berry Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Witam Otrzymalem zielona karte, planuje przyjezdzac do Polski. Czy aby starac sie o obywatelstwo musze byc ciagiem 5 lat w stanach, czy chodzi o to aby podtrzymac zielona karte przez 5 lat. Bo mam opcje pracowac 2 razy do orku po 3 miesiace w stanach a 2x3 miesiace bylbym w Polsce. Teraz pytanie o emeryturke, czy aby dostac jakies pieniazki z USA jak dlugo musze pracowac ? Obecnie planuje jezdzic tak z 10 lat do USA na zasadzie takiej pracy jak wyzej,czy cos odloze na emeryture?
KaeR Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Teraz pytanie o emeryturke, czy aby dostac jakies pieniazki z USA jak dlugo musze pracowac ? Obecnie planuje jezdzic tak z 10 lat do USA na zasadzie takiej pracy jak wyzej,czy cos odloze na emeryture? Polecam poczytac o systemie emerytalnym w USA, ktory w duzej mierze opiera sie na dobrowlonych skladkach. Ile odlozysz, tyle dostaniesz spowrotem plus jakis procent pewnie. W normalnej pracy pracodawca matchuje skladke pracownika do pewnej wysokosci, ale w takich pracach tymczasowych to sie raczej nie zdarza.
Dejmos Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Karta z loterii? Aby otrzymac obywatelstwo musisz odczekac 5 lat z czego przebywac na terenie USA przez 3 lata z tych 5. Spedzanie tak malo czasu w USA moze byc podstawa do odebrania karty.
serafina Napisano 16 Maja 2015 Zgłoś Napisano 16 Maja 2015 Karta z loterii? Aby otrzymac obywatelstwo musisz odczekac 5 lat z czego przebywac na terenie USA przez 3 lata z tych 5. Spedzanie tak malo czasu w USA moze byc podstawa do odebrania karty. Wlasnie czy ktos moze mial takowe doswiadczenie? Po ilu razach urzednik immigracyjny odebral zielona karte? I czy wtedy aplikuje sie o tzw "bialy paszport"?
Dejmos Napisano 16 Maja 2015 Zgłoś Napisano 16 Maja 2015 Wlasnie czy ktos moze mial takowe doswiadczenie? Po ilu razach urzednik immigracyjny odebral zielona karte? I czy wtedy aplikuje sie o tzw "bialy paszport"? Znam osoby, ktore majac zielona karte przyjezdzaja do USA tylko na wakacje. Przebywanie poza USA ponad 6 miesiecy stwarza szanse do utraty GC, ale po roku mozemy miec juz pewnosc ze urzednik sie przyczepi. Nie znam nikogo kto utracil karte z tego powodu.
sly6 Napisano 16 Maja 2015 Zgłoś Napisano 16 Maja 2015 mamy taka osobe na forum,Gucio,tak sobie latal i nie dostal obywatelstwa USA to ze kogos sie wpuszcza nie oznacza ze dostanie taka osoba obywatelstwo USA. a GC nie jest z loterii a ze sponsorowania rodzinnego.
kzielu Napisano 16 Maja 2015 Zgłoś Napisano 16 Maja 2015 Znam osoby, ktore majac zielona karte przyjezdzaja do USA tylko na wakacje. Przebywanie poza USA ponad 6 miesiecy stwarza szanse do utraty GC, ale po roku mozemy miec juz pewnosc ze urzednik sie przyczepi. Nie znam nikogo kto utracil karte z tego powodu. A ja osobiscie znam kolege (pracuje ze mna w firmie) ktory z zona - amerykanka - mieszkal w Warszawie i latal co jakis czas zeby nie stracic GC - przy bodajze trzecim razie mu zapowiedzieli ze to juz ostatni raz i dostal jakas adnotacje w paszporcie (moge spytac co konkretnie mu nabazgrali) - 3 miesiace pozniej przeniosl sie na stale, pracuje razem ze mna.
berry Napisano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 20 Maja 2015 Ja mam green card ze sponsorowania, rodzinnego,ale to chyba nie ma związku. Gdzie można znaleźć takie informacje Dejmos o których mówisz???? SUPER informacja Mam specyficzną możliwość pracować dwa razy do roku po 3-4 miesiące Byłbym gdzieś prawie tak 3 lata z 5 w USA No i właśnie temat emerytury się tyczy tego że jakoś sam będę się rozliczał więc można to uszczuplići przelać np. na 3 Filar do Polski, jeśli USA nie wyplaci nic na emeryturę. No ale z tego co gdzieś już wstępnie czytałem nawet za 2 lata pracy już jakąś stówkę można wyrwać Tyle że aby wysyłać pieniążki z USA trzeba być obywatelem
andyopole Napisano 20 Maja 2015 Zgłoś Napisano 20 Maja 2015 Ja mam green card ze sponsorowania, rodzinnego,ale to chyba nie ma związku. Gdzie można znaleźć takie informacje Dejmos o których mówisz???? SUPER informacja Mam specyficzną możliwość pracować dwa razy do roku po 3-4 miesiące Byłbym gdzieś prawie tak 3 lata z 5 w USA No i właśnie temat emerytury się tyczy tego że jakoś sam będę się rozliczał więc można to uszczuplići przelać np. na 3 Filar do Polski, jeśli USA nie wyplaci nic na emeryturę. No ale z tego co gdzieś już wstępnie czytałem nawet za 2 lata pracy już jakąś stówkę można wyrwać Tyle że aby wysyłać pieniążki z USA trzeba być obywatelem Ale bajek Ci naopowiadali...
KaeR Napisano 20 Maja 2015 Zgłoś Napisano 20 Maja 2015 No ale z tego co gdzieś już wstępnie czytałem nawet za 2 lata pracy już jakąś stówkę można wyrwać Nie ma to jak wcielac amerykanskie DREAM BIG w zycie... Juz nawet nie wspominam, ze pleciesz odnosnie tej emerytury. Zeby byc eligible minimum 10 lat pracy i nie wczesniej niz majac 62 lata. To z SS. Z wlasnego konta to wyciagniesz tyle ile wlozyles plus ewentualne odsetki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.