Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :) Napisalam do pani Kariny ale ona pewnie bardzo zajeta wiec moze ktos mi tutaj odpowie :)

Wiec sprawa jest taka. Mieszkalismy z mezem 10 lat w USA niestety nielegalnie :( tam urodzily sie tez nasze dzieci i wrocilismy sami do Polski. Zaraz wyjechalismy do UK (mamy juz brytyjskie obywatelstwa). Minelo nam juz 7 lat ( 3 lata bana zostalo). Teraz maz zaczal nowa prace w amerykanskiej firmie w UK na stanowisku managerskim. I teraz moje pytanie jak mam szanse na transfer do USA na wizie L1? Czy mozemy sie starac o waiver przed uplywem 10 letniego bana? Czy odczekac te 3 lata i wtedy mamy szanse? Moze kos sluszal o taki. przypadku :) Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Napisano
3 godziny temu, Laura109 napisał:

Witam :) Napisalam do pani Kariny ale ona pewnie bardzo zajeta wiec moze ktos mi tutaj odpowie :)

Wiec sprawa jest taka. Mieszkalismy z mezem 10 lat w USA niestety nielegalnie :( tam urodzily sie tez nasze dzieci i wrocilismy sami do Polski. Zaraz wyjechalismy do UK (mamy juz brytyjskie obywatelstwa). Minelo nam juz 7 lat ( 3 lata bana zostalo). Teraz maz zaczal nowa prace w amerykanskiej firmie w UK na stanowisku managerskim. I teraz moje pytanie jak mam szanse na transfer do USA na wizie L1? Czy mozemy sie starac o waiver przed uplywem 10 letniego bana? Czy odczekac te 3 lata i wtedy mamy szanse? Moze kos sluszal o taki. przypadku :) Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Starac sie mozecie ale jestescie inadmissible i nie ma specjalnie powodu zeby przyznac Wam waiver.

Poza tym zeby sie w ogole kwalifikowac na L1, trzeba w tej firmie pracowac co najmniej rok....

Napisano

To pytanie głównie do szefów twojego męża. Oni muszą chcieć go przenieść do USA i za to zapłacić to po pierwsze. Do tego firma najlepiej jak już jest "doświadczona" w sprowadzaniu menadżerów i najlepiej jak ma "blanket petition". Myślę, że jeśli ten warunek spełnicie to reszta jest raczej "z górki" o ile nie będzie przeszkód natury formalnej (jak np ban) to proces jest raczej od strony pracownika trywialny.

Napisano

Jak wyżej napisał mcpear - sam proces jest trywialny jeżeli osoba sponsorowana spełnia wymagania i przede wszystkim pracodawca chce taka osobę wysłać - bo musi mieć do tego powodu.

Warto też pamiętać że L1 jest wiza nieimigracyjna...

Napisano

Nieimigracyjna ale pozwala na dual  intent. Czyli pozwala mieć intencje imigracyjne o ile sponsorowanie będzie biegło rownolegle.  

Napisano
23 godziny temu, mcpear napisał:

Nieimigracyjna ale pozwala na dual  intent. Czyli pozwala mieć intencje imigracyjne o ile sponsorowanie będzie biegło rownolegle.  

Wiem, wiem - miałem L1.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...