Jump to content

Recommended Posts

Witam,

Z góry przepraszam jeśli temat już był ale z powodu tak różnych opinii dostępnych chciałbym uzyskać widzę na tematu wyjazdu bardziej pod swoim kontem.

Jestem z zawodu mechanikiem samochodowym, nie mam póki co wizy ani zielonej karty. Mam możliwość wyjazdu z zamieszkaniem w NY.

Jest sens wyjechać na wizie turystycznej i szukać tam legalnej pracy czy lepiej zrobić to przez internet czy może warto zapisać się do jakieś szkoły czy na kurs żeby legalnie podjąć prace ?

Z góry dziękuję po podpowiedzi. 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przyjedziesz na wizie turystycznej to możliwości legalnego podjęcia pracy są zerowe. 

Przyjechać na wizie turystycznej. Poszukać pracodawcy co zasponsoruje wizę pracowniczą i wyjechać do Polski i poczekać aż ta wiza zostanie przydzielona (a to podlega loterii). Ten proces może być długotrwały. 

Legalna praca na wizie studenckiej jest ograniczona i przeważnie nie pokrywa kosztów szkoły. 

Nie słyszałem o wielu historiach mechaników samochodowych co pracodawca amerykański sciągał zza granicy na legalną wizę pracownicza ale może nie obracam się w branży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Godzinę temu, Damsob5920 napisał:

Zmienia coś jeśli dziewczyna wyjeżdża na wizie H1B, można w jakiś sposób podpiąć się do niej z wizą ? 

Nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Damsob5920 napisał:

Zmienia coś jeśli dziewczyna wyjeżdża na wizie H1B, można w jakiś sposób podpiąć się do niej z wizą ? 

Musicie być małżeństwem wtedy możesz jechać znia lecz i tak nie możesz legalnie pracować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Damsob5920 said:

Zmienia coś jeśli dziewczyna wyjeżdża na wizie H1B, można w jakiś sposób podpiąć się do niej z wizą ? 

Zmieni tylko jak dziewczyna zostanie żoną a pracodawca zacznie wyrabiać jej zieloną kartę to w momencie jak zaaprobują jej petycję I140 to będziesz się mógł starać o EAD. Wtedy po około pół roku - 9 miesiącach dostaniesz pozwolenie na pracę 

Share this post


Link to post
Share on other sites

40 minut temu, mcpear napisał:

Zmieni tylko jak dziewczyna zostanie żoną a pracodawca zacznie wyrabiać jej zieloną kartę to w momencie jak zaaprobują jej petycję I140 to będziesz się mógł starać o EAD. Wtedy po około pół roku - 9 miesiącach dostaniesz pozwolenie na pracę 

Tyle ze bedzie musial miec legalny status - nie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dziewczyna będzie żoną będzie mógł wystąpić o wizę H4. Sorry opuściłem ten aspekt tej układanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, mcpear napisał:

Jak dziewczyna będzie żoną będzie mógł wystąpić o wizę H4. Sorry opuściłem ten aspekt tej układanki.

Ale tez do zmiany statusu na H4 bedzie musial ten status (legalny) najpierw miec...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziewczyna staje się żoną (w Polsce przed wyjazdem). On nie wyjeżdża z nią. Stara się o wizę H4. Dostają ją w ambasadzie i przylatuje do żony na wizie H4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...