Skocz do zawartości

Wasze Powroty Do Polski

keeway

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sonli - lepiej bym nie ujela tego, co Ty napisalas. Ja mam podobna sytuacje, jestem tu krotko, niczego konkretnego jeszcze tu nie zalatwilam, bo z jednego miejsca odsylaja mnie do drugiego. Nie mam pozwolenia na prace, samochodu, a mieszkam na koncu swiata. Nie znam zbyt wielu ludzi, ktorzy by przyjechali pogadac czy cokolwiek porobic, wiec praktycznie dopoki moj facet nie wroci z roboty to sobie wisze na internecie i pije kawke online z mama, badz kolezankami. Jedyne czym jestem zajeta to pies, bieganie, silownia, gotowanie, sprzatanie, ogladanie seriali i planowanie wesela, ktore mialo byc mala uroczystoscia, a jak sie okazalo, lista gosci sie nie konczy.

Chetnie pojechalabym do Polski w odwiedziny, na swieta czy wakacje, ale to chyba tyle. Bo co mialabym tam robic? Pracowac dalej na recepcji, gdzie ledwo na waciki wystarczalo i robic magisterke, ktora i tak mi nic nie da? ;)

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Przeczytałeś cały post i tylko to Cię zastanawia?

Każdy rząd ma afery. Każda partia chce się dostać do władzy. Dlaczego? Bo chce nam "pomóc"? Nie. Bo wiążą się z tym pieniądze.

Teraźniejszość to skutek przeszłości.

Jak chcesz rozpatrywać winę to trzeba zacząć dużo wcześniej niż ostatnie kilka lat.

Wojny, komunizm, mentalność kombinatorstwa i załatwiania - skutki odczuwamy do tej pory.

Jak na razie PIS nie przyczynia się do poprawy sytuacji - patrz: obniżenie ratingu czy podatek bankowy. Kto za to zapłaci? Zwykli ludzie.

Historia lubi sie powtarzac

Główne przyczyny pierwszego rozbioru Polski :

1.Kryzys międzynarodowy oraz wojna domowa. W 1768 roku zawiązana została konfederacja barska. Kwestionowała ona legalność panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego.

2.Konflikty wewnętrzne uniemożliwiały efektywne zarządzanie państwem.

3.Wspieranie konfederatow przez inne kraje

4. Brak jedności wśród szlachty:wojny domowe,szukanie pomocy u państw ościennych, liberum veto

...podobienstw chyba nie trzeba daleko szukac

Obnizenie ratingu nie ma nic wspolnego ze stanem gospodarki. Celem jest oslabienie zlotego i doprowadzenie gospodarki do ruiny aby odsunac PIS od wladzy. Zreszta ta sama agencja ratingowa wielokrotnie placila wysokie kary za falszowanie ratingow

Napisano

Wreszcie mamy rzad ktory moze cos zdziala i przede wszystkim bedzie dbal o interesy Polski i Polakow a nie Brukseli i Berlina, poprzednia ekipa pozostawila za soba jedynie afery i gigantyczny dlug publiczny, szkoda mowic... czas pokaze w ktorym kierunku to wszystko pojdzie. Co do obnizonego ratinku polski to mam nadzieje, ze nikt sie nie nabral na te wskazniki takich spekulantow jak S&P itp. ktore dzialaja w imieniu okreslonych interesow. Co do cen walut to na jedno wychodzi. Wiecej zarobia eksporterzy i osoby pracujace poza Polska a mniej importerzy.

Napisano

Pepeaz - tak, historia lubi się powtarzać. To jest właśnie najgorsze, że słabo nam idzie nauka lekcji o dogadywaniu się i trzymaniu razem dla wspólnego dobra.

Krakus28 - rząd, który dba o nasze interesy. To nie zawsze jest łatwe, bo to balansowanie na cienkiej linii - między wiedzą, kiedy powiedzieć "nie", a wiedzą, kiedy pójść na kompromis. Nie zawsze można innym pokazać środkowy palec. Musimy także współdziałać z innymi i ich do siebie nie zrażać.

Ten gigantyczny dług publiczny to z tego, co pamiętam mamy już od jakiegoś czasu. Słyszałam o tym już na studiach, a było to jakiś czas temu.

Obniżenie ratingu nie miało wiele wspólnego ze stanem gospodarki, ale na nią wpłynęło.
Osobiście nie jestem z tego powodu szczęśliwa - wysoki kurs USD sprawia, że moje oszczędności są praktycznie nic nie warte.

Ilon - tak się właśnie zastanawiałam, co robią inne osoby po K1 w celu zabicia czasu. Czasami mam wrażenie, że dostanę tu kota przez to zamknięcie w domu.

Napisano

Osobiście nie jestem z tego powodu szczęśliwa - wysoki kurs USD sprawia, że moje oszczędności są praktycznie nic nie warte.

Ja jak sie sprowadzalam to wymienialam

dolary za 3,97. Tez mi bylo mega smutno, ze moje oszczednosci ktorych w zlotowkach troche bylo, w dolarach miescily sie w dwoch kieszeniach ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...