Skocz do zawartości
everden

staranie o obywatelstwo

Recommended Posts

Hej, przypomnijcie proszę 1 kwestię, bo kopię to forum, kopię i nie mogę znaleźć:

 

Imigrant może podchodzić do egzaminu na obywatelstwo amerykańskie po 5 latach, a współmałżonek po 3ch.

- ale po 3ch od daty ślubu czy 3ch od daty wjazdu do US?

dzięki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gość

3 lata od uzyskania zielonej karty.

Sprawdź sobie jaką masz datę wydania zielonej karty i od tego dnia 3 lata.

Możesz wysłać wniosek o obywatelstwo  (nie ma od razu interview,  najpierw trzeba wysłać wniosek i poczekać) w "oknie" 90 dni przed tym wyznacznikiem 3 lat. 

 

Sam ślub czy wjazd do US nie uprawnia cię do obywatelstwa... 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To znaczy, że jak dostałem wizę w loterii w 2016, a ożenię się z obywatelką USA w przyszłym roku to nie będę musiał czekać do 2021?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie. Musisz czekać do 2021. Przejrzyj sobie https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/article/chapter4.pdf

Aby dostać obywatelstwo po 3 latach musisz:

- być obecnie zamężny/żonaty z obywatelem
- być zamężny/żonaty z obywatelem przez ostatnie 3 lata
- mąż/żona musi mieszkać w US przez ostatnie 3 lata

Edytowane przez mcpear
..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×