Dorysa Napisano 18 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2019 Witam. Wyjeżdżam do USA na 3-4 lata. Mąż dostał kontrakt. Ponieważ domy w OK (tam wyjeżdżamy) są ware tyle co nasz mały domek w Polsce (!!!!) zastanawiam się nad kupnem domu na ten okres w USA, aby zaoszczedzic na płaceniu najmu. Moje pytania to: 1) jakie są kośzty zakupu domu o wartości 200tys.$ (w Polsce płacimy ewentualnie prowizje dla biura nieruchomości, koszty notariusza to zwykle 5-6 tys. i pokrywa je kupujący, kupujacy płaci tez podatek PCC jeśłi nieruchość jest z rynku wtórnego) 2) Jakie są podatki od nieruchomości w USA i inne obligatorjne opłaty, jakie będę musiała płacić przez okres bycia właścicielem nieruchomości (3-4 lata) 3) Jakie koszty poniosę przy sprzddazy domu po 3-4 latach (podatek w Polsce to 19% od dochodu jeśli sprzedaję nieruchomość przed upływem 5 lat od jej zakupu i ewentualnie koszty biura nieruchomości) Jeśli ktoś z Państwa nie zna szczegółów, ale mógłby mi przesłać link do odkumentów źródłowych, to też bardzo dziękuję : o)
kzielu Napisano 19 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2019 3% dla realtora przy kupnie, 3% przy sprzedazy property tax - silnie zalezy od lokalizacji i wartosci nieruchomosci - ja place kolo $10,000 rocznie HOA fees (Homeowner's association) - jezeli miejsce w ktorym znajduje sie dom ma HOA Jak o czyms zapomnialem to inni dopisza...
Xarthisius Napisano 19 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2019 Czesc informacji w watku ponizej: https://forum.usa.info.pl/topic/29021-zakup-domu-koszty/ 2) podatki i HOA to informacja publiczna. Wszystkie serwisy gdzie sie domow szuka, gdzies ja pokazuja.
mcpear Napisano 19 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2019 Jak chcesz kupić dom za $200k to pewnie property tax będzie wynosił rocznie pomiędzy 2.5 a 5 tys dolarów w zależności czy są jakieś dodatkowe "lokalne" taxy. Możesz opłacać tzw "wspólnotę mieszkańców" (HOA) ale nie koniecznie - to zależy od lokalizacji - serwis zillow.com pokazuje jakie są opłaty na każdej z nieruchomości. Przy sprzedaży możesz być poproszona a zapłacanie podatku od wzrostu wartości (różnica w zakupie i sprzedaży) - są chyba jakieś zwolnienia i ulgi ale jeszcze tego nie przerabiałem Tak jak powyżej pisano przy zakupie i sprzedaży opłacasz agenta nieruchomości (ja chyba płaciłem 2.5%)
mcpear Napisano 19 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2019 Przy zakupie będziesz miała jeszcze "closing costs" ale to ci agent będzie musiał wyszacować ile one wynoszą w okolicy. Rozumiem, że nie będziesz miała kredytu, więc nie powinny one wynieść makabrycznie wiele
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.