haneczka019 Napisano 28 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 To i ja się podepnę do tematu Michała, może i on coś podpowie, bo pewnie wróci przed moim wyjazdem w maju . Gdzieś przeczytałam w necie, że zdarza się w motelach/hotelach w USA, że robią kserokopię karty kredytowej. Spotkaliście się z taką praktyką? Shak powyżej wspomniał coś o kserowaniu dowodu. Przyznam, że trochę mnie to zaniepokoiło? Nie zdarzyło mi się żeby w krajach europejskich ktoś kserował moje dokumenty, już nie wspomnę o dawania komuś do ręki mojej karty płatniczej.
Xarthisius Napisano 28 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 2 hours ago, haneczka019 said: Gdzieś przeczytałam w necie, że zdarza się w motelach/hotelach w USA, że robią kserokopię karty kredytowej. Spotkaliście się z taką praktyką? Shak powyżej wspomniał coś o kserowaniu dowodu. Przyznam, że trochę mnie to zaniepokoiło? Nie zdarzyło mi się żeby w krajach europejskich ktoś kserował moje dokumenty, już nie wspomnę o dawania komuś do ręki mojej karty płatniczej. Tak, aczkolwiek ksero brzmi bardzo hi-tech. Ja dopiero w USA zrozumialem po co karty kredytowe sa wypukle Zeby bylo smieszniej nie byl to srodek Nebraski czy innej Dakoty, tylko hotel znanej sieciowki prawie w samym centrum San Jose, CA. Co do dawania karty do reki, wczoraj jadlem obiad z 2ma Francuzami, Hiszpanem i Kanadyjczykiem. Jak nam kelner zabral kredytowki i sobie poszedl to musialem ich uspokajac, ze to normalne i nie trzeba dzwonic po policje Szok kultrowy w stycznosci z amerykanska bankowoscia dla ludzi z EU (i jak widac Kanady) jest duzy.
Joanna30 Napisano 28 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Naszych kart kredytowych nikt nie kserował
kzielu Napisano 28 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 2 godziny temu, haneczka019 napisał: To i ja się podepnę do tematu Michała, może i on coś podpowie, bo pewnie wróci przed moim wyjazdem w maju . Gdzieś przeczytałam w necie, że zdarza się w motelach/hotelach w USA, że robią kserokopię karty kredytowej. Spotkaliście się z taką praktyką? Shak powyżej wspomniał coś o kserowaniu dowodu. Przyznam, że trochę mnie to zaniepokoiło? Nie zdarzyło mi się żeby w krajach europejskich ktoś kserował moje dokumenty, już nie wspomnę o dawania komuś do ręki mojej karty płatniczej. Nie bardzo wiem czy piszesz powaznie czy zartujesz... Kiedys kredytowki w US regularnie sie "kopiowalo" uzywajac tzw. imprinterow (https://www.business.com/articles/what-are-credit-card-imprinters/ ) - dlatego kiedys karta "wypukla" robila roznice. Jak pisze Xarthisius, w kazdej restauracji sit down kelner pomaszeruje sobie z Twoja karta przeciagnac ja przez terminal, nikt nie uzywa przenosnych terminali jak w PL a platnosci zblizeniowe praktycznie nie istnieja (troche mnie smieszylo jak wszyscy w PL - w ktorej bylem dwa tygodnie temu - probowali moje US karty zblizac do terminali ) . Dokumenty czasami kseruja, ale to raczej w tych kiepsciejszych miejscach, w normalnych miejscach mi sie to ostatnio praktycznie nie zdazylo.... Tak mi sie jeszcze przypomnialo - przez dlugi czas (nie wiem czy w tej chwili) B&H Photo w NYC (najbardziej chyba renomowany sklep ze sprzetem foto/video) wymagal od kupujacych spoza granic US wyslania skanu obu stron karty uzywanej do platnosci jezeli ktos byl spoza US.
