Xarthisius Napisano 27 Maja Zgłoś Napisano 27 Maja (edytowane) 8 minutes ago, krychu280 said: Nie, domyslam ze ze pewnie by przeszlo, a jednak strach bylo wyslac zeby nie zrobic bledu. dziwne ze podczas logowania do DS260 uzywalem calego a teraz bez "0". Nie bylo info przy "wyskakujacym bledzie" tylko czerowna flaga gdzie jest blad. Witamy w administracji rzadowej, gdzie UX naszych klientow stawiamy na pierwszym miejscu! ;-) Jedyna wzmianka o tym chyba jest tu: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-if-you-are-selected/diversity-visa-submit-your-iv-and-alien-registration-application.html Quote On the Sign and Submit page of the DS-260, you will need to re-enter your DV case number without the zeros (e.g. if the case number is 2023AF0000012345, enter ‘2023AF12345’). Entering the full case number with zeros will generate a validation error. Edytowane 27 Maja przez Xarthisius Cytuj
krychu280 Napisano 27 Maja Zgłoś Napisano 27 Maja 8 minut temu, Xarthisius napisał: Jedyna wzmianka o tym chyba jest tu: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-if-you-are-selected/diversity-visa-submit-your-iv-and-alien-registration-application.html TAK!! zgadza się, gdzieś to czytałem ale nie byłem pewny gdzie i w którym miejscu to trzeba było wpisać. Cytuj
krychu280 Napisano 5 Czerwca Zgłoś Napisano 5 Czerwca Siemka, jeszcze pytanie mam! juz po zlozeniu DS260, teraz okres wakacyjny - czy jesli wylece na wakacje gdzies (turcja, egipt czy grecja, bulgaria) to musze odblokowac wniosek i poprawic pytanie o podroze z ostatjich 5lat? (Stepel do paszportu) czy sa jakies kraje na ktore moga namieszac w calej sprawie? Cytuj
Xarthisius Napisano 5 Czerwca Zgłoś Napisano 5 Czerwca 57 minutes ago, krychu280 said: Siemka, jeszcze pytanie mam! juz po zlozeniu DS260, teraz okres wakacyjny - czy jesli wylece na wakacje gdzies (turcja, egipt czy grecja, bulgaria) to musze odblokowac wniosek i poprawic pytanie o podroze z ostatjich 5lat? (Stepel do paszportu) czy sa jakies kraje na ktore moga namieszac w calej sprawie? W ogolnosci nie. Ds-260 to nie dziennik, ma byc up to date w momencie zlozenia. Haczyk polega ma tym, ze jak wybierasz sie do Palestyny, Iranu, Korei czy nie daj Boze na Kube, to radzilbym tego nie robic. Cytuj
krychu280 Napisano 6 Czerwca Zgłoś Napisano 6 Czerwca 9 godzin temu, Xarthisius napisał: W ogolnosci nie. Ds-260 to nie dziennik, ma byc up to date w momencie zlozenia. Haczyk polega ma tym, ze jak wybierasz sie do Palestyny, Iranu, Korei czy nie daj Boze na Kube, to radzilbym tego nie robic. Nie nie, cel to te 4 które wymieniłem, w sumie to na interview będą widzieć pieczątkę z datą i myślę że to nie będzie problemu. Dzięki Cytuj
pkw Napisano 12 godzin temu Zgłoś Napisano 12 godzin temu Witam. Mam parę pytań, pewnie niektóre już były zadane, ale chciałbym się upewnić że wszystko jest wypełnione jak powinno. Proszę o wyrozumiałość jeśli moje pytania są za bardzo "OCD" 1. W adresach polskich w polu "State/Province" wpisuję nazwę województwa po polsku, bez polskich znaków? 2. Jak podać nr tel. w formacie międzynarodowym? Formularz nie przyjmuje +, czy podać po prostu od kodu międzynarodowego, czyli np. 44xxxxxxxxxxx dla UK? 3. Czy wszyscy podają media społecznościowe? Nie mam z tym problemu, i tak rzadko korzystam, ale czy dobrym pomysłem jest przejrzenie własnych postów pod kontem jakichś potencjalnie kontrowersyjnych wpisów? 