maciopa Posted August 8, 2018 Report Share Posted August 8, 2018 Dnia 8.08.2018 o 05:26, rzecze1 napisał: ciach Zatem ze to jest entuzjazm to akurat ja raczej bym nie powiedzial , po prostu wydaje mi sie to trzezwa ocena sytuacji... 1. W dalszym ciągu administracja amerykańska ma możliwość zastosowania 10 % progu (wskaźnik odmów dla roku poprzedniego) w miejsce 3 % (wskaźnik odmów dla roku bieżącego). Nie stosują tego ponieważ... właśnie. 2. Zaczynam się powtarzać, ale wskaźnik odmów nie jest jedynym kryterium, które zależy wyłącznie od USA i na który nie mamy wpływu. Jest natomiast jedynym kryterium, które administracja amerykańska może (zgodnie z treścią pkt 1 ) przyjąć już dziś w wysokości korzystnej dla nas. Pozostałe kryteria w tej kategorii - administracja amerykańska nie ma możliwości ich obejścia i my jako kraj nie mamy na nie wpływu. Trzymaj kciuki za całość procesu MOD EDIT: watek 10% progu wejscia do WVP przeniesiony z: Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkb Posted August 9, 2018 Report Share Posted August 9, 2018 15 godzin temu, maciopa napisał: 1. W dalszym ciągu administracja amerykańska ma możliwość zastosowania 10 % progu (wskaźnik odmów dla roku poprzedniego) w miejsce 3 % (wskaźnik odmów dla roku bieżącego). Nie stosują tego ponieważ... właśnie. Mozesz podac jakies zrodlo? Jakis paragraf w INA? Bo jedyne co ja moge znalezc to INA 217(c)(2)(A)(ii), ktore mowi o 3 procentach, i INA 217(c)(8) ktore mowi o 10 procentach do konca czerwca 2009 roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciopa Posted August 9, 2018 Author Report Share Posted August 9, 2018 8 godzin temu, jkb napisał: Mozesz podac jakies zrodlo? Jakis paragraf w INA? Bo jedyne co ja moge znalezc to INA 217(c)(2)(A)(ii), ktore mowi o 3 procentach, i INA 217(c)(8) ktore mowi o 10 procentach do konca czerwca 2009 roku. Niestety nie mam takiej możliwości, ale jak byś się wczytał właśnie w 8 to może byś uzyskał częściową odpowiedź na swoje pytanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkb Posted August 9, 2018 Report Share Posted August 9, 2018 7 godzin temu, maciopa napisał: Niestety nie mam takiej możliwości, ale jak byś się wczytał właśnie w 8 to może byś uzyskał częściową odpowiedź na swoje pytanie No czytam ale chyba nie dochodze do tych samych wnioskow, co ty. Moze jakies wskazowki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzecze1 Posted August 9, 2018 Report Share Posted August 9, 2018 45 minut temu, jkb napisał: No czytam ale chyba nie dochodze do tych samych wnioskow, co ty. Moze jakies wskazowki? Second that. Nie trzyma sie to kupy. A juz na pewno nie te 10 procent. 10 procent to byla jednorazowa szansa ktorej termin uplynal wlasnie gdzies w 2009 roku i do ktorej w obecnych warunkach politycznych nie ma powrotu. Nie rozumiem tez jakie sa "Pozostałe kryteria w tej kategorii - (ktorych) administracja amerykańska nie ma możliwości ich obejścia i my jako kraj nie mamy na nie wpływu. " To juz w ogole nie ma sensu. Mysle, ze kolega troche sie zagonil w kozi rog i stad podejscie "doczytaj". Zejscie ponizej 3 procent odmow to ostatni znaczacy warunek ktory Polska musi spelnic i jak na razie nic nie wskazuje aby po tym nastapic miala jakas niespodzianka i nowe oczekiwania Amerykanów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciopa Posted August 9, 2018 Author Report Share Posted August 9, 2018 15 minut temu, rzecze1 napisał: Second that. Nie trzyma sie to kupy. A juz na pewno nie te 10 procent. 10 procent to byla jednorazowa szansa ktorej termin uplynal wlasnie gdzies w 2009 roku i do ktorej w obecnych warunkach politycznych nie ma powrotu. Nie rozumiem tez jakie sa "Pozostałe kryteria w tej kategorii - (ktorych) administracja amerykańska nie ma możliwości ich obejścia i my jako kraj nie mamy na nie wpływu. " To juz w ogole nie ma sensu. Mysle, ze kolega troche sie zagonil w kozi rog i stad podejscie "doczytaj". Zejscie ponizej 3 procent odmow to ostatni znaczacy warunek ktory Polska musi spelnic i jak na razie nic nie wskazuje aby po tym nastapic miala jakas niespodzianka i nowe oczekiwania Amerykanów. A nie wpadłeś na to, że na forum mogą wypowiadać się nie tylko "house wifes" i pasjonaci? I niestety ale ciągle nie masz racji co do tych 3 procent, jako jedynego warunku. No i do samej cyfry również. Nic się od wczoraj nie zmieniło. @jkb przeczytaj jeszcze raz przepis i zastanów się kiedy ostatni raz CBP wstawiło cudzoziemcom stempel do paszportu... i dlaczego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlade Posted August 9, 2018 Report Share Posted August 9, 2018 @maciopa - jesli masz jakies informacje, ktore uciekly uwadze kilku polskich ekip rzadzacych i komisji europejskiej to podziel sie nimi. Jak nie chcesz z nami to przynajmniej napisz do Dudy czy Czaputewicza. A jak to nic nie da to do gazet. Bo ja rowniez nie moge znalesc odpowiedzi na pytania, ktore zadajesz. EDIT: skopiuj skad wziales te 10%, bo mam wrazenie ze patrzysz na jakis projekt albo cos starego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlade Posted August 9, 2018 Report Share Posted August 9, 2018 A, dobra, chodzi o waiver, ze jakby chcieli to by sie mogli oprzec o 10%. Tylko, ze nie moga bo DHS nie ma systemu rejestrujacego przybyszow (oficjalnie) ktory by spelnial wymogi na zapisane w ustawie stosowanie wiavera, czyli ta mozliwosc jest nadal zawieszona od 2009 roku. A istniala tylko przez rok. Nie wiem dlaczego tego po prostu nie napisales tylko walisz jakimis zagadkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlade Posted August 10, 2018 Report Share Posted August 10, 2018 2 godziny temu, maciopa napisał: @jkb przeczytaj jeszcze raz przepis i zastanów się kiedy ostatni raz CBP wstawiło cudzoziemcom stempel do paszportu... i dlaczego... Lepiej sobie przypomnij, kiedy ostatni raz korzystales z kiosku USVISIT przy wyjezdzie ze stanow. Bo chodzi o system biometryczny, a nie pieczatki z PRL. A dlaczego? Bo musieliby albo przebudowac lotniska, albo zrobic rozpierduche przy wylotach jesli by zaczeli wymagac zeby kazdy opuszczajacy stany robil odciski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkb Posted August 10, 2018 Report Share Posted August 10, 2018 3 godziny temu, maciopa napisał: @jkb przeczytaj jeszcze raz przepis i zastanów się kiedy ostatni raz CBP wstawiło cudzoziemcom stempel do paszportu... i dlaczego... No przeczytalem. Powolujesz sie na waiver, ktory kiedys zacznie obowiazywac, gdy w USA bedziemy mieli biometric air exit (zgloszony kongresowi)? A jak to sie ma do stanu obecnego? Skanowali Ci palce i robili zdjecia przy wylocie z USA? Skad ty takie informacje w ogole bierzesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.