Skocz do zawartości

everden

Użytkownik
  • Zawartość

    66
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez everden

  1. everden

    Potrzebny dobry prawnik imigracyjny

    Jak to już zostało napisane na forum: kancelarie ze strony ambasady zajmują się problemami typu "Amerykanie w PL". Sprawy Polaków emigrujących do US najlepiej załatwiać samemu, bądź przez prawnika w US (szukać namiarów przy konsulatach, ambasadzie PL itp). Ja wszystkie odpowiedzi znalazłam tu na forum, prawnik okazał się zupełnie zbędny, tylko trzeba posiedzieć w postach wnikliwie. Jeśli coś prostego to można spytać kancelarię Szmurło z Białegostoku, tu na stronie głównej forum jest ich reklama.
  2. No to już mamy całą papierologię za sobą, teraz tylko grzecznie czekamy na interview. Aż muszę pochwalić nowy system elektroniczny CEAC: szybko, sprawnie, wszystko załatwiane przez osobiste konto dostępu, każda pierdołka do rozwiązania elektronicznie. Tfu, oby nie zapeszyć. Jeśli to ma dalej tak pięknie wyglądać, to mam radę dla prawników imigracyjnych: przekwalifikujcie się czym prędzej, bo za chwilę nie będziecie potrzebni. Procedura stała się tak prosta, że petenci będą sami procedować. Dla NVC zasłużone gratulacje.
  3. everden

    DV-2020 Loteria Wizowa

    Ale papugi poleciały .....
  4. Rany, Dana wreszcie znalazła, juhu: quote NVC Fee – $445 This consists of a combination of 2 fees – The affidavit of support fee of $120, and the DS-260 visa application fee of $325. unquote Jedyna osoba która faktycznie pomogła. Dziękuję Dana!!!
  5. Ja będę miała postępowanie konsularne w PL więc chodzi o inną opłatę
  6. Dzięki, ale niestety w podanym linku nie ma tych opłat Może jest jakiś link do 'fees NVC'?
  7. A ja podłączę się z prośbą o podanie aktualnych wysokości opłat za AOS i IV fee. (Znalazłam na forum tylko stare stawki z 2010: AOS $70 i IVfee $400) Dziękuję z góry
  8. Witajcie, Czy jest jakiś sposób, by dowiedzieć się, który NVC rozpatruje moją sprawę o sponsorowanie rodzinne? Od razu uprzedzę, że nr tel.na NOA1 nie odpowiada. Dzięki z góry.
  9. everden

    NVC

    I wszystko stało się jasne - dzięki za link Niestety na stronce info dla mnie niepomyślne ale i tak dzięki za wyjasnienie. Pozdrawiam
  10. Pytanie techniczne: jak szczęśliwcy z GC mogą przewieźć swoje mienie z PL do US ? (nie chodzi o spakowanie się w walizki tylko faktycznie o przewóz kilkudziesięciu kg dokumentów, książek, ubrań, drobny sprzęt, itp)
  11. Hej, przypomnijcie proszę 1 kwestię, bo kopię to forum, kopię i nie mogę znaleźć: Imigrant może podchodzić do egzaminu na obywatelstwo amerykańskie po 5 latach, a współmałżonek po 3ch. - ale po 3ch od daty ślubu czy 3ch od daty wjazdu do US? dzięki
  12. everden

    Wiza K1 czy B2 co lepiej....

    Wtrącę się tylko z jedną rzeczą od Patipitts: w Polsce ślubu nie weźmiecie, jeśli jesteście rozwodnikami. Nasze UC żądają od Amerykanów jednego papierka, którego ci nie są w stanie dostarczyć. Wg mnie również B2 i K1 nie mają wpływu na siebie, to 2 różne kategorie wizowe A wagę wyroku i jego wpływ na Twoją wizę musi ocenić Konsul
  13. Dokładnie tak mi odpowiedziała ambasada - proszę aplikować o nową wizę. Dzięki Jackie
  14. Chyba jednak nie zaryzykuję i zawierzę ambasadzie. Trochę szkoda mi wywalać pieniądze na ticket i później zostać zawróconą do PL. Mąż się zastanawia czy nie przylecieć do Europy, bo też coraz gorzej znosi rozłąkę.......
  15. Jaka ładna tabelka - a dasz mi linka do niej (to też sobie zrobię taką wyliczankę ) ? Turystyczną wizę miałam, ale wklejona jest w stary paszport, na stare nazwisko. Teraz mam nazwisko męża, nowy czyściutki paszport i moja wiza automatycznie wygasła. Dzwoniłam do ambasady czy wpuszczą mnie z 2ma paszportami i aktem małżeńskim na lotnisku w US. Odpowiedź była niestety negatywna.
  16. Nieważne gdzie zawrzesz małżeństwo: wszystkie akty małżeńskie z urzędów na całym świecie są tak samo ważne i na żaden z nich nie patrzą lepiej/gorzej. Zaraz po ślubie możecie wysyłać I130 (u mnie od ślubu do aplikacji minęło trochę ponad tydzień, więc szybko). A co do czekania - niestety, nawet wizy małżeńskie/narzeczeńskie trwają długo , a przypominam że to sama góra w drabinie priorytetów wizowych. Ja pocałowałam męża na 'goodbye' 3 marca 2018. Zdaję sobie sprawę z faktu że następny raz mogę go pocałować na 'hello' dopiero w III 2019. Już mam zdiagnozowane załamanie, ale czekam, bo takie jest prawo. Wszyscy czekamy, Wy też musicie, cierpliwości.
  17. everden

    staranie o obywatelstwo

    wszystko jasne - piękne dzięki
  18. everden

    DV-2019 Wylosowany / Nie wylosowany

    Drugi raz HAS NOT BEEN SELECTED No CR1, działaj, działaj, bo ja już chcę do męża !
  19. everden

    Loteria Wizowa DV 2019

    A możecie, tak na zaś, przypomnieć jak to było z wnioskiem DS260? Dostęp do wniosku otwiera się automatycznie zaraz po pozytywnym wyniku? Czy trzeba iść specjalnie do jakiejś stronki? Jakiej?
  20. Witajcie, Czy ktoś wie ile teraz wynosi czas oczekiwania od NOA1 do NOA2 w CR1?
  21. everden

    NOA1-NOA2

    Dzięki Wodnik, link przydatny i korzystałam z niego już. Modlę się o Vermont, ew.Potomac. Jeszcze się okaże że z DV będzie szybciej niż z rodzinnej pozdrawiam
  22. potwierdzam, link przydatny, korzystaliśmy z niego przy okazji I130 , bardzo się przydał! Ktoś jeszcze?
  23. Witam, Właśnie dostaliśmy z mężem I-797C z USCIS i dopiero zaczynamy procedurę. Czy ktoś życzliwy może opowiedzieć kolejne etapy? Wpisy z 2015 mogą być trochę przedawnione, zwłaszcza jeśli chodzi o terminy... Czytałam link, który był przytoczonyw tym wątku, więc kompletnie zielona nie jestem. Ale najbardziej zakręcone dla mnie jest: - kto wypełnia jaki formularz (DS260, I864, itp), ja czy mój mąż w Stanach - jakie są odstępy czasowe między kolejnymi wiadomościami z USCIS, przybliżone oczywiście Dziękuję z góry
  24. Monia, a podasz namiary tej agencji, aby wiedzieć kogo unikać?
×