EternalScout Posted May 22, 2018 Report Share Posted May 22, 2018 Dzień dobry. Mam bardzo patową sytuację i potrzebuję pomocy - być może ktoś byłby w stanie wskazać mi, na jakiej wizie jestem w stanie wylecieć do USA. Planuję tam pozostać, chociaż wiem, że nie jest to raczej możliwe od razu. Jestem po maturze, nie zaczęłam jeszcze studiów. Posiadam doświadczenie w wielu branżach, w jednej dłużej niż dwa lata jeżeli ma to duże znaczenie. Najlepiej chyba byłoby wyjechać na wizę pracowniczą - pracuję w tym momencie również w popularnej kawiarnii, która ma swoją sieć wszędzie w USA (ja akurat planowałam Eugene, w Oregonie) i moja szefowa powiedziała, że jeżeli będę potrzebować od niej jakiejkolwiek pomocy w tej kwestii to mi pomoże. Osoba, z którą jestem w związku prawdopodobnie będzie próbowała się dostać do tamtejszego Earth Science Department, aby kontynuować naukę i/lub niezależne badania, więc tutaj nie było problemu z wizą. Natomiast ja, po obczytaniu dużej ilości stron, nadal miewam problem. Nie wyjadę na wizie work&travel bo nie studiuję, na turystycznej nie będę mogła pracować. Kiedyś pracowałam w mediach, ale to jednak zbyt małe doświadczenie aby ubiegać się o wizę dziennikarską, zresztą mój oddział nie miałby interesu w tym, aby mnie tam wysyłać. Myślałam, że może na wizie B-1 mogłabym podjąć pracę jako baristka w kawiarni, natomiast wtedy chyba niezwłocznie trzeba wracać do kraju i ciężko z tym coś zrobić. Jeśli chodzi o wizy pracownicze, od najbardziej popularnej H-1B skreśla mnie "Aby kwalifikować się do uzyskania wizy, należy posiadać tytuł licencjata lub wyższy (bądź równoważny) w dziedzinie, w której ma być podjęte zatrudnienie. W gestii Urzędu Imigracyjnego USCIS leży określenie, czy dane zatrudnienie zalicza się do kategorii zawodów specjalistycznych i czy dana osoba posiada odpowiednie kwalifikacje", zaś H-2B przez "Pracodawca powinien uzyskać z Departamentu Pracy specjalne zaświadczenie potwierdzające, że w USA brakuje pracowników wykonujących rodzaj pracy, którego dotyczy petycja." wydaje mi się raczej niemożlwie do zdobycia w takim zawodzie i w takim mieście. H-3 skreśla " ani być stażem, który jest dostępny w kraju pochodzenia stażysty.". Czy naprawdę nie ma żadnego sposobu na zdobycie wizy w moim wypadku w takim razie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 22, 2018 Report Share Posted May 22, 2018 Na B1 nie możesz pracować. Wiza ta jest bardziej w celu wyjazdu na konferencję czy coś w tym stylu. Do wizy pracowniczej nie masz wykształcenia ani odpowiedniego doświadczenia zawodowego. Sorry ale wątpię żeby komuś się chciało wykładać grubą kasę żeby sprowadzić cię do pracy w kawiarni. Jeśli chcesz żyć i pracować w US to masz tylko 2 opcje - loteria wizowa albo ślub z obywatelem US. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EternalScout Posted May 22, 2018 Author Report Share Posted May 22, 2018 "Personel pomocniczy lub pomoc domowa wyjeżdżający do pracodawcy/z pracodawcą do Stanów Zjednoczonych może ubiegać się o wizę B-1. Ta kategoria wizowa obejmuje, m.in. kucharzy, kamerdynerów, kierowców, pokojówki, gosposie, lokai, opiekunki do dzieci, ogrodników oraz osoby do towarzystwa." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted May 22, 2018 Report Share Posted May 22, 2018 2 minuty temu, EternalScout napisał: "Personel pomocniczy lub pomoc domowa wyjeżdżający do pracodawcy/z pracodawcą do Stanów Zjednoczonych może ubiegać się o wizę B-1. Ta kategoria wizowa obejmuje, m.in. kucharzy, kamerdynerów, kierowców, pokojówki, gosposie, lokai, opiekunki do dzieci, ogrodników oraz osoby do towarzystwa." Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 22, 2018 Report Share Posted May 22, 2018 4 minuty temu, EternalScout napisał: "Personel pomocniczy lub pomoc domowa wyjeżdżający do pracodawcy/z pracodawcą do Stanów Zjednoczonych może ubiegać się o wizę B-1. Ta kategoria wizowa obejmuje, m.in. kucharzy, kamerdynerów, kierowców, pokojówki, gosposie, lokai, opiekunki do dzieci, ogrodników oraz osoby do towarzystwa." To znaczy tyle że wyjechałabys jakoś "służąca " z jakąś rodzina którą akurat by musiała jechać do US. I nie na stałe. I wtedy tylko pracujesz dla tej rodziny i razem z nimi wracasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EternalScout Posted May 22, 2018 Author Report Share Posted May 22, 2018 1 minutę temu, Jackie napisał: Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Wyżej koleżanka napisała, że na wizie B-1 nie można pracować, natomiast to figuruje jako opis wizy B-1, gdzie rozpisane są zawody, w jakich pracować można. Albo ja coś źle z tego rozumiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 22, 2018 Report Share Posted May 22, 2018 3 minuty temu, EternalScout napisał: "Personel pomocniczy lub pomoc domowa wyjeżdżający do pracodawcy/z pracodawcą do Stanów Zjednoczonych może ubiegać się o wizę B-1. Ta kategoria wizowa obejmuje, m.in. kucharzy, kamerdynerów, kierowców, pokojówki, gosposie, lokai, opiekunki do dzieci, ogrodników oraz osoby do towarzystwa." Personel dla dużych biznesów a Twoja szefowa widać taką nie jest lub dyplomatów.. W innym przypadku nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 22, 2018 Report Share Posted May 22, 2018 Teraz, EternalScout napisał: Wyżej koleżanka napisała, że na wizie B-1 nie można pracować, natomiast to figuruje jako opis wizy B-1, gdzie rozpisane są zawody, w jakich pracować można. Albo ja coś źle z tego rozumiem. Źle zrozumiałaś. :p jakby na b1 można by ot tak pracować to miliony ludzi chcących żyć w US już by na ten pomysł wpadło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EternalScout Posted May 22, 2018 Author Report Share Posted May 22, 2018 Okok, to już kumam. A fakt wykształcenia w konkretnym zawodzie, po zrobieniu doświadczenia w nim coś pomaga? Skończyłam technikum profilowane i jestem w stanie zrobić w tym doświadczenie zawodowe, ale to nie jest jakiś wybitny zawód więc nie wiem czy dużo to zmieni. Czy faktycznie zostaje tylko loteria i ślub? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted May 22, 2018 Report Share Posted May 22, 2018 1 minutę temu, EternalScout napisał: Wyżej koleżanka napisała, że na wizie B-1 nie można pracować, natomiast to figuruje jako opis wizy B-1, gdzie rozpisane są zawody, w jakich pracować można. Albo ja coś źle z tego rozumiem. To jest wyjatek dla bardzo specyficznych sytuacji ktore opisala Roelka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.