4. W sekcji "Mailing and Permanent Address Information", czy podać jako Mailing Address mój aktualny adres (nie w US)? Czy musi być US? Jako Permanent Address, podałem na tę chwilę mniej więcej losowy hostel w NY, nic innego nie przychodzi mi do głowy, nie znam nikogo w US. 5. W sekcji "Previous Work/Education/Training Information" jest pytanie "Were you previously employed?", na co odpowiedziałbym "Yes" ale wtedy formularz pyta o pracodawców w ciągu ostatnich 10 lat. Jestem cały czas zatrudniony u jednego pracodawcy od ponad 10 lat, ale miałem równolegle inne krótkie prace (w sensie przez 2 tyg albo miesiąc), czy powinienem zatem tutaj odpowiedzieć "No"? W pytaniu o edukację, moja najwyższa to liceum zakończone maturą. Podaję nazwę liceum po polsku, jako "Course of Study" - Academic, a w polu "Degree, Diploma or Certificate Received" podaję "Matura". Daty zakończenia roku nie pamiętam, ale pewnie był to koniec czerwca w owym roku, więc ok? 6. W pytaniu o szczepienia podaję że "I plan to receive all required vaccinations during medical exam", zgodnie z sugestią w FAQ. To by było na tyle. Byłbym wdzięczny za komentarze i sprostowanie ew. błędów. Cytuj
Xarthisius Napisano 11 godzin temu Zgłoś Napisano 11 godzin temu 1 hour ago, pkw said: 1. W adresach polskich w polu "State/Province" wpisuję nazwę województwa po polsku, bez polskich znaków? 2. Jak podać nr tel. w formacie międzynarodowym? Formularz nie przyjmuje +, czy podać po prostu od kodu międzynarodowego, czyli np. 44xxxxxxxxxxx dla UK? 3. Czy wszyscy podają media społecznościowe? Nie mam z tym problemu, i tak rzadko korzystam, ale czy dobrym pomysłem jest przejrzenie własnych postów pod kontem jakichś potencjalnie kontrowersyjnych wpisów? 4. W sekcji "Mailing and Permanent Address Information", czy podać jako Mailing Address mój aktualny adres (nie w US)? Czy musi być US? Jako Permanent Address, podałem na tę chwilę mniej więcej losowy hostel w NY, nic innego nie przychodzi mi do głowy, nie znam nikogo w US. 5. W sekcji "Previous Work/Education/Training Information" jest pytanie "Were you previously employed?", na co odpowiedziałbym "Yes" ale wtedy formularz pyta o pracodawców w ciągu ostatnich 10 lat. Jestem cały czas zatrudniony u jednego pracodawcy od ponad 10 lat, ale miałem równolegle inne krótkie prace (w sensie przez 2 tyg albo miesiąc), czy powinienem zatem tutaj odpowiedzieć "No"? W pytaniu o edukację, moja najwyższa to liceum zakończone maturą. Podaję nazwę liceum po polsku, jako "Course of Study" - Academic, a w polu "Degree, Diploma or Certificate Received" podaję "Matura". Daty zakończenia roku nie pamiętam, ale pewnie był to koniec czerwca w owym roku, więc ok? 6. W pytaniu o szczepienia podaję że "I plan to receive all required vaccinations during medical exam", zgodnie z sugestią w FAQ. To by było na tyle. Byłbym wdzięczny za komentarze i sprostowanie ew. błędów. Tak 01144xxx powinno zaakceptowac Tak, i to drugie zdecydowanie tak. Wszystko co mogloby sie zle kojarzyc z USA i Izraelem... Mailing address masz pewnie taki sam jak obecny "permanent" address (w UK, nie w US). Zaznacz po prostu taki checkbox. Tam dalej jest opcja czy "Is your present address where you want your Permanent Residence Card (Green Card) mailed?" tu podajesz address w USA. Extra fuchy bym olal. Academic, High School Diploma Cytuj
