jkb Napisano 3 Lutego 2016 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Poza tym $10k nie jest na cały rok, kumuluje się przecież... No to przeciez pisze, ze w ciagu roku, a nie na caly rok... Nie zrozumielismy sie mowie o jednorazowym doplywie gotowki w takiej kwocie... Jak jednorazowo wyplacisz to, co sie zbierze z tych nadplat, z wlasnego konta, na ktore te "nadplaty" bys wplacala (zamiast miec zbyt wysokie WH), to tez masz jednorazowy doplyw gotowki w nawet wiekszej kwocie inna rzecz, ze jak dla mnie to wole zeby mi odciagali wiekszy podatek niz pozniej zebym doplacala i miala IRS na glowie... Ja osobiscie wole, by ta kasa pracowala na mnie, w mojej "sakwie", a nie lezala sobie na koncie IRS No ale ja mam cierpliwosc do obliczen - nasze federalne, stanowe, i lokalne WH, wlacznie z pozycjami "additional WH amount", sa wyliczone w zasadzie co do dolara
Sweet Napisano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Ja osobiscie wole, by ta kasa pracowala na mnie, w mojej "sakwie", a nie lezala sobie na koncie IRS No ale ja mam cierpliwosc do obliczen - nasze federalne, stanowe, i lokalne WH, wlacznie z pozycjami "additional WH amount", sa wyliczone w zasadzie co do dolara czy moglbys mi powiedziec jak to sobie obliczasz? gdzie moge cos o tym poczytac, dowiedziec sie? tez bym sobie z checia wyliczyla wszytsko i zapiela na ostatni guzik dziekuje
jkb Napisano 3 Lutego 2016 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 czy moglbys mi powiedziec jak to sobie obliczasz? gdzie moge cos o tym poczytac, dowiedziec sie? tez bym sobie z checia wyliczyla wszytsko i zapiela na ostatni guzik dziekuje Najpierw zorientuj sie jak tu dziala system podatkowy, czyli withholdings, WH tables, tax brackets, deductions, exemptions, itp. Bez tej wiedzy niczego sobie nie obliczysz
karina Napisano 3 Lutego 2016 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Najpierw zorientuj sie jak tu dziala system podatkowy, czyli withholdings, WH tables, tax brackets, deductions, exemptions, itp. Bez tej wiedzy niczego sobie nie obliczysz Swiete slowa.
karina Napisano 3 Lutego 2016 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 No to przeciez pisze, ze w ciagu roku, a nie na caly rok... Nie zrozumielismy sie Jak jednorazowo wyplacisz to, co sie zbierze z tych nadplat, z wlasnego konta, na ktore te "nadplaty" bys wplacala (zamiast miec zbyt wysokie WH), to tez masz jednorazowy doplyw gotowki w nawet wiekszej kwocie Ja osobiscie wole, by ta kasa pracowala na mnie, w mojej "sakwie", a nie lezala sobie na koncie IRS No ale ja mam cierpliwosc do obliczen - nasze federalne, stanowe, i lokalne WH, wlacznie z pozycjami "additional WH amount", sa wyliczone w zasadzie co do dolara Ja natomiast zamiast siedziec i obliczac, mam od tego ksiegowego, bo czas jaki poswecilabym na owe obliczenia plus doczytywanie wszystkiego itd. nie jest adekwatny do tego ile ja w tym czasie bym zarobila. Nie jestem ekspertem w sprawach podatkow, a ostatnia rzecz jaka bym chciala, to problemy z IRS, wiec wychodze z zalozenia, ze wole zeby pare extra $$ lezalo na koncie IRS niz zebym miala audyt - nie warte czasu i pieniedzy. Inna rzecz, ze u mnie nie da sie wyliczyc co do dolara, bo raz, ze mamy firmy oraz fundusze, dwa, ze mamy rozne extra wyplaty w postaci bonusow itd., odliczenia w postaci podrozy (ktorych nie da sie przewidziec) itd. Tak wiec ksiegowy jest od podatkow, ja od tego, zeby moj biznes jakos sie krecil. Dzialalnosc charytatywna robie tutaj (lepsze to niz terapia u psychologa - tak mysle, bo nigdy tam nie bylam , znajomosci, ktore tutaj zawarlam sa super (czy juz wspomnialam o ciastkach od mesio007 ?), w sumie nie jest zle. Dla Ciebie podziw i uznanie za wyliczenia.
jkb Napisano 3 Lutego 2016 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Ja natomiast zamiast siedziec i obliczac, mam od tego ksiegowego, bo czas jaki poswecilabym na owe obliczenia plus doczytywanie wszystkiego itd. nie jest adekwatny do tego ile ja w tym czasie bym zarobila. Mi takie wyliczenia sprawiaja przyjemnosc i daja satysfakcje, w zwiazku z tym nie traktuje tego jako "strate czasu", bo podobnie jak u Ciebie, czas poswiecony na owe obliczenie zdecydowanie nie byl adekwatny do "potencjalnych" zarobkow Ostatecznie, kazdy/a robi co mu/jej pasuje Nie jestem ekspertem w sprawach podatkow, a ostatnia rzecz jaka bym chciala, to problemy z IRS, wiec wychodze z zalozenia, ze wole zeby pare extra $$ lezalo na koncie IRS niz zebym miala audyt - nie warte czasu i pieniedzy. Inna rzecz, ze u mnie nie da sie wyliczyc co do dolara, bo raz, ze mamy firmy oraz fundusze, dwa, ze mamy rozne extra wyplaty w postaci bonusow itd., odliczenia w postaci podrozy (ktorych nie da sie przewidziec) itd. Tak wiec ksiegowy jest od podatkow, ja od tego, zeby moj biznes jakos sie krecil. Dzialalnosc charytatywna robie tutaj (lepsze to niz terapia u psychologa - tak mysle, bo nigdy tam nie bylam , znajomosci, ktore tutaj zawarlam sa super (czy juz wspomnialam o ciastkach od mesio007 ?), w sumie nie jest zle. I za wolontariat jestesmy Ci ogromnie wdzieczni!
Sweet Napisano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Dolaczam sie do podziekowan dla Kariny!! OK, a wiec postanowilam ze wypelnie ten formularz z tylko dwoma znizkami i mysle ze tak bedzie dobrze. Dowiedzialam sie rowniez ze przez pierwszy rok bede miala zapewnione takze darmowe doradctwo podatkowe wiec wtedy porusze ten temat. dzieki wszytskim za udzielone informacje pozdrawiam
kzielu Napisano 4 Lutego 2016 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Dolaczam sie do podziekowan dla Kariny!! OK, a wiec postanowilam ze wypelnie ten formularz z tylko dwoma znizkami i mysle ze tak bedzie dobrze. Dowiedzialam sie rowniez ze przez pierwszy rok bede miala zapewnione takze darmowe doradctwo podatkowe wiec wtedy porusze ten temat. dzieki wszytskim za udzielone informacje pozdrawiam A pewna jestes ze te znizki Ci przysluguja ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.