MSum_999 Posted April 2, 2019 Report Share Posted April 2, 2019 Witam! Jestem na forum nowy... Więc jeśli zakładam temat w złym miejscu przepraszam. Mam pytanie odnośnie przekazywania obywatelstwa. Mój dziadek od ponad 30 lat mieszka i pracuje w Chicago. Ma 70 lat. Pół roku temu otrzymał obywatelstwo USA. Czy moja mama ma jakiekolwiek podstawy, możliwość przejęcia obywatelstwa po moim dziadku? I czy ja następnie po niej mogę się o nie starać? Czy może przekazywanie obywatelstwa dotyczy tylko i wyłącznie obywateli urodzonych w Stanach Zjednoczonych? Z góry za wszelkie komentarze i informacje dziękuję i pozdrawiam. B-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted April 2, 2019 Report Share Posted April 2, 2019 Najpierw szanowny Dziadek musialby sponsorowac mame a Mama po uzyskaniu obywatelstwa dopiero Ciebie. Jest to obwarunkowane wieloma ograniczeniami, finansowymi, wiekowymi, itp. Wszystko to znajdziesz na forum, omawiane wilokrotnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted April 2, 2019 Report Share Posted April 2, 2019 Teraz, MSum_999 napisał: Witam! Jestem na forum nowy... Więc jeśli zakładam temat w złym miejscu przepraszam. Mam pytanie odnośnie przekazywania obywatelstwa. Mój dziadek od ponad 30 lat mieszka i pracuje w Chicago. Ma 70 lat. Pół roku temu otrzymał obywatelstwo USA. Czy moja mama ma jakiekolwiek podstawy, możliwość przejęcia obywatelstwa po moim dziadku? I czy ja następnie po niej mogę się o nie starać? Czy może przekazywanie obywatelstwa dotyczy tylko i wyłącznie obywateli urodzonych w Stanach Zjednoczonych? Z góry za wszelkie komentarze i informacje dziękuję i pozdrawiam. B-) Nie dotyczy tylko obywateli natomiast dotyczy dzieci. Twoja mama (zakladam ze ma >18 lat) z tego punktu widzenia dzieckiem nie jest. Reszta jak wyzej - musialaby byc sponsorowana. Generalnie zielona karte dostalbys po kilkunastu latach pod warunkiem ze wszystkie te warunki o ktorych wspomnial Andy zostana spelnione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudus86 Posted April 2, 2019 Report Share Posted April 2, 2019 W skrócie:Twoja mama nie ma możliwości przejęcia obywatelstwa po swoim ojcu. Tak to nie działa. Dziadek musiałby zacząć sponsorować Twoją mamę ( szkoda, że nie zaczął tego w momencie gdy miał GC), a gdy twoja mama uzyska GC wtedy ona Ciebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.