Myuzuki Napisano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 Witam! Mam bardzo ważną sprawę. Jestem w związku z obywatelem USA od dobrych paru lat. Właśnie przeprowadził się na swoje żebyśmy mogli zacząć aplikować na wizę K1...jednak wtedy zorientowaliśmy się, że czas rozpatrywania takiej wizy to nawet 6 miesięcy! A ja niestety rzuciłam już jakiś czas temu pracę żeby zacząć przygotowywać się do zbierania dokumentów i pomagania mu w sprawach za Oceanem. Nie jest mi to na rękę bo w tej chwili siedzę na garnuszku u mamy. Przypadkiem trafiłam na post na tym forum mówiący o tym, że można wziąć ślub w Polsce i sprawa przebiegłaby znacznie szybciej. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć procedury z tym związane? Myślę, że będzie to o niebo lepsze rozwiązanie, bo czytałam iż green card otrzymuje się od razu, wydatki są mniejsze no i czas na oczekiwanie na wizę jest również krótszy niż w przypadku K1. Będę niezmiernie wdzięczna za każdą pomoc. <33333
kzielu Napisano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 Ten sam czad oczekiwania lub nawet dłuższy - bedziecie w takim przypadku starać się o wizę CR-1. DCF ( direct consular filing) o którym pewnie słyszałas jest w PL niedostępny od paru lat, zresztą i tak nie spelniacie warunków. Aha - bardziej się na rok przygotuj niż 6 miesięcy.
Gość Napisano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 Umm... Tak, zielona karte i pozwolenie na prace dostaniesz od razu po przylocie. Ale nie wiem kto ci powiedzial, ze czas oczekiwania na wize malzenska jest krotszy - wrecz przeciwnie. Sredni czas K1 to 5 miesiecy. Sredni CR1? Jakis rok. Niczego szybko i bezbolesnie nie da sie zalatwic.
sly6 Napisano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 hm kto powiedzial? a no mamy posty z 2003-2004,mozna je czytac lecz to sa malo realne,przepisy,czasy sie zmienily-zmieniaja i dlatego pozniej sa takie posty teraz ten czas jest wiekszy niz przy K1..
kzielu Napisano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 K-1 - silnie zalezy do jakiego service centre sie trafi. Ludzi co trafili do TSC czekaja w tej chwili ponad pol roku na samo zatwierdzenie petycji.
grape Napisano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 w przypadku CR1 czas oczekiwania też zależy od Service Center do jakiego się trafi. Ja byłam w Nebrasce i NOA1 z 1 X 2014, a rozmowe mam już 16 VI 2015, więc 8,5 mięsiąca co zdecydowanie dramatem nie jest Ja personalnie uważam, że CR1 jest "tańsze" ale ma duży minus w postaci rozłąki z mężem/żoną. Wiza ta daje jednak pewien komfort, którym jest natychmiastowe otrzymanie wszelkich pozwoleń (na pracę, na dowolne wyjazdy z kraju) wraz z przekroczeniem granicy USA. ale tak nawiasem to radzę wrócić do pracy, bo proces wizowy nie jest aż tak wymagający aby konieczne było rzucanie pracy, pięniądze się przydadzą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.