Skocz do zawartości

Secured Credit Card / Budowa Credit Score

Stefano8

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
5 minut temu, katlia napisał:

Ale mozna generalizowac ze przecietny Polak ma wiecej urlopu niz przecietny Amerykanin. Bo tak jest ;)

A proszę bardzo, generalizujmy... bo tak jest ;).

Ale powiem wam, że z tym braniem urlopów u różnych pracodawców też różnie bywa i często urlopy 2 tygodniowe, nie są mile widziane. Ja potrzebuję na przyszły rok 3 tygodniowy urlop jednym ciągiem i już od maja wymieniam maile w tym temacie z przełożonymi, żeby potem nie było nieporozumień. Podejrzewam, że kwaśna atmosfera i tak pewnie będzie.

Napisano
Teraz, haneczka019 napisał:

A proszę bardzo, generalizujmy... bo tak rzeczywiście jest ;).

Ale powiem wam, że z tym braniem urlopów u różnych pracodawców też różnie bywa i często urlopy 2 tygodniowe, nie są mile widziane. Ja potrzebuję na przyszły rok 3 tygodniowy urlop jednym ciągiem i już od maja wymieniam maile w tym temacie z przełożonymi, żeby potem nie było nieporozumień. Podejrzewam, że kwaśna atmosfera i tak pewnie będzie.

Napisano
6 minut temu, haneczka019 napisał:

No to szkoda... myslalam ze w Polsce jeszcze jest inaczej, ze te "dluzsze" urlopy sa no, powiedzmy, normalne. Powodzenia, i trzymam kciuki za te 3 tygodnie!

Napisano
1 minutę temu, katlia napisał:

No to szkoda... myslalam ze w Polsce jeszcze jest inaczej, ze te "dluzsze" urlopy sa no, powiedzmy, normalne. Powodzenia, i trzymam kciuki za te 3 tygodnie!

Dziękuję, liczę na ich wyrozumiałość w tym temacie, a jak będzie to zobaczymy ;).

Napisano
18 hours ago, andyopole said:

Tak jak dziś! Siostra zadzwoniła w ich piątek po południu że właśnie wyjeżdżają aż do wtorku włącznie. Noż urwał nać! Tyle wolnego.A ja tu gorę, upały wróciły. Ale w poniedziałek mam wolne, nad moim domem o 10.21am zrobi się ciemno. Przyjeżdża trochę przyjaciół, część z namiotami już w niedzielę. Oj, będzie wesoło! 

Zalety kraju katolickiego ;)

Napisano
3 hours ago, haneczka019 said:

I jaką liczbę zobaczyli? Z ciekawości pytam, nigdy tego nie liczyłam. Ale gdzieś chyba widziałam kiedyś takie zestawienie świąt US vs. PL, tylko nie pamiętam jak to wyglądało ilościowo. 

Edit:

Ok, poszperałam w necie i o ile informacje, które znalazłam są prawdziwe to w US świąt państwowych w 2017 roku jest 10 (10 dni świątecznych), a w Polsce 13. No weźcie... to tylko 3 dni :D.

A w stanie Nowy Jork tych dni jest 12 :D

W Stanach nie ma tych katolickich swiat: 3 kroli, Boze Cialo, Swieto Zmarlych, Wielki Piatek,, Lany Poniedzialek, 26ty grudnia nie jest wolny, cos tam jeszcze innego, nie pamietam

Napisano
38 minutes ago, katlia said:

Kiedys standard byl ponoc ze 4 tyg dla tych co maja magistra w PL. Teraz slyszalam ze czasy sie zmieniaja i ze ludzie sie boja tyle wolnego brac i tez ze mniej dostaja.. wiadomo, praca sie rozni. W Stanach jak wiemy te urlopy to sa krociotkie, 2 tyg czy takos tak. Z tym to jest duzo uogolnienia.

Z tego co widze znajomi z Europy biora 2 tygodniowe wakacje, czy honeymoony... Znajomi w USA nigdy nie biora wolnego dluzej jak tydzien. Popatrzcie nawet na imprezowanie - w Europie ludzie imprezuja do 7 rano nawet w klubach.. w USA imprezka konczy sie o 2 rano, no chyba ze mieszkasz w Nevadzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...