mercer Napisano 11 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 witam , zwracam się z prośbą o informację w sprawie płacenia podatków, samodzielnego rozliczenia się z IRS. Drugi rok mam zieloną kartę, tym razem chce sprobowac sam sie rozliczyc wyslac zeznanie roczne i oplacic podatek. w tamtym roku robił to księgowy mojej siostry ale wziął niewspółmiernie wysokie wynagrodzenie i tym razem chciałbym zrobić to samodzielnie, tym bardziej że wystawiam rocznie dwie trzy faktury i nie podaje żadnych kosztów własnych, wiec praktycznie nie mamze mna zbyt wiele roboty. Tylko od czego zacząć ? od jakiego formularza skorzystać, a może macie inne zdanie i odradzacie samodzielne rozliczenie ? mozecie polecić jakiegoś niedrogiego księgowego lub firme która rozlicza online ?
Jim Beam Napisano 12 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 H&R Block -program taki jak turbotax.
mercer Napisano 12 Listopada 2016 Autor Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Ok, dzięki za odpowiedź, mam nadzieję że połapie się o co tam chodzi
FunnyRedAngel Napisano 13 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2016 Jest wiele programow ktore doslownie rozliczenie robia za Ciebie, sama w ten sposob od 3 lat sie rozliczam i w nast roku takze bede. Programy doslownie prowadza Cie przez rozliczenie. Sama rozliczenie robie z freetaxusa. Na koncu rozliczenia placisz za wyslanie, ost razem bylo cos kolo $12. Program Az tak free nie jest noe wymaga instalacji na dysku. powodzenia
mercer Napisano 14 Listopada 2016 Autor Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 Dzieki bardoz z aodpowiedz. To nie ważne ze tyle kosztuje , wazne że nie drogo. Nie wiem tylko czy nei pope;nie zadnego błędu , nawet z prowadzeniem za ręke. Dzieki jeszcze raz, sprawdze program
motorolnik Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Dla zainteresowanych - punkt widzenia MMM:http://www.mrmoneymustache.com/2016/02/10/should-you-do-your-own-taxes/
jkb Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 "Optymalizacja podatkowa", ktora wspomniana jest w artykule najpewniej nie bedzie zaproponowana przez szeregowego pracownika H&R Block czy Jackson Hewitt.
kzielu Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 17 minut temu, jkb napisał: "Optymalizacja podatkowa", ktora wspomniana jest w artykule najpewniej nie bedzie zaproponowana przez szeregowego pracownika H&R Block czy Jackson Hewitt. Ktorzy zwykle robia niewiele wiecej poza wpisaniem danych do programu przez nich uzywanego i zwykle dysponuja znikoma wiedza odnosnie prawa podatkowego..... Poza tym gosc ewidetnie pisze ze to ma sens tylko w przypadku sytuacji bardziej skomplikowanych, zdecydowana wiekszosc ludzi da sobie spokojnie samemu rade.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.