solleone Napisano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2016 Ciekawe dlaczego je dodali Mam jeszcze jedno pytanie dot. badań. Mam już numer sprawy z NVC i case status w systemie jest "Ready". Dzwoniłam więc dzisiaj do ambasady, żeby dowiedzieć się, czy mają już dokumenty i Pani z informacji powiedziała mi, że jeszcze ich nie ma, ale że (chyba) zostały już wysłane do Polski. Poradziła mi też, żebym na razie nie spieszyła się z badaniami, ponieważ mogą być ważne tylko 3 miesiące. I teraz chciałabym się zapytać, czy mam rzeczywiście czekać, czy mogę zacząć już robić te badania? Umówiłam się już na wizytę na najbliższy poniedziałek, bo chciałabym to załatwić przed świętami. W jakich przypadkach ważność badań jest tylko 3 miesiące i ile mniej więcej czasu zajmuje ambasadzie procesowanie petycji i wysłanie listu do narzeczonej/ego?
margherita_s Napisano 22 Marca 2017 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Czy wiecie może, co się dzieje w przypadku, gdy z przyczyn zdrowotnych nie mogę być szczepiona na niektóre choroby (a własciwie to na wiekszość)? Czy pismo od lekarza rodzinnego i kopie dokumentacji potwierdzajacej niezdolność do przyjmowania szczepień wystarczą? Czy ktoś miał może taką sytuacje?
Arizona89 Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2017 Dziewczyny... zapewne juz to bylo gdzies powiedziane, ale szybkie pytanie: czy jeden dzien jest wystarczajacy na badania? Jak to dokladnie przebiega w Warszawie? Dzieki z gory!
Patipitts Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2017 Tak wystarczy. Najpierw zadzwonić do dr Gajera i umówić sie na popołudnie. W dniu wizyty u dr gajera rano pójść do laboratorium na warynskiego i tam zrobic badania, po 2h odbiór. Spokojnie mozna sie wyrobić, ja tego dnia jeszcze całe łazienki zeszłam i z koleżanka zdążyłam sie spotkać
BBerry Napisano 15 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2017 Nazwy chorob generycznych po polsku sa beznadziejne. Angielskie nazwy przynajmniej sa z nazwy lacinskiej, wiec maja sens.
andyopole Napisano 15 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2017 Natomiast polskie nazwy szkodnikow są fantastyczne, w kolejności, angielska, łacińska, polska: Colling Moth - Cydia pomonella - Owocowka Jablkoweczka. Western Flower Thrips - FrankiNella occidentalis - Wciornastek Zachodni.
marceoac Napisano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Witam, mam pytanie dotyczące badań lekarskich. Niestety rozpoczyna się 7 tydzień czekania na przesłanie mojej zaakceptowanej petycji do NVC i nie mam jeszcze WRW. Oczywiście do lekarza wyznaczonego przez ambasadę jeszcze się nie umówię ale czy mogę normalnie zrobić badania laboratoryjne (krew, mocz, RTG)? Potrzebuje do tego również numer z NVC? Czy nie jest to konieczne? Chciałabym mieć już wszystko gotowe ponieważ bardzo zależy mi na czasie i maksymalnym skróceniu formalnośći kiedy sprawa znajdzie się w PL. Proszę o pomoc. Mam termin na badania w Krakowe na 19.12 a nie wiem czy do tego czasu sprawa będzie w NVC ;/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.