Edna27 Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Witam. Moja corka posiada jak narazie tylko obywatelstwo amerykańskie. Mam zamiar zlozyc wniosek o obywatelstwo polskie. Niestety sama jestem nielegalnie w USA i dlatego mam pytanie co sie dzieje z dzieckie w razie ewentualnej deportacji matki ?
Gość Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Jak dziecko jest male to chyba zabierzesz je ze soba. Chyba, ze wolisz zostawic same w USA.
Edna27 Napisano 21 Października 2016 Autor Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Czyli mam prawo zabrac dziecko mimo braku polskiego obywatelstwa ?
kzielu Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Czyli mam prawo zabrac dziecko mimo braku polskiego obywatelstwa ? Tak, a dlaczego bys nie miala ?
sly6 Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Twoja Córka ma obywatelstwo polskie ma po Tobie.
Edna27 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 Chcialabym ponownie zapytac poniewaz znalazlam artykul z ktorego wynika ze wcale nie jest taka prosta sprawa z zabraniem dziecka ze soba jezeli dojdzie do deportacji. W artykule byla zawarta informacja, ze dziecko moze byc umieszczone u rodziny zastepczej, a rodzic moze stracic nawet prawa rodzicielskie? Czy ktos orientuje sie jak to wyglada naprawde? Czy dziecko moze mi zostac odebrane ?
Edna27 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 http://www.tygodnikplus.com/pl/n664/co-sie-dzieje-z-dzieckiem-w-sytuacji-gdy-jego-rodz link do artkulu
FunnyRedAngel Napisano 14 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 50 minut temu, Edna27 napisał: Chcialabym ponownie zapytac poniewaz znalazlam artykul z ktorego wynika ze wcale nie jest taka prosta sprawa z zabraniem dziecka ze soba jezeli dojdzie do deportacji. W artykule byla zawarta informacja, ze dziecko moze byc umieszczone u rodziny zastepczej, a rodzic moze stracic nawet prawa rodzicielskie? Czy ktos orientuje sie jak to wyglada naprawde? Czy dziecko moze mi zostac odebrane ? W dniu wczorajszym dodalas podobny watek... jeden z uzytkownikow dal Ci informacje iz poprzez konsulat mozesz zrobic dziecku obywatelstwo pl... skoro amerykanskie posiada od urodzenia. Mieszkasz w Ny wiec, mozesz zaczac skladac dokumentacje o obywatelstwo dla dziecka jak najszybciej. Druga sprawa dlaczego zakladasz odrazu najgorsze... deportacje? Odebranie dziecka? Skoro czytajac ten artykul jest w nim informacja iz Najczesciej nie zatrzymuja osob ktore sa glownymi opiekunami dzieci/ glownym opiekunem dziecka. Zamiast zamartwiac sie na przyszlosc, zacznij dziecku zalatwiac obywatelstwo pl, dwa.. paszport poniewaz ojciec dziecka jezeli dziecko uznal musi wyrazic na paszport zgode. Uwage poswiec zalatwianiu spraw istotnych a dopiero pozniej czekaniem na czarny scenariusz... Nie ma sensu zamartwiac sie na zapas...
katlia Napisano 15 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2017 Wszystko zalezy od szczegolow sprawy - nikt nie bdzie zabeiral ci dziecka jezeli masz legal custody. Nawet bez obywatelstwa polskiego, jezeli ty bedziesz deportowana, to dziecko pojedzie z toba, i polskie obywatelstwo zalatwisz w Polsce.
Edna27 Napisano 15 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2017 Tyle ze w tym artykule napisano, ze musze kogos upowaznic do opieki nad dzieckiem w razie deportacj bo jesli nie dam komus pelnomoctnictwa dziecko zostanie wyslane do foster family i trudno bedzie je odzyskac. Czy koniecznie musze kogos upowazniac?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.