Jump to content
Sign in to follow this  
Lucynka91

Zielona karta-powrot do polski- powrot do usa Po 2 latach

Recommended Posts

Hej

Bylam w usa od 2016 roku na wymianie studenckiej, w czerwcu 2018 wyszlam w usa za maz za amerykanina. Posiadam juz zielona karte na okres dwoch lat. Chce jednak wyprowadzic sie z mezem do polski i sprobowac zycia tam. Teraz moje pytanie: co Jesli Po np dwoch latach uznamy, ze chcemy wrocic do usa? Moja zielona karta oczywiscie bedzie nie wazna, 10 letniej tez nie bede miala. Jakie bede miala opcje zeby wrocic do usa ?. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cierpliwości. Zrób obywatelstwo i wtedy będziesz mogła mieszkać tam gdzie chcesz i tyle ile chcesz.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, andyopole napisał:

Cierpliwości. Zrób obywatelstwo i wtedy będziesz mogła mieszkać tam gdzie chcesz i tyle ile chcesz.

Niestety nie takie bylo pytanie, nie chce siedziec tu kolejnych 3 lat I czekac do obywatelstwa:) stad szukam innych rozwiazan 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystapic o biały paszport. Mozna byc poza granicami USA do 2 lat. Bez tego GC straci ważność i nie bedzie  podstaw do wydania 10 letniej. Mąż bedzie musiał sponsorować jeszcze raz, jesli sie nie mylę. 

Edited by pelasia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym, że ona ma warunkową zieloną kartę. W instrukcji o re-entry permit nie ma mowy o warunkowych rezydentach, więc nie wiem czy w tym przypadku da się o re-entry permit wystąpić - niech się wypowiedzą lepsi znawcy tematu.

OP - Jeśli jednak po prostu wyjedziecie, a zielona karta OP wygaśnie, to Twój legalny powrót do USA będzie możliwy po sponsorowaniu przez męża.

Edited by Joanna30

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm nie wiem jaka instrukcje czytalas, ale w i-131 prawie wszedzie gdzie pada LPR jest tez dopisek "or conditional permanent resident".

Trick polega na tym ze nie daja re-entry permit na 2 lata w tym wypadku, tylko do konca waznosci GC:

(2) A Reentry Permit issued to a conditional permanent resident is valid for 2 years from the date of issuance, or to the date the conditional permanent resident must apply for removal of the conditions on his or her status,
whichever date comes first.

Edited by Xarthisius

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 hours ago, Lucynka91 said:

Jakie bede miala opcje zeby wrocic do usa ?. 

Maz bedzie musial wrocic do USA wczesniej, bez Ciebie, I rozpoczac proces od nowa tak jakbys nigdy GC nie miala.

SB-1 raczej odpada, bo nie sadze zeby konsul potraktowal "bo chcielismy sprobowac w Polsce" jako sile wyzsza...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...