Skocz do zawartości
everden

staranie o obywatelstwo

Recommended Posts

Hej, przypomnijcie proszę 1 kwestię, bo kopię to forum, kopię i nie mogę znaleźć:

 

Imigrant może podchodzić do egzaminu na obywatelstwo amerykańskie po 5 latach, a współmałżonek po 3ch.

- ale po 3ch od daty ślubu czy 3ch od daty wjazdu do US?

dzięki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gość

3 lata od uzyskania zielonej karty.

Sprawdź sobie jaką masz datę wydania zielonej karty i od tego dnia 3 lata.

Możesz wysłać wniosek o obywatelstwo  (nie ma od razu interview,  najpierw trzeba wysłać wniosek i poczekać) w "oknie" 90 dni przed tym wyznacznikiem 3 lat. 

 

Sam ślub czy wjazd do US nie uprawnia cię do obywatelstwa... 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To znaczy, że jak dostałem wizę w loterii w 2016, a ożenię się z obywatelką USA w przyszłym roku to nie będę musiał czekać do 2021?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie. Musisz czekać do 2021. Przejrzyj sobie https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/article/chapter4.pdf

Aby dostać obywatelstwo po 3 latach musisz:

- być obecnie zamężny/żonaty z obywatelem
- być zamężny/żonaty z obywatelem przez ostatnie 3 lata
- mąż/żona musi mieszkać w US przez ostatnie 3 lata

Edytowane przez mcpear
..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Odnośnik został osadzony automatycznie.   Wyświetlaj jako odnośnik

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...