haneczka019 Napisano 28 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 5 godzin temu, Xarthisius napisał: Tak, aczkolwiek ksero brzmi bardzo hi-tech. Ja dopiero w USA zrozumialem po co karty kredytowe sa wypukle Zeby bylo smieszniej nie byl to srodek Nebraski czy innej Dakoty, tylko hotel znanej sieciowki prawie w samym centrum San Jose, CA. Co do dawania karty do reki, wczoraj jadlem obiad z 2ma Francuzami, Hiszpanem i Kanadyjczykiem. Jak nam kelner zabral kredytowki i sobie poszedl to musialem ich uspokajac, ze to normalne i nie trzeba dzwonic po policje Szok kultrowy w stycznosci z amerykanska bankowoscia dla ludzi z EU (i jak widac Kanady) jest duzy. Myślałam, że "maszynki" w których przeciągało się kiedyś karty i kopiowało dane wypukłe dane odeszły do lamusa . To może ta osoba, której wypowiedź czytałam o kserowaniu kart kredytowych coś takiego miała na myśli . 5 godzin temu, kzielu napisał: Nie bardzo wiem czy piszesz powaznie czy zartujesz... Kiedys kredytowki w US regularnie sie "kopiowalo" uzywajac tzw. imprinterow (https://www.business.com/articles/what-are-credit-card-imprinters/ ) - dlatego kiedys karta "wypukla" robila roznice. Jak pisze Xarthisius, w kazdej restauracji sit down kelner pomaszeruje sobie z Twoja karta przeciagnac ja przez terminal, nikt nie uzywa przenosnych terminali jak w PL a platnosci zblizeniowe praktycznie nie istnieja (troche mnie smieszylo jak wszyscy w PL - w ktorej bylem dwa tygodnie temu - probowali moje US karty zblizac do terminali ) . Dokumenty czasami kseruja, ale to raczej w tych kiepsciejszych miejscach, w normalnych miejscach mi sie to ostatnio praktycznie nie zdazylo.... Tak mi sie jeszcze przypomnialo - przez dlugi czas (nie wiem czy w tej chwili) B&H Photo w NYC (najbardziej chyba renomowany sklep ze sprzetem foto/video) wymagal od kupujacych spoza granic US wyslania skanu obu stron karty uzywanej do platnosci jezeli ktos byl spoza US. Poważnie. Nie korzystałam do tej pory w USA z hoteli, a będąc w restauracjach (czy bardziej barach ) i sklepach, płaciłam gotówką. W Polsce to nie jest normalne, że ktoś znika z Twoją kartą kredytową, a wprowadzenie systemu zbliżeniowego, spowodowało, że nikomu nie dajesz dotknąć swojej karty . Sam przyznajesz, że Ciebie to śmieszyło, a dla mnie to jest jak najbardziej normalne. 5 godzin temu, Joanna30 napisał: Naszych kart kredytowych nikt nie kserował Dzięki Asia.
kzielu Napisano 28 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Smieszylo mnie bo im tlumaczylem ze przyjechalem z niecywlizowanego kraju i tutaj moze za 15 lat moze nam cos podobnego wprowadza (tak na serio to Visa probuje ale slabo jej to idzie). Co do znikania kogos z Twoja karta - musisz sie do tego przyzwyczaic, bo tak bedzie w kazdej jednej restauracji - i generalnie nie jest to jakis problem - wycieki numerow to zwykle wlamania do systemow sklepow lub skimmery na stacjach benzynowych.
bloczek2 Napisano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 Jaka dyskusja! Zarezerwowalem hotel na dwie noce pod LA (Calabasas Good Nite Inn) na bookingu podajac dane karty walutowej, platnosc teoretycznie na miejscu, zatem zobaczymy jak to będzie W razie czego mam kredytową Vise z mBanku i drugą z Millenium z odpowiednimi limitami Wylot juz za 11 dni! Btw moge spokojnie podejsc do kiosku w Alamo podajac numery rezerwacji auta (oplacone 100% juz dawno poprzez rentalcars) nie sciagna mi jeszcze raz calej kwoty?
haneczka019 Napisano 1 Marca 2018 Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 10 minut temu, Michał Paczyński napisał: Jaka dyskusja! Zarezerwowalem hotel na dwie noce pod LA (Calabasas Good Nite Inn) na bookingu podajac dane karty walutowej, platnosc teoretycznie na miejscu, zatem zobaczymy jak to będzie W razie czego mam kredytową Vise z mBanku i drugą z Millenium z odpowiednimi limitami Wylot juz za 11 dni! Btw moge spokojnie podejsc do kiosku w Alamo podajac numery rezerwacji auta (oplacone 100% juz dawno poprzez rentalcars) nie sciagna mi jeszcze raz calej kwoty? Ooo super! Mam tam zarezerwowane 2 noce w połowie maja , także mam nadzieję, że będę mieć od Ciebie świeżutkie info z pierwszej ręki .
bloczek2 Napisano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 Wybaczcie za post pod postem, ale mam pytanie odnośnie gotówki. Lepiej wziąc ze sobą papierki, gdyby pytali mnie na lotnisku o to, czy mogę mieć całość na karcie zeby potem pojechać sobie do ATM i wyplacic? Wymienilem po fajnym kursie w banku (o dziwo) i nie chce tracić na kolejnych wymianach w kantorach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.