bloczek2 Napisano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 Hej! Lece za lekko ponad miesiac do LAX liniami KLM z Wiednia z przesiadka w AMS, moge maksymalnie zabrac ze soba 12 KG (walizka + przedmiot osobisty) Kabinowke biore o rozmiarach prawidlowych, to samo plecak (wszystko w normie) ale co jesli powiedzmy o kilogram/dwa sie "pomyle"? Czy na lotnisku w jakis sposob te kabinowki waza? Czy tylko wymiary sprawdzaja? Jak lecialem LOTem do LAX to na Okęciu jedynie co mi wazyli to rejestrowany, z plecakiem sobie szedlem jak po szkolnym korytarzu Nie chce zabierac 20KG, ale sama kabinowka wazy 2,5 wiec na moje zapasy zostaje juz niewiele
kzielu Napisano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 3 minuty temu, bloczek2 napisał: Hej! Lece za lekko ponad miesiac do LAX liniami KLM z Wiednia z przesiadka w AMS, moge maksymalnie zabrac ze soba 12 KG (walizka + przedmiot osobisty) Kabinowke biore o rozmiarach prawidlowych, to samo plecak (wszystko w normie) ale co jesli powiedzmy o kilogram/dwa sie "pomyle"? Czy na lotnisku w jakis sposob te kabinowki waza? Czy tylko wymiary sprawdzaja? Jak lecialem LOTem do LAX to na Okęciu jedynie co mi wazyli to rejestrowany, z plecakiem sobie szedlem jak po szkolnym korytarzu Nie chce zabierac 20KG, ale sama kabinowka wazy 2,5 wiec na moje zapasy zostaje juz niewiele Zdarza sie - KLMowi to chyba rzadko, ale LOT mi kiedys na ORD zwazyl podreczny.
bloczek2 Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 A co jesli okaze sie, ze o 1-2KG jest za duzo? Doplata?
kzielu Napisano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 1 minutę temu, bloczek2 napisał: A co jesli okaze sie, ze o 1-2KG jest za duzo? Doplata? Przepakowac albo nadac - i wtedy doplata jezeli kolejny nadany jest juz dla Ciebie platny. Kobiecie obok na tymze samym ORD kazali nadac i skasowali ja zdaje sie $150.
bloczek2 Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 Okej, to nie ma sensu ryzykowac, dzieki za pomoc.
kzielu Napisano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 1 minutę temu, bloczek2 napisał: Okej, to nie ma sensu ryzykowac, dzieki za pomoc. Nie wiem - ja osobiscie bym ryzykowal - KLMowi zdarza to sie bardzo rzadko a jezeli nie jestes duzo ponad limitem to mozna kombinowac z upychaniem po kieszeniach na przyklad jak juz sie zdarzy. LOT na lotach PL-US zdaje sie (polecialem tylko raz, unikam jak moge) wazy regularnie.
bloczek2 Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 W sumie jedziemy we czworke, no to zrobie tak - jesli komus zostanie troche zapasu w kilogramach, to ja najwyzej zaryzykuje i przewaze swoj, w razie czego przepakujemy na lotnisku i z glowy Btw - swoja droga to bez sensu, tak sie o ten kilogram potrafia wyklocac, bo za duzo, ale jak spakuje do kieszeni kilogram kamieni, ktory chcialem przewiezc to juz jest dobrze, mimo ze ten kilogram dalej leci tym samolotem
andyopole Napisano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 Carry-on rzadko waza. Kiedys mi zwazyli wiec powiedzialem ze mam w srodku 2 ksiazki, ktore moge wziac pod pache, machneli reka. Natomiast ostatnio w PDX mialem dwie walizki i ta platna ($100) wazyla 24 kg, uparla sie baba I musialem nadwyzke przelozyc do podrecznego. Poniewaz nie bardzo chcialo mnie sie z tym grzebac chcialem zaplacic za ten kilogram extra - $240 mial kosztowac ten kilogram nadwyzki.
mcpear Napisano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 Ostatnio mi KLM ważył podręczny bagaż na check-in'ie. Miałem 2 kg więcej i machnęli ręką. Ja nie mam statusu w KLMie i leciałem w eco to byłem odprawiany w najbardziej typowy z możliwych sposobów. United nigdy mi nie ważył bagażu (ale tam mam status). Rodzina jak leciała do Polski to w LAX zarówno LOT (byli bardzo rygorystyczni pamiętam - musieliśmy przepakować), Austrian jak i Lufthansa (oni byli dość liberalni) ważyli podręczny bagaż. Aczkolwiek plecaków, torebek nie ważyli - jedynie walizki kabinowe.
andyopole Napisano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2019 1 godzinę temu, bloczek2 napisał: W sumie jedziemy we czworke, no to zrobie tak - jesli komus zostanie troche zapasu w kilogramach, to ja najwyzej zaryzykuje i przewaze swoj, w razie czego przepakujemy na lotnisku i z glowy Btw - swoja droga to bez sensu, tak sie o ten kilogram potrafia wyklocac, bo za duzo, ale jak spakuje do kieszeni kilogram kamieni, ktory chcialem przewiezc to juz jest dobrze, mimo ze ten kilogram dalej leci tym samolotem Na checkin muszą pilnować wagi bo zestawienie jest drukowane i służy pilotom do obliczeń wyważenia ssmolotu. Pasażera przyjmuje się średnia wagę. Kiedyś lecialem dość pustym A330 i rozsadzili wszystkich pojedynczo pod oknami pomimo innej rezerwacji miejsc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.