zielonywkarty Napisano 11 Marca 2016 Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 ja z kim innym mialem . super pozytywny gosc
czarex Napisano 12 Marca 2016 Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 No właśnie , a może znacie lub rozmawialiście z takimi osobami , które startowały w loterii DV i nie otrzymały zielonej karty na rozmowie z konsulem ?? Jeśli tak to z jakiego powodu ?? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi Odmowy masz z powodu: - pobyt wcześniejszy na J1 jako Internship/Training i podporządkowanie pod sekcję 212(e). Wówczas na 2 lata od wyjazdu masz bana na wizy typu H, L oraz wszelkie imigracyjne również loteryjne. Lecz możesz próbować załatwić sobie waiver. - wykształcenie (tak jak Mateusz napisał) lub doświadczenie zawodowe - nie słyszałem aby ktoś dostał opierając się na doświadczeniu - przesiedziany pobyt w USA i nie uregulowanie tej sprawy - ban na x lat na wjazd do USA (jak się ban kończy przed interview to można aplikować) - stan zdrowia - zmiana statusu cywilnego z singla na po ślubie tuż przed interview - masz podejrzenie, że ślub tylko po to by ta druga osoba dostała też zieloną kartę, wówczas masz konkretną rozmowę - jak wyjazd do Warszawy na rozmowę był Twoim pierwszym wyjazdem poza Twoją rodzinną miejscowość w życiu to też może świadczyć o tym, że będziesz miał kłopoty z asymilacją w USA - kłamstwa w DS-260 i podczas aplikacji do loterii, głównie typu: * nie uwzględnienie współmałżonka/dzieci we wniosku * sprawa rozwodowa w toku a napisane, że jest się singlem * karalność i zatajenie tego (a czasem nawet nie) * pobyt dłuższy niż 12 miesięcy w innym kraju (typu UK czy jakimkolwiek innym) i brak wymaganych dokumentów z danego kraju - jak ostatnio nie miałeś pracy przez x lat/miesięcy to możesz mieć problem żeby wykazać że sobie poradzisz w USA (jak znajdziesz robotę w USA skoro w EU nie byłeś wstanie?) + podejrzenie masz nielegalnej działalności typu prochy, przemyt, itd. bo z czegoś żyć trzeba - jak pójdziesz na rozmowę "w dresie" z odorem alkoholu to możesz mieć interesującą rozmowę. Jak nie masz jakiegoś kwitu ze sobą, a jesteś wstanie go zdobyć w ciągu tygodnia (najczęściej) to masz AP (Aplication Pending) i jak doślesz kwit to wciąż dostaniesz wizę. Generalnie ciężko uwalić rozmowę zwłaszcza w Warszawie, jeśli kwity są OK. Warszawa posiada jeden z najwyższych % przyznawanych wiz loteryjnych (tylko koło 3% odmów) inne ambasady mają nawet powyżej 42% odmów (Sierra Leone) - piszę tylko o tych co mają więcej niż 100 takich spraw rocznie... Dla porównania: - Londyn 5,5% odmów - Budapeszt 4,5% - Dublin prawie 5% - Cypr 22,5% - Ateny 24,5% Z drugiej strony jest przykładowo Moskwa co ma tylko 0,5% odmów Powyższe liczby tyczą się rocznika loterii 2014. Jak kwity są OK, to wyluzuj, ubierz się w gajer i przygotuj się na 2h siedzenia w poczekalni w ambasadzie
sly6 Napisano 12 Marca 2016 Autor Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Ha co do dresu i gajeru Ludzie idą na luzie po wizę turystyczną i dostają Należy mieć wygląd schludny Jak nie masz dokumentu to czekają Chyba ze brak Ci dyplomu aby pokazać ze masz to wyksztalcenie NP pare osób miało kiedys zle zaświadczenia o niekaralności i mogli donieść Co do tych bliskich.rodziny to żyjemy w złudzeniu NP znam taka Ciotkę ze dla niej dzień dobry i do widzenia plus herbatka to juz duzooo A taka pomoc jak tutaj Wy dajecie to byłby CUD podobno są a nie w tym przypadku ale kto wie.
mariusz1281 Napisano 14 Marca 2016 Zgłoś Napisano 14 Marca 2016 hej. mam maly problem. w niedziele lece sie pokazac na kilka dni w USA i juz teraz oplacilem z konta amerykanskiego 165 $ za wize. na moja skrzynke @ dostalem wiadomosc z takimi danymi : Application Name: Pay.gov Tracking ID: Agency Tracking ID: Transaction Type: Transaction Date: niestety nie dostalem receipt number. wiecie moze gdzie mam go szukac? bo bez niego nie moge sprawdzic statusu.
czarex Napisano 15 Marca 2016 Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 Po opłaceniu wyświetla się potwierdzenie w przeglądarce i tam jest receipt # Ja płaciłem miesiąc temu i nic się jeszcze nie zmieniło - wciąż jest, że płatność przyjęta i że jeśli w ciągu 2 miesięcy nie dostanę karty to żeby się z nimi skontaktować.
sly6 Napisano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 ja bym sie po 1 miesiacu kontaktowal Nie placimy za wize a za plastikowa GC,za wize bylo placone w Konsulacie to tak pisze aby pozniej wiele osob z tym nie mialo problemu
aesculap Napisano 15 Marca 2016 Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 No muszę się pochwalić bo mi nie da :-) Dokładnie miesiąc po przekroczeniu granicy dotarły do mnie cieplutkie GC toteż biorąc pod uwagę doświadczenia innych forumowiczów tempo zastraszające. Wiedziony poradami szanownych Koleżanek i Kolegów do SSA udaliśmy się osobiście następnego dnia po przylocie i SSN mieliśmy równo po tygodniu. W tej chwili jestem w PL jednak jak twierdzą moje dzieci nie wróciliśmy a przyjechaliśmy do PL natomiast wracamy niebawem do U.S. Wszystkim serdecznie dziękuję za liczne praktyczne i teoretyczne wskazówki, które w ogromny sposób ułatwiły nam przebrnięcie przez proces uzyskiwania GC, życzę powodzenia i wytrwałości w dążeniu do upragnionego statusu i służę wszelką pomocą, jakiej mogę udzielić w oparciu o moje doświadczenia. Do zobaczenia w USA.
mariusz1281 Napisano 15 Marca 2016 Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 Czyli ten numer przepadl? nie wiecie moze czy bedzie on potrzebny jeszcze do czegos oprocz sprawdzenia statusu?
karolamo Napisano 15 Marca 2016 Zgłoś Napisano 15 Marca 2016 aesculap gratulacje! W jakim stanie się osiedliliście?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.