klaudisz188 Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Witam. Mam pytanie dotyczace zmiany nazwiska w PL paszporcie. Otoz wyszlam za maz we wrzesniu 2014r. I zamiast zajac sie moimi polskimi dokumentami, zajmowalam sie zielona karta itd. GC otrzymalam w lipcu 2015r. Od otrzymania karty minal miesiac a ja musze wyjechac do polski. Czytalam online, ze musze jechac do Los Angeles zlozyc wniosek osobicie. O.O Mieszkam w stanie Washington wiec ta informacja zmartwila mnie i szukam jakiegos innego wyjscia. Czytam tez, ze musze zarejestrowac zawarcie zwiazku malzenskiego w polskim urzedzie czego tez nie zrobilam. Nic nie zrobilam. Ponoc mialam na to 90 dni. Tak czy siak sa jakies inne opcje mozliwe? Czy moge wyjechac na stary paszport z aktem slubu z nowym nazwiskiem i gc? Czy beda sie czepiac na lotnisku? Myslalam, zeby tak zrobic i pojsc do urzedu w PL i tam zmienic paszport, dowod os i prawo jazdy. Czy ktos moze mial problemy w zwiazku z tym?
sly6 Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Moze zacznijmy od tego gdzie masz napisane ze musisz rejestrowac maleznstwo i masz na to 90 dni?masz 90 dni na wyrobienie paszportu jak zmienisz swoje dane w Polskim USC ,masz polski akt slubu wiele osob lata na stare dane paszportu a maja GC na nowe dane,dopuki nie bedziesz miec polskiego aktu slubu z nowym nazwiskiem to Twoj paszport jest wazny i pare lat-az do konca waznosci paszportu. Jak kupisz bilet na stare dane w paszporcie i bedziesz wracac z nowymi danymi -paszportem to mozesz miec problem aby leciec,dowiedz sie dokladnie w danej linii jak tego uniknac
klaudisz188 Posted August 4, 2015 Author Report Posted August 4, 2015 Zle napisalam. Sorry. Czytalam gdzies tam, ze musze swoj akt slubu przetlumaczyc i zlogsic gdzies tam w pl a 90 dni mam na to zeby zmienic paszport. Widocznie zle przeczytalam To sie uspokoilam. Obdzwonie linie, biore paszport, gc, certyfikat i lece! Dzieki
pelasia Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Leć i sie nie martw. Ja mieszkam w CO i tez mi do LA nie było po drodze, wiec sprawę delikatnie mówiąc olalam. Teraz mam dwa paszporty PL na stare nazwisko i tutejszy na nowe. Przy kolejnej wizycie sobie sprawy w polskich urzędach pouaktualniam, tym bardziej, ze moj polski dowód rowńiez traci ważność, wiec wszystko zrobię za jednym zamachem. Bierz paszport, GC i akt ślubu na wszelki wypadek. Mnie dwa razy o pokazanie aktu ślubu poproszono, innych nigdy o to nie zapytano, lepiej miec na wszelki wypadek. No i oczywiście kupuj bilet na nazwisko które masz w paszporcie. Szerokich lotów!
Guest Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Ja mam tak samo, jak pelasia - obecnie 2 paszporty, polski na stare nazwisko i amerykanski na nowe. Do tej pory nie miałam okazji na aktualizację w polskich urzędach (być może przy następnej wizycie w Polsce)... no i polski paszport właśnie stracił mi ważność. W podróż do Polski koniecznie leć z aktem ślubu i będzie OK...
sly6 Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 tutaj byl przypadek dziewczyny ze linia lotnicza ja wpuscila po wymiane paszportu, czy kazda zrobi tak samo to inna sprawa pamietaj ze kupujesz bilet na stare dane a wracasz z paszportem na nowe dane
Magdalena S Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Ja mam tak samo, jak pelasia - obecnie 2 paszporty, polski na stare nazwisko i amerykanski na nowe. Do tej pory nie miałam okazji na aktualizację w polskich urzędach (być może przy następnej wizycie w Polsce)... no i polski paszport właśnie stracił mi ważność. W podróż do Polski koniecznie leć z aktem ślubu i będzie OK... Radzę od razu go przetłumaczyć (oczywiście tłumaczenie przysięgłe), można to zrobić on line - oszczędzisz trochę czasu
andyopole Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 Mieszkam w stanie Washington wiec ta informacja zmartwila mnie i szukam jakiegos innego wyjscia. Jeśli jeszcze nie zapomnialas ojczystego jezyka zorientuj się w polskim srodowisku bo po zachodnim wybrzeżu "grasują" konsulowie z Los Angeles i można u nich zalatwic większość spraw konsularnych, m.in. wymiane paszportu. Do nas, do PDX przyjezdzaja zawsze około września. Mysle ze do Seattle tez zagladaja. Wymienialem paszport u nich w 2013 roku i po niecałych 4 tygodniach już miałem nowy. Jeśli Ci spieszno to niestety trzeba ruszyc siedzenie i zasuwac samemu do LAX.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.