now77ak Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Witam, Mam pytanie z dziedziny "pierwsze kroki po przylocie". Na konkretnym przykładzie, ale i ogólnie. Przykład: W Polsce mam swoją firmę, którą już zawiesiłem. Pracę wykonywałem na terenie Polski, miałem z niej konkretny dochód, w każdym kwartale roku 2015. Więc zgodnie z prawem polskim co kwartał płaciłem podatek dochodowy + ZUS miesięcznie i jakoś w kwietniu 2016 będę musiał złożyć zeznanie podatkowe, zamknąć rok. Wtedy będę już w USA, więc zrobi to za mnie osoba - pełnomocnik. Powstaje kilka pytań: jak sprawa wygląda od strony amerykańskiej? Co powinienem zrobić aby finalnie zapłacić podatek w Polsce z pracy którą wykonałem w Polsce (to w zasadzie już zapłacone), a podatki z pracy w USA płacić w USA? A jeszcze rok podatkowy różni się tu i tam :/ Z góry dzięki za rady
zielonywkarty Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 ale jestes rezydentem czy nie ? bo ponoc w usa jak jestes rezydento/obywatel to musisz wykazac wszystkie dochody
kzielu Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Witam, Mam pytanie z dziedziny "pierwsze kroki po przylocie". Na konkretnym przykładzie, ale i ogólnie. Przykład: W Polsce mam swoją firmę, którą już zawiesiłem. Pracę wykonywałem na terenie Polski, miałem z niej konkretny dochód, w każdym kwartale roku 2015. Więc zgodnie z prawem polskim co kwartał płaciłem podatek dochodowy + ZUS miesięcznie i jakoś w kwietniu 2016 będę musiał złożyć zeznanie podatkowe, zamknąć rok. Wtedy będę już w USA, więc zrobi to za mnie osoba - pełnomocnik. Powstaje kilka pytań: jak sprawa wygląda od strony amerykańskiej? Co powinienem zrobić aby finalnie zapłacić podatek w Polsce z pracy którą wykonałem w Polsce (to w zasadzie już zapłacone), a podatki z pracy w USA płacić w USA? A jeszcze rok podatkowy różni się tu i tam :/ Z góry dzięki za rady Troche rzeczy sie nie zgadza. Rok podatkowy jest ten sam, tylko termin rozliczenia jest inny. Wszystko sprowadza sie do tego czy potraktujesz siebie jako rezydenta w 2015 - jezeli tak, to do IRS musisz sie rozliczyc ze _wszystkich_ dochodow bez wzgledu na to gdzie je osiagnales. Rozliczyc nie oznacza zaplacic - jezeli zaplaciles podatek w PL to do pewnej wysokosci tego dochodu podatku w US od niego nie placisz. Jezeli przekroczysz ten prog, to nie ma przebacz (byl ostatnio w okolicy ~$90k). Tak przy okazji - ten problem byl na forum poruszany jakies piecset razy. I jeden urzad w ktorym nie chcesz miec problemow to jest IRS.
Magdalena S Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 mozna miec podwojna rezydencje podatkowe w danym roku - przynajmniej takie informacje dostalam od doradcow podatkowych z mojej firmy. Szczegolow niestety nie podam, bo na razie omowilam z nimi problem tylko ogolnie
kzielu Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 https://www.irs.gov/publications/p519/index.html Wszystko co trzeba wiedziec na ten temat. Zwracam uwage ze jest to dosc skomplikowane i sa wielokrotne warunki na bycie rezydentem.
now77ak Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Rok podatkowy jest o 1 stycznia do 1 stycznia? Bo wylecę do USA po 1 stycznia, a to znaczy że rezydentem będę po 1 stycznia 2016. Ostatni swój dochód osiągnąłem w listopadzie 2015 i nie zamierzam mieć żadnych dochodów po 1 stycznia 2016 w Polsce. W takim przypadku z roku 2015 rozliczam się w Polsce, a z 2016 tylko w USA (czy w Polsce też?)
kzielu Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Jak po 1 stycznia to w ogóle masz problem z głowy. Co do PL - musisz do skarbowego wyslac zawiadomienie ze nie jesteś rezydentem podatkowym w PL i że Cię mogą pocałować w dupe.
glimi Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Rok podatkowy jest o 1 stycznia do 1 stycznia? Bo wylecę do USA po 1 stycznia, a to znaczy że rezydentem będę po 1 stycznia 2016. Ostatni swój dochód osiągnąłem w listopadzie 2015 i nie zamierzam mieć żadnych dochodów po 1 stycznia 2016 w Polsce. W takim przypadku z roku 2015 rozliczam się w Polsce, a z 2016 tylko w USA (czy w Polsce też?) w usa rok podatkowy jest od 1 pazdziernika do 30 wrzesnia
andyopole Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 w usa rok podatkowy jest od 1 pazdziernika do 30 wrzesnia Dla budżetu. Zwykli ludzie od 1 stycznia do 31 grudnia.
ilon Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Status rezydenta ma sie dopiero po otrzymaniu zielonej karty, tak? Bo wlasnie teraz zaczelam sie zastanawiac nad moimi rozliczeniami. Karty nie bede miala szybciej niz w przyszlym roku, bo nawet jeszcze nie wyslalam aos-u. Dlatego na poczatku przyszlego roku rozliczam sie z polskim US za rok 2015, a z IRS zaczynam sie dopiero rozliczac za rok 2016, dobrze rozumiem?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.