Jump to content
Sign in to follow this  
LadyW

praca tymczasowa w USA?

Recommended Posts

Cześć wszystkim! 

Pytanie przede wszystkim do przebywających w USA na wizach pracowniczych  - jestem ciekawa jak wygląda wasza historia z otrzymaniem wizy H1B/L? Jak przebiegała procedura wizowa, a wcześniej poszukiwania pracodawcy? Oraz w jakiej branży pracujecie? 

Bardzo interesuje mnie powyższy temat i jestem ciekawa waszych historii/doświadczenia. :)

Edited by LadyW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pracuje obecnie na wizie L1A. Najpierw musisz pracowac w amerykanskiej firmie minimum rok na stanowisku specjalistycznym (L1B) albo managerskim (L1A). Wymagania mozesz znalezc w internecie. Ja dostalem propozycje od pracodawcy jako forme awansu, nie myslalem wczesniej w ogole o wyjezdzie do USA, po prostu zgodzilem sie na propozycje. W moim przypadku podpisalem offer letter i oni zatrudnili prawnika, zlozyli wniosek i otrzymali list ze zgoda z USCIS na zatrudnienie mnie (trwalo to okolo 2-3 miesiace od podpisania listu). Potem przyslali mi ten approval i umowilem sie na rozmowe z konsulem, ktora byla zwykla formalnoscia. Obecnie firma sie stara o przedluzenie wizy i wyraza chec zasponsorowania zielonej karty. 

O wizie H1B nie wiele wiem, ale z tego co slyszalem, ze to gorsza opcja niz L. Malzonek nie moze pracowac, jest losowanie, wyzszy odsetek odmow, nie jest dual intent itp 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

H1-B jest też dual intent. Zgadzam się, że L1 jest łatwiejsza i pewnie lepsza. Też byłem na L1. Firma zasponsorowała mi potem zieloną kartę. Musisz tak jak powiedziane być pracownikiem firmy amerykańskiej co ma oddziały / firmę-córkę w Polsce przez minimum rok (aczkolwiek pewnie dłużej - nikt pewnie przy zatrudnieniu nie zagwarantuje Tobie transferu). Musisz się dać poznać lub wykazać na forum firmy w sposób jakiś zauważalny. Najlepiej jakby firma miała politykę transferów do USA już rozpoznaną - wówczas zapewne będzie miała zatwierdzoną "blanket petition" - wówczas procedura otrzymania wizy jest formalnością. Prawnicy przemielą dokumenty i jedyne co przyjdzie ci zrobić to wypełnić wniosek, uiścić opłaty i umówić się z konsulem. Pytanie było o branżę: IT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

posiadacz L2 w przypadku żony może pracować. Posiadacz L2 w przypadku dzieci nie. Posiadacz H4 może pracować od momentu gdy rozpoczęto procedurę przyznania zielonej karty posiadaczowi H1B. Tak więc H1B jest pod tym względem gorsza od L1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aczkolwiek wizę L1 można posiadać tylko przez 5/7 lat. Wizę H1B można praktycznie przedłużać w nieskoczoność. Oczywiście mówimy tu o przypadku gdy pracodawca NIE chce sponsorować zielonej karty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mialem wize typu individual, ktora rzeczywiscie byla formalnoscia. Wniosek pisany byl tylko dla mnie. W przypadku blanket moze to byc ktos z pracownikow, ktory by sie nadawal na wnioskowane stanowisko. Na blanket jest wyzszy procent odmow. Niestety poprzez znaczne naduzycia, glownie przez Hindusow otrzymanie tej wizy jest obecnie znacznie trudniejsze.

Odpowiedz na pytanie o branze/zawod: automation & robotics engineering

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, mcpear said:

Aczkolwiek wizę L1 można posiadać tylko przez 5/7 lat. Wizę H1B można praktycznie przedłużać w nieskoczoność. Oczywiście mówimy tu o przypadku gdy pracodawca NIE chce sponsorować zielonej karty

Na pewno??? Gdzies mi sie obilo o uszy, ze H1B moze byc maksymalnie do 6 lat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak to jest ale u nas są Hindusi co czekają na approval I-140 już chyba 14 lat i cały czas przedłużają H1-B. Jak przyleciałem do USA na L1 to też zgłosił się do mnie dział prawny aby zmienić L1 na H1-B bo twierdzili, że H1-B są w stanie praktycznie nieograniczenie przedłużać a L1 nie daje im takiej opcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, mcpear said:

Nie wiem jak to jest ale u nas są Hindusi co czekają na approval I-140 już chyba 14 lat i cały czas przedłużają H1-B. Jak przyleciałem do USA na L1 to też zgłosił się do mnie dział prawny aby zmienić L1 na H1-B bo twierdzili, że H1-B są w stanie praktycznie nieograniczenie przedłużać a L1 nie daje im takiej opcji.

Kluczem jest I-140 i PERM. Wtedy mozna przedluzac. Przy braku petycji, max. to 6 lat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...