Skocz do zawartości

J polski w urzedach i instytucjach Chicago

karusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
27 minut temu, karusek napisał:

dziekuje za podpowiedzi. juz z wszystkim sobie poradzilem (oprocz prawo jazdy), czesc po polsku czesc po angielsku.

masz racje @margherita_s ale czy moze nie jestesmy przypadkiem za malo zorganizowani i ekspansywni? W jezyku hiszpanskim jest w tym kraju wszystko. 

Może dlatego, że hiszpańskojęzyczna populacja to 17% całego społeczeństwa USA (52 mln), a polska to 3% (9,5 mln). 
Dane z Wikipedii.

• Odpowiedzi 25
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
11 godzin temu, andyopole napisał:

W moim miasteczku 65% latinos. 5 maja to największe święto! To w znakomitej większości, bardzo fajni, pracowici ludzie.

Ja w sumie nie znam ich zbyt wielu, jak juz ich spotykam to bardzo malo kiedy mowia po angielsku. Chociaz jedna z moich najlepszych kumpelek jest z Puerto Rico. Ale na szczescie mowi bardzo dobrze po angielsku :D 

Napisano
2 godziny temu, margherita_s napisał:

W mojej okolicy nie ma ich wielu, ale jak już jakiegoś spotkam, to się cieszę, bo mogę pogadać po hiszpańsku :) I oni też są zadowoleni, że ktoś nie-hiszpańskojęzyczny mówi w ich języku :)

A jeszcze daj Bóg blondynka!? Branie jak nic.

Napisano
Dnia 26.04.2018 o 10:54, ilon napisał:

Ja w sumie nie znam ich zbyt wielu, jak juz ich spotykam to bardzo malo kiedy mowia po angielsku. Chociaz jedna z moich najlepszych kumpelek jest z Puerto Rico. Ale na szczescie mowi bardzo dobrze po angielsku :D 

Zatrzymaj się po drodze w Georgetown, pewnie 70% - 80% to latynosi :)

Puerto Rico to takie trochę oszukane jest ;) To jak taki daleki, egotyczny stan, taka przesadzona południowa Floryda lol. Na północy praktycznie kazdy mowi w dwoch jezykach, szczególnie młodzi, gorzej z poludniem i wioskami.

Z drugiej strony na florydzie bywaja pracownicy czy to Walmartu czy to malych sklepow/stacji benzynowych którzy nie mówią nawet słowa w jezyku angielskim, a pracuja normanie na "hali". Tego za cholerę nie rozumiem. Jednak powinni umieć porozumiewać się chociaż komunikatywnie gdy pracują przy klientach. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...