Dorysa Posted July 18, 2019 Report Share Posted July 18, 2019 Witam. Wyjeżdżam do USA na 3-4 lata. Mąż dostał kontrakt. Ponieważ domy w OK (tam wyjeżdżamy) są ware tyle co nasz mały domek w Polsce (!!!!) zastanawiam się nad kupnem domu na ten okres w USA, aby zaoszczedzic na płaceniu najmu. Moje pytania to: 1) jakie są kośzty zakupu domu o wartości 200tys.$ (w Polsce płacimy ewentualnie prowizje dla biura nieruchomości, koszty notariusza to zwykle 5-6 tys. i pokrywa je kupujący, kupujacy płaci tez podatek PCC jeśłi nieruchość jest z rynku wtórnego) 2) Jakie są podatki od nieruchomości w USA i inne obligatorjne opłaty, jakie będę musiała płacić przez okres bycia właścicielem nieruchomości (3-4 lata) 3) Jakie koszty poniosę przy sprzddazy domu po 3-4 latach (podatek w Polsce to 19% od dochodu jeśli sprzedaję nieruchomość przed upływem 5 lat od jej zakupu i ewentualnie koszty biura nieruchomości) Jeśli ktoś z Państwa nie zna szczegółów, ale mógłby mi przesłać link do odkumentów źródłowych, to też bardzo dziękuję : o) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 3% dla realtora przy kupnie, 3% przy sprzedazy property tax - silnie zalezy od lokalizacji i wartosci nieruchomosci - ja place kolo $10,000 rocznie HOA fees (Homeowner's association) - jezeli miejsce w ktorym znajduje sie dom ma HOA Jak o czyms zapomnialem to inni dopisza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 Czesc informacji w watku ponizej: https://forum.usa.info.pl/topic/29021-zakup-domu-koszty/ 2) podatki i HOA to informacja publiczna. Wszystkie serwisy gdzie sie domow szuka, gdzies ja pokazuja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 Jak chcesz kupić dom za $200k to pewnie property tax będzie wynosił rocznie pomiędzy 2.5 a 5 tys dolarów w zależności czy są jakieś dodatkowe "lokalne" taxy. Możesz opłacać tzw "wspólnotę mieszkańców" (HOA) ale nie koniecznie - to zależy od lokalizacji - serwis zillow.com pokazuje jakie są opłaty na każdej z nieruchomości. Przy sprzedaży możesz być poproszona a zapłacanie podatku od wzrostu wartości (różnica w zakupie i sprzedaży) - są chyba jakieś zwolnienia i ulgi ale jeszcze tego nie przerabiałem Tak jak powyżej pisano przy zakupie i sprzedaży opłacasz agenta nieruchomości (ja chyba płaciłem 2.5%) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 Przy zakupie będziesz miała jeszcze "closing costs" ale to ci agent będzie musiał wyszacować ile one wynoszą w okolicy. Rozumiem, że nie będziesz miała kredytu, więc nie powinny one wynieść makabrycznie wiele Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.