Rubin Napisano 31 Maja 2018 Zgłoś Napisano 31 Maja 2018 Dzień dobry Mam kilka pytań i czy ktoś może mi na nie udzielić odpowiedzi. Czy Polka wychodząc za mąż za obywatela USA w Polsce otrzymuje prawa i obywatelstwo Amerykańskie ? Po zawarciu ślubu z Amerykaninem jakich formalności trzeba dopełnić aby mieć też obywatelstwo Amerykańskie ? Czy ślub z obywatelem USA w Stanach daje status Amerykanina dla małżonki z innego kraju i jakie warunki trzeba spełnić ? Czy rencista o podwójnym obywatelstwie ( Polsko-Amerykańskie) otrzymujący świadczenia z USA może zamieszkać w innym kraju i nadal korzystać ze świadczeń rencisty ? Czy ma obowiązek bycia w USA w celu utrzymania świadczeń ? Czy świadczenie automatycznie przechodzi w emeryturę czy trzeba dopełnić formalności i jakich? Czy trzeba być zameldowanym w USA aby takie świadczenia otrzymywać ?
Gość Napisano 31 Maja 2018 Zgłoś Napisano 31 Maja 2018 18 minut temu, annazoomax@wp.pl napisał: Dzień dobry Mam kilka pytań i czy ktoś może mi na nie udzielić odpowiedzi. Czy Polka wychodząc za mąż za obywatela USA w Polsce otrzymuje prawa i obywatelstwo Amerykańskie ? Lol nie. Sam ślub nie uprawnia cię absolutnie do niczego. Od ślubu do obywatelstwa jest daleka droga, dużo formalności, opłat i czekania. Po ślubie z obywatelem najpierw musisz starać się o wizę, potem dostajesz zielona kartę a 3 lata od dostania zielonej karty możesz wysłać podanie o obywatelstwo. Oczywiście na każdym etapie jest szereg wymagań które musisz spełnić. 18 minut temu, annazoomax@wp.pl napisał: Po zawarciu ślubu z Amerykaninem jakich formalności trzeba dopełnić aby mieć też obywatelstwo Amerykańskie ? O obywatelstwo się nie martw. Najpierw trzeba mieć zielona kartę. 18 minut temu, annazoomax@wp.pl napisał: Czy ślub z obywatelem USA w Stanach daje status Amerykanina dla małżonki z innego kraju i jakie warunki trzeba spełnić ? Nie. Ślub nic nie daje. 18 minut temu, annazoomax@wp.pl napisał: Czy rencista o podwójnym obywatelstwie ( Polsko-Amerykańskie) otrzymujący świadczenia z USA może zamieszkać w innym kraju i nadal korzystać ze świadczeń rencisty ? Czy ma obowiązek bycia w USA w celu utrzymania świadczeń ? Czy świadczenie automatycznie przechodzi w emeryturę czy trzeba dopełnić formalności i jakich? Czy trzeba być zameldowanym w USA aby takie świadczenia otrzymywać ? USA nie ma meldunku. Reszty odpowiedzi nie znam. Generalnie potrzeba więcej informacji żeby udzielić ci rzetelnych odpowiedzi. Ale ślub sam w sobie absolutnie nie daje nikomu prawa do obywatelstwa. No proszę a w innym temacie ktoś się śmiał jak musiałam takie rzeczy wyjaśniać. :p A jednak.
andyopole Napisano 31 Maja 2018 Zgłoś Napisano 31 Maja 2018 Posiadanie obywatelstwa nie jest obowiązkowe.
kzielu Napisano 31 Maja 2018 Zgłoś Napisano 31 Maja 2018 4 godziny temu, annazoomax@wp.pl napisał: Czy rencista o podwójnym obywatelstwie ( Polsko-Amerykańskie) otrzymujący świadczenia z USA może zamieszkać w innym kraju i nadal korzystać ze świadczeń rencisty ? Czy ma obowiązek bycia w USA w celu utrzymania świadczeń ? Czy świadczenie automatycznie przechodzi w emeryturę czy trzeba dopełnić formalności i jakich? Czy trzeba być zameldowanym w USA aby takie świadczenia otrzymywać ? Co rozumiesz przez renciste ? Kogos kto pobiera Social Security (jest na emeryturze) czy Social Security Disability Benefits ? Te pierwsze mozna otrzymywac mieszkajac w innym kraju, drugie - nie wiem. Zwroc uwage ze przypadku sponsorowania malzonka na zielona karte wymagane sa dochody w odpowiedniej wysokosci.
andyopole Napisano 31 Maja 2018 Zgłoś Napisano 31 Maja 2018 Wielu ludzi nie rozroznia terminow: "rencista" - czlowiek to niesprawny w jakis sposob, pobierajacy rente od Panstwa; "emeryt" - ktos kto placil skladke emerytalna, wypracowal odpowiednia ilosc lat i dozyl odpowiedniego wieku - otrzymuje EMERYTURE, ktora sobie wypracowal sam. Wszystkie ubezpieczalnie promuja obywatelskie podejscie do tematu emerytur i apeluja o wykazanie obywatelskiej postawy i umieranie natychmiast po uzyskaniu uprawnien emerytalnych.
MoniaS Napisano 31 Maja 2018 Zgłoś Napisano 31 Maja 2018 Dokladnie tak, sam slub nic nie zmienia. Jesli malzonek nie ma odpowiednich dochodow to nie dostaniesz prawa pobytu w USA nwet jesli mielibyscie cala armie dzieci. Wejdz na strone USCIS tam wszystko mas napisane co I jak.
Rubin Napisano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Napisano 31 Maja 2018 9 godzin temu, kzielu napisał: Co rozumiesz przez renciste ? Kogos kto pobiera Social Security (jest na emeryturze) czy Social Security Disability Benefits ? Te pierwsze mozna otrzymywac mieszkajac w innym kraju, drugie - nie wiem. Zwroc uwage ze przypadku sponsorowania malzonka na zielona karte wymagane sa dochody w odpowiedniej wysokosci. Social Security Disability Benefits o to chodzi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.