Skocz do zawartości

Obywatelstwo a łączenie rodzin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, moja siostra będzie lada chwila wypełniała dokumenty na obywatelstwo, jest tam ponoć rubryka na temat łączenia rodziny ( przez rodzeństwo). 

Zakładając już że jest obywatelką to ile trwa taka procedura?

Drugie ważne pytanie (bo nie zamierzam nigdy mieszkać w USA ale tylko mieć zawsze wlot) latam praktycznie co roku na 2-3 tyg. 

Czy wypełniając tą rubrykę o łączeniu rodzin może mi zaszkodzić w momencie jak za 4 lata skończy mi się wiza i pójdę po nową?? Zawsze mogę powiedzieć że GC potrzebuję właśnie do odwiedzin rodziny i żeby co rok czy 10 lat nie stawać w ambasadzie.

Proszę o informacje jak ktoś coś wie, Dziękuję

Napisano

witaj

procedura trwa jakieś 12-14 lat.

GC jest na mieszkanie i rozliczanie się z podatków w/z USA a nie jako wiza turystyczna. Lepiej nie składać formularzy na GC niż masz tak to uzasadniać przy wizie turystycznej a później imigracyjnej.

Napisano
38 minutes ago, misfer said:

Witam, moja siostra będzie lada chwila wypełniała dokumenty na obywatelstwo, jest tam ponoć rubryka na temat łączenia rodziny ( przez rodzeństwo). 

Drugie ważne pytanie (bo nie zamierzam nigdy mieszkać w USA ale tylko mieć zawsze wlot) latam praktycznie co roku na 2-3 tyg. 

Czy wypełniając tą rubrykę o łączeniu rodzin może mi zaszkodzić w momencie jak za 4 lata skończy mi się wiza i pójdę po nową?? Zawsze mogę powiedzieć że GC potrzebuję właśnie do odwiedzin rodziny i żeby co rok czy 10 lat nie stawać w ambasadzie.

W Twojej sytuacji staranie się o GC nie ma kompletnie sensu bo i tak by Ci ją odebrali jesli nie będziesz mieszkał i pracował w US - bo do tego to służy. Jesli zamierzasz tylko latać turystycznie to 10lenia wiza B1/B2 załatwia całkowicie twoją potrzebę wiec po co kombinować?

Napisano

Jesli nie chcesz mieszkać w USA to nie staraj się o zielona kartę. 

Proces dla rodzeństwa to 10 lat + 

Napisano

Cos slyszalem, ze wystarczy raz w roku byc i nie odbiora GC wiec nie wiem na jakiej podstawie by ja odebrali??

Znajomy tak ma i pracuje i zyje w PL a w USA jest co roku. A co do wizy 10 letniej moga dac a nie musza.

Na dzisiaj nie chce mieszkac w USA ale co bedzie za 5lat tego nie wiem....

Czy moze zaszkodzic mi takie laczenie rodzin przy staraniu sie o wize turystyczna?

Napisano

Dla posiadaczy gc zasada jest taka że masz pracować i żyć w USA. Jak robisz wycieczki raz do roku to jest więcej niż pewne że gc zostanie odebrane. 

W twoim wypadku odpowiednią jest wiza turystyczna.  

Napisano
1 godzinę temu, misfer napisał:

Nie ma żadnej rubryki - sprawdź to sam i zajrzyj do formularza N-400.

Po zostaniu obywatelem siostra może wysłać petycje dla Ciebie, zajmie to 13 lat - mniej więcej.

Napisano
1 minutę temu, kzielu napisał:

Nie ma żadnej rubryki - sprawdź to sam i zajrzyj do formularza N-400.

Po zostaniu obywatelem siostra może wysłać petycje dla Ciebie, zajmie to 13 lat - mniej więcej.

Ok dzieki, a po wyslaniu petycji na mnie, czy jak bede staral sie o nowa promese albo lecac na aktualnej moga byc problemy?

Napisano

czy masz petycję czy nie masz to jak dasz podstawy to Cie nie wpuszczą. Jedynie czasami z przyznaniem wizy mogą i sa problemy.

a co osób które opisujesz to bywa z tym różnie lecz to Ty odpowiadasz za swoje czyny i jak trafisz na urzędnika który przyjrzy się Tobie to będzie po GC .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...