Jump to content
Gruby

Wypełnianie wniosku DS-260

Recommended Posts

Hej, dzisiaj szczęśliwy dzień dla mnie i mojej narzeczonej. Jedno z nas tj. Moja kobieta została wylosowana w tegorocznej loterii. Zabieramy się za wypełnianie wniosku i tutaj proszę was o pomoc. Czy musimy wypełnić każde miejsce zamieszkania nawet jeżeli było to studenckie bez umowy? Czy jest opcja zmiany miejsca rozmowy w konsulacie ponieważ na chwile obecna mieszkamy w Irlandii. Rozumiem także żebym mógł wyjechać razem z moja ukochana musimy zjawić się na rozmowie już z obrączkami na rękach? Bardzo dziękuje z góry za pomoc. Mam nadzieje ze do wielu z was również los uśmiechnął się dzisiaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ds zaznaczasz gdzie chcesz mieć rozmowę i może to być Irlandia. Jeśli razem chcecie jechać to przed rozmową musicie być po ślubie. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, Gruby said:

Hej, dzisiaj szczęśliwy dzień dla mnie i mojej narzeczonej. Jedno z nas tj. Moja kobieta została wylosowana w tegorocznej loterii. Zabieramy się za wypełnianie wniosku i tutaj proszę was o pomoc. Czy musimy wypełnić każde miejsce zamieszkania nawet jeżeli było to studenckie bez umowy? Czy jest opcja zmiany miejsca rozmowy w konsulacie ponieważ na chwile obecna mieszkamy w Irlandii. Rozumiem także żebym mógł wyjechać razem z moja ukochana musimy zjawić się na rozmowie już z obrączkami na rękach? Bardzo dziękuje z góry za pomoc. Mam nadzieje ze do wielu z was również los uśmiechnął się dzisiaj.

Ja wiem, ze emocje dzisiaj sa bardzo silne, ale poczekajcie z wypelnianiem DS-260. Przyjdzie na to czas jak juz emocje opadna. Wypelnienie wniosku dzisiaj nie przyspieszy otrzymania zielonej karty. To wbrew pozorom maraton, a nie sprint...

1) Tak, liczy sie realne miejsce zamieszkania, a nie takie rzeczy jak miejsce zameldowania itp. Tez mialem problem z przypomnieniem sobie czy mieszkanie w ktorym mieszkalem podczas zimowego semestru drugiego roku studiow bylo /5 czy /7...

2) Tak, musicie byc malzenstwem.

Jaki macie numer? (orientacyjnie tylko, rzad w tysiacach. nigdy nie podawaj nikomu calego numeru)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuje numer mamy 44XX także myśle ze w miarę niski, również mam pytanie odnośnie miejsca w USA gdzie ma być wysłana Green card, nie wiemy jeszcze tych detali ale na przyszłość czy może to być naprzyklad adres hotelu w którym będziemy na początku przebywać? Czy musimy także skompletować wszystkie świadectwa pracy które wymienimy we wniosku? Czy komplet to akt urodzenia, ślubu, zaświadczenie o niekaralności i świadectwo liceum?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Gruby napisał:

Bardzo dziękuje numer mamy 44XX także myśle ze w miarę niski, również mam pytanie odnośnie miejsca w USA gdzie ma być wysłana Green card, nie wiemy jeszcze tych detali ale na przyszłość czy może to być naprzyklad adres hotelu w którym będziemy na początku przebywać? Czy musimy także skompletować wszystkie świadectwa pracy które wymienimy we wniosku? Czy komplet to akt urodzenia, ślubu, zaświadczenie o niekaralności i świadectwo liceum?

Adres hotelu jest gorzej widziany. Możesz pozostawić to miejsce puste a.na rozmowę już mieć inny adres,. 

Jeśli chodzi o komplet dokumentów to jeśli Twoja narzeczona ma min średnie wykształcenie to pokazujesz świadectwo szkolne lub np studiów 

Świadectwa pracy nie są wymagane wtedy. 

Za to akty ślubu, akt urodzenia i zaświadczenia o niekaralności to musisz mieć na rozmowę a jak masz rozmowę w Irlandii to pozostaje to tłumaczyć razem ze szkołą. Dyplomem ukończenia studiów 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Gruby said:

Bardzo dziękuje numer mamy 44XX także myśle ze w miarę niski,

Niski, gratulacje! Niemniej jednak nawet dla tak niskiego numeru nie trzeba ds wypelniac dzis, a nawet w tym tygodniu :) Dajcie sobie czas zeby znalezc odpowiedzi na wszystkie pytania.

Just now, Gruby said:

również mam pytanie odnośnie miejsca w USA gdzie ma być wysłana Green card, nie wiemy jeszcze tych detali ale na przyszłość czy może to być naprzyklad adres hotelu w którym będziemy na początku przebywać?

Miejsce do ktorego zostanie wyslana GC mozna zmienic na wielu etapach, m.in. podczas rozmowy w konsulacie, a takze podczas pierwszego przekroczenia granicy USA. Od jakiegos czasu zielone karty mozna odbierac tylko za potwierdzeniem odbioru [1]. Jest specjalny formularz, ktorym mozna upowaznic kogos w hotelu do odbioru (ps3801a)

[1] https://www.uscis.gov/news/news-releases/uscis-begin-using-more-secure-mail-delivery-service

Just now, Gruby said:

Czy musimy także skompletować wszystkie świadectwa pracy które wymienimy we wniosku?

Jezeli glowny aplikant ma ukonczone 12 lat edukacji (szkola srednia w przypadku Polski), to nie beda potrzebne zadne zaswiadczenia z pracy.

Just now, Gruby said:

Czy komplet to akt urodzenia, ślubu, zaświadczenie o niekaralności i świadectwo liceum?

W zasadzie tak. Poszczegolne ambasady maja bardziej szczegolowe listy. W Irlandii oczywiscie tez wszystko bedzie musialo miec tlumaczenie. Zacznij sobie czytac:

[2] https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-if-you-are-selected.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Np w Polsce wymagają dyplom ukończenia studiów a zagranicą mogą chcieć świadectwo ukończenia szkoły średniej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, Gruby napisał:

Hej, dzisiaj szczęśliwy dzień dla mnie i mojej narzeczonej. Jedno z nas tj. Moja kobieta została wylosowana w tegorocznej loterii.

 

Gratulacje! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pytanie czy moge wypełnić wniosek DS-260 nie mając paszportu (czy jest tam rubryka odnośnie paszportu ), ponieważ jestem w trakcie wymiany paszportu?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...