Nikoletta.Nikoletta Napisano 1 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Witam, w USA mam brata oraz ojca obydwoje są obywatelami. Wiem, że tata mógłby złożyć na mnie petycję i sponsorować mnie abym mogła otrzymać Green Card. Jednak oczekiwanie na Green Card w takim przypadku trwa kilka lat- mam powyżej 21 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy jeżeli wyleciałabym do USA na wizie turystycznej mogłabym starać się o wizę F-1 zapisując się do szkoły językowej w USA, tak żeby móc na tej wizie być tam legalnie i czekać aż minie okres oczekiwania kilku lat od złożenia petycji przez mojego ojca ? Wiem, że jeżeli byłabym tam nielegalnie to złożona petycja o sponsoring wtedy już nie ma sensu, dlatego jedynym wyjściem byłaby szkoła gdzie mogłabym otrzymać wizę studencką i przeczekać legalnie kilka lat za Green Card. Prosiłabym o pomoc czy są jakieś możliwości w mojej sytuacji być tam na miejscu legalnie tak, żeby ojciec mógł mnie sponsorować ? Czy jedynym wyjściem jest złożenie przez ojca petycji i czekanie za Green Card w PL ?;/ Dziękuję z góry :)))
KaeR Napisano 1 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Szkoła językowa przez kilka lat? Podejrzane. Moim zdaniem rok to max w takiej szkole. Oczywiście to również trochę kosztuje. Przy ojcu w USA w konsulacie mogą nie uwierzyć, że nie masz planu emigracji. Był tu podobny przypadek, ale dziewczyna jechała na prawdziwe studia i była poniżej 21 lat.
pelasia Napisano 1 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 A co jesli wlecisz na turystycznej, zaaplikujesz o studencka, dostaniesz odmowe ? Caly plan szlag trafi...
Nikoletta.Nikoletta Napisano 1 Lipca 2017 Autor Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Piszę tutaj po raz trzeci i mam wrażanie, że część osób zamiast pomóc chce tylko dogryźć ... W poście proszę o pomoc. Zdaje sobie sprawę w jakieś sytuacji jestem i piszę o tym. Wiem, że cały plan może "szlag trafić"...
pelasia Napisano 1 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Nie mam zamiaru nikomu dogryzać. Musisz wziąć pod uwage wszystkie opcje. Twoja jest ryzykowna. Były przypadki, ze ludzie czekali na zmianę statusu, dostali odmowę i sie okazało, ze sa juz nielegalnie. Ryzyk fizyk, jak chcesz to próbuj ze szkoła, twoje zycie, twoje konsekwencje. Ja bym czekała grzecznie na sponsoring ojca i przylatywala w odwiedziny na turystycznej. Jesli chcesz przylecieć na dluzej, to staraj sie o F1 w PL, przynajmniej nie bedzie kombinacji ze zmiana statusu. Tak czy inaczej powodzenia.
katlia Napisano 1 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Nikt nie dogryza. Pokazuja ci dlaczego ten plan jest bardzo ryzykowny. Prawo mowi, ze wybor wizy musi byc zlaczony z twoja intencja pobytu w USA. Wiec wiza studencka jest na studia, na tymczasowy pobyt w ciagu ktorego uczysz sie, a potem wyjezdzasz. Jezeli ojciec zlozy na ciebie papiery na green card -- wiec z intencja twojej imigracji -- to wizy studenckiej nie dostaniesz, bo intencja musi byc na nauke, a nie na imigracje. Jezeli wjezdzasz na studenckiej i ojciec potem zlozy papiery na green card, to petycja moze byc odrzucona bo wjechalas z inentcja na tymczasowy pobyt na studia, a nie na imigracje.
agatenka Napisano 1 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Poza tym jest jeden wielki minus tego co chcesz zrobić. Nawet jeżeli wylecisz na turystycznej i uda Ci się zmienić status - to dalej będzie tylko status. Przy pierwszym opuszczeniu stanów czy to na wakacje w Meksyku czy odwiedzenie rodziny w PL, będziesz musiała i tak starać się o wize w ambasadzie. Więc nie wiem po co kombinować, wiesz że wczesniej czy pozniej dostaniesz GC przez tate. Po co ryzykować podwójnie najpierw odmową statusu potem odmowa wizy - no chyba że planujesz być i tak uziemiona tam na te kilka lat. Dlaczego odrazu nie pójdziesz na normalne, prawdziwe studia ( starając się o wize w ambasadzie w PL). Jeżeli zamierzasz tam mieszkać w przyszłości to tylko wyjdzie Ci na dobre i pomoże w dalszym życiu czy karierze.
KaeR Napisano 2 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 6 godzin temu, Nikoletta.Nikoletta napisał: Piszę tutaj po raz trzeci i mam wrażanie, że część osób zamiast pomóc chce tylko dogryźć ... W poście proszę o pomoc. Zdaje sobie sprawę w jakieś sytuacji jestem i piszę o tym. Wiem, że cały plan może "szlag trafić"... Nie ma magicznych procedur znanych tylko ludziom na tym forum. Wszystko jest calkiem dobrze rozpisane i w naszym przypadku dochodzi tylko troche praktyki. Jak chcesz swiecic oczami przed customs lub w konsulacie to polecam troche grubsza skore. Chcesz na F-1 to wlatuj na F-1, a turystyczna i zmiana statusu smierdzi na odleglosc.
katlia Napisano 2 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 33 minuty temu, agatenka napisał: Dlaczego odrazu nie pójdziesz na normalne, prawdziwe studia ( starając się o wize w ambasadzie w PL). Jeżeli zamierzasz tam mieszkać w przyszłości to tylko wyjdzie Ci na dobre i pomoże w dalszym życiu czy karierze. Bo nie zna jezyka? Dlatego myslala o szkole angielskiego?
sly6 Napisano 2 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 7 godzin temu, katlia napisał: Bo nie zna jezyka? Dlatego myslala o szkole angielskiego? sa tacy że umieją język a ze podobno wiza i zmiana statusu w USA to łatwizna to ludzie myślą nad takim rozwiązaniem tylko ze nie każdy dostanie wizę czy zmianę tylko dlaczego szkoła ma o tym mówić? Biznes i mowa ma być ze się uda. teraz napisze do użytkowniczki kiedyś napisałem post gdzie podałem linki co zrobić by zwiększyć szansę na wizę czy zmianę statusu . Trochę tego jest na necie ze bez ściemy ludzie piszą.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.