Malfunction Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Witam. mam dość palący problem i niewiele czasu. z tego miejsca przepraszam jeżeli juz jest podobny temat. Byłem w USA prze ponad 2 lata na wizie turystycznej. Pierwszą dostałem na 6 miesięcy. Przed wygaśnięciem wyjechałem do Kanady na 2 miesiące poczym wróciłem do USA i dostałem wize na kolejne pół roku. W czasie twania drugiej wizy ożeniłem się, a że małżonka była w ciąży, postanowiłem zaryzykowac i przesiedzieć wize z wiadomych powodów. W tej chwili jestem w Polsce wraz z rodziną. Za 2 tygodnie mamy lot powrotny i ani ja ani małżonka, nie mamy pewności czy mnie wpuszczą spowrotem. Czy w tej sytuacji powinienem sie starac o wize dla członków rodziny czy tez dostane bana na 3- 10 lat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Jechanie nie ma sensu - wizy już dawno nie masz bo nawet dzień przesiedzenia ja unieważnia. Przy okazji masz najprawdopodobniej bana (napisz dokładnie ile przesiedziales) więc musisz się starać o IR-1 której Ci odmówią i wtedy zostaje waiver... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelasia Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Podejrzewam, ze małżonka jest obywatelem, ale bez wysłanych wcześniej dokumentów o rezydenture, nic w tym przypadku to nie zmienia. Gdybys wysłał dokumenty przed wyjazdem i odczekał, twoj pobyt zostałby wybaczony. Teraz jedynie droga jak kzielu napisał, nic innego tobie nie pozostaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Jeśli małżonka jest obywatelką USA, to może Cię sponsorować. I po odczekaniu bana w PL będziesz mógł do niej dołączyć w USA. Innej legalnej drogi nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malfunction Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 Tak, żona jest obywatelką. Robiła jakiś rekonesans w którym raczej miałem szanse na powrót ale to się właśnie klocilo z moja wiedza na ten temat która odpowiada temu co piszecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Pozostaje żonie wrócić do USA, ewentualnie odzyskać domicyl (nic nie piszecie, czy go ma i jak długo jest w Polsce) i sponsoring Ciebie. Co wiąże się oczywiście z kilkuletnim oczekiwaniem, w zależności od tego, ile przesiedziałeś dozwolony pobyt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Tak, żona jest obywatelką. Robiła jakiś rekonesans w którym raczej miałem szanse na powrót ale to się właśnie klocilo z moja wiedza na ten temat która odpowiada temu co piszecie. Masz minimalna szanse ze Twojego przesiedzenia nie maja w dokumentach ale na to bym nie liczyl - szczegolnie po jakims czasie od wyjazdu. Poblemow masz kilka : - brak waznej wizy - dosc wyrazny zamiar emigracji na wizie turystycznej (ktorej nie masz ale pominmy ten fakt) co jest fraudem - sam zamiar wyjazdu z zamiarem zostanie jest niezgodny z prawem wiec nie wiem co za rekonesans Twoja zona robila - rodzina - obywatele ktorzy beda z Toba Najbardziej prawdopodobny scenariusz to Twoj powrot nastepnym samolotem. Dodatkowo sciemnianie przy wjezdzie moze wpedzic Cie w dodatkowe potencjalne klopoty (misrepresentation) ktore pozniej sie odbija negatywnie przy legalnej imigracji. Jedyna sensowna droga w tej chwili to wyslanie przez zone petycji I-130 i w zaleznosci od dlugosci bana - skonsultowanie sie z dobrym prawnikiem ktory sporzadzi dobre uzasadnienie do I-601 - co trywialne nie bedzie bo musisz wykazac hardship dla obywatela US - co w momencie gdy Twoja zona mieszkala z Toba w PL latwe nie bedzie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malfunction Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 Żona jest w PL na 3 miesiecznym okresie bez wizowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malfunction Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 Masz minimalna szanse ze Twojego przesiedzenia nie maja w dokumentach ale na to bym nie liczyl - szczegolnie po jakims czasie od wyjazdu. rok i 3 miesiace przesiedzialem wize. krotko mowiac jestem w du... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 rok i 3 miesiace przesiedzialem wize. krotko mowiac jestem w du... 10 letni ban. Tak, krotko mowiac jestes w dupie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.