Skocz do zawartości

Dv-2016 - Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

No właśnie , a może znacie lub rozmawialiście z takimi osobami , które startowały w loterii DV i nie otrzymały zielonej karty na rozmowie z konsulem ??

Jeśli tak to z jakiego powodu ?? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi :D

Odmowy masz z powodu:

- pobyt wcześniejszy na J1 jako Internship/Training i podporządkowanie pod sekcję 212(e). Wówczas na 2 lata od wyjazdu masz bana na wizy typu H, L oraz wszelkie imigracyjne również loteryjne. Lecz możesz próbować załatwić sobie waiver.

- wykształcenie (tak jak Mateusz napisał) lub doświadczenie zawodowe - nie słyszałem aby ktoś dostał opierając się na doświadczeniu

- przesiedziany pobyt w USA i nie uregulowanie tej sprawy

- ban na x lat na wjazd do USA (jak się ban kończy przed interview to można aplikować)

- stan zdrowia

- zmiana statusu cywilnego z singla na po ślubie tuż przed interview - masz podejrzenie, że ślub tylko po to by ta druga osoba dostała też zieloną kartę, wówczas masz konkretną rozmowę

- jak wyjazd do Warszawy na rozmowę był Twoim pierwszym wyjazdem poza Twoją rodzinną miejscowość w życiu to też może świadczyć o tym, że będziesz miał kłopoty z asymilacją w USA

- kłamstwa w DS-260 i podczas aplikacji do loterii, głównie typu:

* nie uwzględnienie współmałżonka/dzieci we wniosku

* sprawa rozwodowa w toku a napisane, że jest się singlem

* karalność i zatajenie tego (a czasem nawet nie)

* pobyt dłuższy niż 12 miesięcy w innym kraju (typu UK czy jakimkolwiek innym) i brak wymaganych dokumentów z danego kraju

- jak ostatnio nie miałeś pracy przez x lat/miesięcy to możesz mieć problem żeby wykazać że sobie poradzisz w USA (jak znajdziesz robotę w USA skoro w EU nie byłeś wstanie?) + podejrzenie masz nielegalnej działalności typu prochy, przemyt, itd. bo z czegoś żyć trzeba

- jak pójdziesz na rozmowę "w dresie" z odorem alkoholu to możesz mieć interesującą rozmowę.

Jak nie masz jakiegoś kwitu ze sobą, a jesteś wstanie go zdobyć w ciągu tygodnia (najczęściej) to masz AP (Aplication Pending) i jak doślesz kwit to wciąż dostaniesz wizę.

Generalnie ciężko uwalić rozmowę zwłaszcza w Warszawie, jeśli kwity są OK. Warszawa posiada jeden z najwyższych % przyznawanych wiz loteryjnych (tylko koło 3% odmów) inne ambasady mają nawet powyżej 42% odmów (Sierra Leone) - piszę tylko o tych co mają więcej niż 100 takich spraw rocznie...

Dla porównania:

- Londyn 5,5% odmów

- Budapeszt 4,5%

- Dublin prawie 5%

- Cypr 22,5%

- Ateny 24,5%

Z drugiej strony jest przykładowo Moskwa co ma tylko 0,5% odmów

Powyższe liczby tyczą się rocznika loterii 2014.

Jak kwity są OK, to wyluzuj, ubierz się w gajer i przygotuj się na 2h siedzenia w poczekalni w ambasadzie :)

Napisano

Ha co do dresu i gajeru ;)

Ludzie idą na luzie po wizę turystyczną i dostają ;)

Należy mieć wygląd schludny :)

Jak nie masz dokumentu to czekają ;)

Chyba ze brak Ci dyplomu aby pokazać ze masz to wyksztalcenie

NP pare osób miało kiedys zle zaświadczenia o niekaralności i mogli donieść

Co do tych bliskich.rodziny to żyjemy w złudzeniu

NP znam taka Ciotkę ze dla niej dzień dobry i do widzenia plus herbatka to juz duzooo ;)

A taka pomoc jak tutaj Wy dajecie to byłby CUD :D podobno są a nie w tym przypadku ale kto wie. :)

Napisano

hej. mam maly problem. w niedziele lece sie pokazac na kilka dni w USA i juz teraz oplacilem z konta amerykanskiego 165 $ za wize. na moja skrzynke @ dostalem wiadomosc z takimi danymi :

Application Name:
Pay.gov Tracking ID:
Agency Tracking ID:
Transaction Type:
Transaction Date:

niestety nie dostalem receipt number. wiecie moze gdzie mam go szukac? bo bez niego nie moge sprawdzic statusu.

Napisano

Po opłaceniu wyświetla się potwierdzenie w przeglądarce i tam jest receipt # :)

Ja płaciłem miesiąc temu i nic się jeszcze nie zmieniło - wciąż jest, że płatność przyjęta i że jeśli w ciągu 2 miesięcy nie dostanę karty to żeby się z nimi skontaktować.

Napisano

ja bym sie po 1 miesiacu kontaktowal :)

Nie placimy za wize a za plastikowa GC,za wize bylo placone w Konsulacie ;)

to tak pisze aby pozniej wiele osob z tym nie mialo problemu ;)

Napisano

No muszę się pochwalić bo mi nie da :-)

Dokładnie miesiąc po przekroczeniu granicy dotarły do mnie cieplutkie GC toteż biorąc pod uwagę doświadczenia innych forumowiczów tempo zastraszające. Wiedziony poradami szanownych Koleżanek i Kolegów do SSA udaliśmy się osobiście następnego dnia po przylocie i SSN mieliśmy równo po tygodniu. W tej chwili jestem w PL jednak jak twierdzą moje dzieci nie wróciliśmy a przyjechaliśmy do PL natomiast wracamy niebawem do U.S. Wszystkim serdecznie dziękuję za liczne praktyczne i teoretyczne wskazówki, które w ogromny sposób ułatwiły nam przebrnięcie przez proces uzyskiwania GC, życzę powodzenia i wytrwałości w dążeniu do upragnionego statusu i służę wszelką pomocą, jakiej mogę udzielić w oparciu o moje doświadczenia. Do zobaczenia w USA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...