pkw Napisano 8 godzin temu Zgłoś Napisano 8 godzin temu 3 hours ago, Xarthisius said: Tak 01144xxx powinno zaakceptowac Tak, i to drugie zdecydowanie tak. Wszystko co mogloby sie zle kojarzyc z USA i Izraelem... Mailing address masz pewnie taki sam jak obecny "permanent" address (w UK, nie w US). Zaznacz po prostu taki checkbox. Tam dalej jest opcja czy "Is your present address where you want your Permanent Residence Card (Green Card) mailed?" tu podajesz address w USA. Extra fuchy bym olal. Academic, High School Diploma Dzięki @Xarthisius Jeśli mogę doprecyzować parę rzeczy: Jeśli podaję Permanent Address w US jako hostel w którym chcę się zatrzymać po przyjeździe, czy powinienem dodać inny adres do odbioru Green Card? Jak pisałem, nie znam nikogo w US ale znajomy ma tam rodzinę, może się zgodzi żebym użył ich adresu. Są też firmy które sprzedają jakieś adresy, PO boxy itp, może to jest opcja? I czy podawanie hotelu to w ogóle dobry pomysł? W pytaniu o przyszłą pracę w US, podałem tę samą co obecnie (pracuję w sektorze opieki) ale tak naprawdę myślę żeby pójść w innym kierunku (np. IT), na ile to jest ważne na tym etapie? Czy pytają o takie rzeczy na rozmowie? W pierwszej kolejności pomyślałem żeby jednak podać tę samą pracę bo może jest to bardziej realistyczne. Cytuj
Xarthisius Napisano 7 godzin temu Zgłoś Napisano 7 godzin temu 1 hour ago, pkw said: Dzięki @Xarthisius Jeśli mogę doprecyzować parę rzeczy: Jeśli podaję Permanent Address w US jako hostel w którym chcę się zatrzymać po przyjeździe, czy powinienem dodać inny adres do odbioru Green Card? Jak pisałem, nie znam nikogo w US ale znajomy ma tam rodzinę, może się zgodzi żebym użył ich adresu. Są też firmy które sprzedają jakieś adresy, PO boxy itp, może to jest opcja? I czy podawanie hotelu to w ogóle dobry pomysł? Tam jest pytanie o permanent address ktory masz teraz. Na tej podstawie jest wybierana ambasada, wiec jak chcesz procesowac w Londynie, to adres musi byc w UK. Co do adresu przesylki GC, jakis trzeba podac. Hostel czy nie, potem mozna to zmienic: a) w ambasadzie, b) na lotnisku przy aktywacji wizy, c) na stronie USCIS bedac juz w stanach zanim wysla karte. 1 hour ago, pkw said: W pytaniu o przyszłą pracę w US, podałem tę samą co obecnie (pracuję w sektorze opieki) ale tak naprawdę myślę żeby pójść w innym kierunku (np. IT), na ile to jest ważne na tym etapie? Czy pytają o takie rzeczy na rozmowie? W pierwszej kolejności pomyślałem żeby jednak podać tę samą pracę bo może jest to bardziej realistyczne. Nie ma to zadnego znaczenia. Jezeli spytaja to tylko w ramach small talka. Cytuj
pkw Napisano 6 godzin temu Zgłoś Napisano 6 godzin temu 18 minutes ago, Xarthisius said: Tam jest pytanie o permanent address ktory masz teraz. Na tej podstawie jest wybierana ambasada, wiec jak chcesz procesowac w Londynie, to adres musi byc w UK. Co do adresu przesylki GC, jakis trzeba podac. Hostel czy nie, potem mozna to zmienic: a) w ambasadzie, b) na lotnisku przy aktywacji wizy, c) na stronie USCIS bedac juz w stanach zanim wysla karte. Wydaje mi się że nieporozumienie wzięło się stąd że permanent address to jednak nie ten co mam teraz ale ten już w US (ten co teraz to mailing address w pierwszej opcji). Dodatkowo jest opcja na dole podania innego do wysyłki GC. Ale teraz jasne, dzięki jeszcze raz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi