie przez dwa, czy nawet 10 lat na B1/B2, czy to na wizie pracowniczej, czy na studenckiej nie daje absolutnie żadnych podstaw do ubiegania się o zieloną kartę. Zieloną kartę można otrzymać tylko poprzez: - loterię - sponsorowanie rodzinne - i - bardzo rzadko, bo pracodawcy nie chcą się w to bawić, aczkolwiek słyszałam, że się zdarza - sponsorowanie pracownicze
jaco0403 Posted May 8, 2015 Author Report Posted May 8, 2015 A widzisz mam takie informacje i są one sprawdzone na miejscu w Stanach. Mój dobry kolega, którego odwiedziłem właśnie w lipcu w zeszłym roku dostał na tej zasadzie 4 lata temu zieloną kartę, a obecnie ma już obywatelstwo
Joanna30 Posted May 8, 2015 Report Posted May 8, 2015 Na jakiej podstawie? Tylko tego, że przez ileś lat w Stanach pracował? Pracodawca sponsorował go na zieloną kartę? Czy może ożenił się z obywatelką? Napisz coś więcej na ten temat, jeśli możesz Nie słyszałam o takiej możliwości zdobycia zielonej karty...
jaco0403 Posted May 8, 2015 Author Report Posted May 8, 2015 Mogę opisać to bardziej szczegółowo, ale nie chcę spamować. Kolega wyjechał na studenckiej wizie J1 - Work and travel dokładniej, ale znał wcześniej przypadki z B1/B2 podobne. Po kilku miesiącach pracy na Work and travel znalazł sobię pracodawcę - właściciela hotelu, który sponsorował mu wizę pracowniczą i na tej zasadzie pracując w tym hotelu już pozniej na wizie pracowniczej przesiedział w Stanach 2 lata i wystąpił o zieloną kartę. Gdy już po kilku miesiącach otrzymał zieloną kartę dosłownie miesiąc pozniej złożył papiery do wojska i został przyjęty. Pierwszego dnia gdy rozpoczynał służbę, a dokładniej 1 pazdziernika 2010 roku otrzymał z tego powodu obywatelstwo.
pelasia Posted May 8, 2015 Report Posted May 8, 2015 Na jakiej podstawie? Tylko tego, że przez ileś lat w Stanach pracował? Pracodawca sponsorował go na zieloną kartę? Czy może ożenił się z obywatelką? Napisz coś więcej na ten temat, jeśli możesz Nie słyszałam o takiej możliwości zdobycia zielonej karty... Nie slyszalas, poniewaz kolega sobie jaja robi. Dostal obywatelstwo po 4 latch od GC, to chyba jedynie przez malzenstwo, jesli w ogole jest w usa legalnie.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.