kzielu Napisano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 w usa rok podatkowy jest od 1 pazdziernika do 30 wrzesnia Fiskalny mistrzu, fiskalny... Status rezydenta ma sie dopiero po otrzymaniu zielonej karty, tak? Bo wlasnie teraz zaczelam sie zastanawiac nad moimi rozliczeniami. Karty nie bede miala szybciej niz w przyszlym roku, bo nawet jeszcze nie wyslalam aos-u. Dlatego na poczatku przyszlego roku rozliczam sie z polskim US za rok 2015, a z IRS zaczynam sie dopiero rozliczac za rok 2016, dobrze rozumiem? Przeczytaj zalinkowany wyżej IRS pub. Są substantial presence tests pokazujace warunki po których stajesz się resident alien. Zielona karta jest tylko jedną z możliwości, ludzie na pracowniczych (na przykład) tak samo rozliczaja się z IRS.
sly6 Napisano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 a ile osobe bedacych nielegalnie rozlicza sie z IRS a przeciez nie maja GC
ilon Napisano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Racja, przeczytalam i mam juz troszke wieksze rozeznanie. Mnie nie bedzie dotyczyla ani zielona, ani czas pobytu w tym roku, takze tak jak myslalam - zaczne rozliczac sie dopiero za 2016 rok. Dzieki
now77ak Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 Karty nie bede miala szybciej niz w przyszlym roku, bo nawet jeszcze nie wyslalam aos-u. AOS-u? Doczytałem, że jest to I-485, czyli petycja dla osoby ubiegajacej sie o zalegalizowanie swojego statusu w USA. Czy po wygraniu zielnej karty i przekroczeniu granicy trzeba to wypełnić jeszcze (już w USA)? Myślałem, że po przekroczeniu granicy proces "wysyłki zielonej karty" uruchamiany jest automatycznie po rozmowie z urzędnikiem imigracyjnym na lotnisku :/
ilon Napisano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 Ja akurat nie wygralam zielonej karty - jestem na wizie K1 dlatego musze sie o to ubiegac.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.