Skocz do zawartości
misfer

Obywatelstwo a łączenie rodzin

Recommended Posts

Witam, moja siostra będzie lada chwila wypełniała dokumenty na obywatelstwo, jest tam ponoć rubryka na temat łączenia rodziny ( przez rodzeństwo). 

Zakładając już że jest obywatelką to ile trwa taka procedura?

Drugie ważne pytanie (bo nie zamierzam nigdy mieszkać w USA ale tylko mieć zawsze wlot) latam praktycznie co roku na 2-3 tyg. 

Czy wypełniając tą rubrykę o łączeniu rodzin może mi zaszkodzić w momencie jak za 4 lata skończy mi się wiza i pójdę po nową?? Zawsze mogę powiedzieć że GC potrzebuję właśnie do odwiedzin rodziny i żeby co rok czy 10 lat nie stawać w ambasadzie.

Proszę o informacje jak ktoś coś wie, Dziękuję

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

witaj

procedura trwa jakieś 12-14 lat.

GC jest na mieszkanie i rozliczanie się z podatków w/z USA a nie jako wiza turystyczna. Lepiej nie składać formularzy na GC niż masz tak to uzasadniać przy wizie turystycznej a później imigracyjnej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
38 minutes ago, misfer said:

Witam, moja siostra będzie lada chwila wypełniała dokumenty na obywatelstwo, jest tam ponoć rubryka na temat łączenia rodziny ( przez rodzeństwo). 

Zakładając już że jest obywatelką to ile trwa taka procedura?

Drugie ważne pytanie (bo nie zamierzam nigdy mieszkać w USA ale tylko mieć zawsze wlot) latam praktycznie co roku na 2-3 tyg. 

Czy wypełniając tą rubrykę o łączeniu rodzin może mi zaszkodzić w momencie jak za 4 lata skończy mi się wiza i pójdę po nową?? Zawsze mogę powiedzieć że GC potrzebuję właśnie do odwiedzin rodziny i żeby co rok czy 10 lat nie stawać w ambasadzie.

Proszę o informacje jak ktoś coś wie, Dziękuję

W Twojej sytuacji staranie się o GC nie ma kompletnie sensu bo i tak by Ci ją odebrali jesli nie będziesz mieszkał i pracował w US - bo do tego to służy. Jesli zamierzasz tylko latać turystycznie to 10lenia wiza B1/B2 załatwia całkowicie twoją potrzebę wiec po co kombinować?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gość

Jesli nie chcesz mieszkać w USA to nie staraj się o zielona kartę. 

Proces dla rodzeństwa to 10 lat + 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Cos slyszalem, ze wystarczy raz w roku byc i nie odbiora GC wiec nie wiem na jakiej podstawie by ja odebrali??

Znajomy tak ma i pracuje i zyje w PL a w USA jest co roku. A co do wizy 10 letniej moga dac a nie musza.

Na dzisiaj nie chce mieszkac w USA ale co bedzie za 5lat tego nie wiem....

 

Czy moze zaszkodzic mi takie laczenie rodzin przy staraniu sie o wize turystyczna?

 

 

Edytowane przez misfer

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość

Dla posiadaczy gc zasada jest taka że masz pracować i żyć w USA. Jak robisz wycieczki raz do roku to jest więcej niż pewne że gc zostanie odebrane. 

W twoim wypadku odpowiednią jest wiza turystyczna.  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A czy moze zaszkodzic przy staraniu sie o wize turystyczna? Siostra wypelni i bede sobie czekal na to laczenie i staral sie o kolejne wizy

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1 godzinę temu, misfer napisał:

Witam, moja siostra będzie lada chwila wypełniała dokumenty na obywatelstwo, jest tam ponoć rubryka na temat łączenia rodziny ( przez rodzeństwo). 

Zakładając już że jest obywatelką to ile trwa taka procedura?

Drugie ważne pytanie (bo nie zamierzam nigdy mieszkać w USA ale tylko mieć zawsze wlot) latam praktycznie co roku na 2-3 tyg. 

Czy wypełniając tą rubrykę o łączeniu rodzin może mi zaszkodzić w momencie jak za 4 lata skończy mi się wiza i pójdę po nową?? Zawsze mogę powiedzieć że GC potrzebuję właśnie do odwiedzin rodziny i żeby co rok czy 10 lat nie stawać w ambasadzie.

Proszę o informacje jak ktoś coś wie, Dziękuję

Nie ma żadnej rubryki - sprawdź to sam i zajrzyj do formularza N-400.

Po zostaniu obywatelem siostra może wysłać petycje dla Ciebie, zajmie to 13 lat - mniej więcej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1 minutę temu, kzielu napisał:

Nie ma żadnej rubryki - sprawdź to sam i zajrzyj do formularza N-400.

Po zostaniu obywatelem siostra może wysłać petycje dla Ciebie, zajmie to 13 lat - mniej więcej.

Ok dzieki, a po wyslaniu petycji na mnie, czy jak bede staral sie o nowa promese albo lecac na aktualnej moga byc problemy?

 

Edytowane przez misfer

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

czy masz petycję czy nie masz to jak dasz podstawy to Cie nie wpuszczą. Jedynie czasami z przyznaniem wizy mogą i sa problemy.

a co osób które opisujesz to bywa z tym różnie lecz to Ty odpowiadasz za swoje czyny i jak trafisz na urzędnika który przyjrzy się Tobie to będzie po GC .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×