andyopole Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 W dzisiejszych dolarach wyszło mi 1284.00 Do tego dojdzie 25 lat pracy w Polsce i ponad 5 w UK. Na chleb ze smalcem wystarczy.
jkb Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 Nie zapomnij o windfall elimination provision, bo to Ci znacznie zmniejszy emeryture w USA...
andyopole Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 Nie zapomnij o windfall elimination provision, bo to Ci znacznie zmniejszy emeryture w USA... Co to za pożeracz pieniedzy?
jkb Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 Co to za pożeracz pieniedzy? A taki, ze jezeli nie przepracowales w USA 30 lat "skladkowych", a pobierasz jednoczesnie benefity np. z zagranicznego systemu ubezpieczen, to twoje benefity social security sa odpowiednio pomniejszane Tu jest tabelka: https://www.ssa.gov/planners/retire/wep-chart.html
andyopole Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 Już zdążyłem doczytać. Wujek pomógł. Teraz tak na szybko skalkulowalem. Trochę cieniej się tym smalczykiem posmaruje, nawet zdrowiej będzie. ;-)
jkb Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 I tak bedzie dobrze, nie? No chyba, ze przepracujesz jeszcze pare dobrych lat w USA ;-)
andyopole Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 I tak bedzie dobrze, nie? No chyba, ze przepracujesz jeszcze pare dobrych lat w USA ;-) Echh, zeby mnie się chcialo. Chociaż Lubie pracować a obecne zajęcie mi wyjatkow dobrze leży. Jeszcze żeby dozyc, a tak naprawdę nie widzę siebie na emeryturze.
Gość alik Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 Widzialam gdzies jakas tabelke, ile trzeba odkladac kasy wg wieku i zarobkow, zeby odlozyc na emeryture. Wiekszosc osob w komentarzach skalkulowala i powiedziala, ze beda musieli pracowac do 150 lat zycia... No to pieknie.
jkb Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 Widzialam gdzies jakas tabelke, ile trzeba odkladac kasy wg wieku i zarobkow, zeby odlozyc na emeryture. Wiekszosc osob w komentarzach skalkulowala i powiedziala, ze beda musieli pracowac do 150 lat zycia... No to pieknie. Jak sie nie oszczedza teraz, to beda problemy pozniej Jest od groma roznych kalkulatorow, ktore pozwola Ci oszacowac ile bedziesz na emeryturze $$ dostawac.
kzielu Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2016 Dokładnie - liczenie tylko i wyłącznie na social security jest wyjątkowo lekkomyślne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.