Jump to content

Recommended Posts

Witam :) Napisalam do pani Kariny ale ona pewnie bardzo zajeta wiec moze ktos mi tutaj odpowie :)

Wiec sprawa jest taka. Mieszkalismy z mezem 10 lat w USA niestety nielegalnie :( tam urodzily sie tez nasze dzieci i wrocilismy sami do Polski. Zaraz wyjechalismy do UK (mamy juz brytyjskie obywatelstwa). Minelo nam juz 7 lat ( 3 lata bana zostalo). Teraz maz zaczal nowa prace w amerykanskiej firmie w UK na stanowisku managerskim. I teraz moje pytanie jak mam szanse na transfer do USA na wizie L1? Czy mozemy sie starac o waiver przed uplywem 10 letniego bana? Czy odczekac te 3 lata i wtedy mamy szanse? Moze kos sluszal o taki. przypadku :) Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 godziny temu, Laura109 napisał:

Witam :) Napisalam do pani Kariny ale ona pewnie bardzo zajeta wiec moze ktos mi tutaj odpowie :)

Wiec sprawa jest taka. Mieszkalismy z mezem 10 lat w USA niestety nielegalnie :( tam urodzily sie tez nasze dzieci i wrocilismy sami do Polski. Zaraz wyjechalismy do UK (mamy juz brytyjskie obywatelstwa). Minelo nam juz 7 lat ( 3 lata bana zostalo). Teraz maz zaczal nowa prace w amerykanskiej firmie w UK na stanowisku managerskim. I teraz moje pytanie jak mam szanse na transfer do USA na wizie L1? Czy mozemy sie starac o waiver przed uplywem 10 letniego bana? Czy odczekac te 3 lata i wtedy mamy szanse? Moze kos sluszal o taki. przypadku :) Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Starac sie mozecie ale jestescie inadmissible i nie ma specjalnie powodu zeby przyznac Wam waiver.

Poza tym zeby sie w ogole kwalifikowac na L1, trzeba w tej firmie pracowac co najmniej rok....

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO szkoda czasu i pieniędzy na waivera, lepiej odczekać 3 lata. Ale każdy ma inne priorytety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje za odpowiedzi :) Tez mysle poczekac 3 lata. Czy po tym okresie jak nam ban minie mamy szanse dostac wize L1? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pytanie głównie do szefów twojego męża. Oni muszą chcieć go przenieść do USA i za to zapłacić to po pierwsze. Do tego firma najlepiej jak już jest "doświadczona" w sprowadzaniu menadżerów i najlepiej jak ma "blanket petition". Myślę, że jeśli ten warunek spełnicie to reszta jest raczej "z górki" o ile nie będzie przeszkód natury formalnej (jak np ban) to proces jest raczej od strony pracownika trywialny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyżej napisał mcpear - sam proces jest trywialny jeżeli osoba sponsorowana spełnia wymagania i przede wszystkim pracodawca chce taka osobę wysłać - bo musi mieć do tego powodu.

Warto też pamiętać że L1 jest wiza nieimigracyjna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieimigracyjna ale pozwala na dual  intent. Czyli pozwala mieć intencje imigracyjne o ile sponsorowanie będzie biegło rownolegle.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, mcpear napisał:

Nieimigracyjna ale pozwala na dual  intent. Czyli pozwala mieć intencje imigracyjne o ile sponsorowanie będzie biegło rownolegle.  

Wiem, wiem - miałem L1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...