andyopole Napisano 22 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2020 57 minut temu, katlia napisał: I troche tak jest, bo wiekszosc wysztalconych ludzi na swiecie moze sie porozumiec po angielsku. Taka lingua franca 20 wieku. I biorac pod uwage trudnosc chinskiego to sie szybko nie zmieni nawet jezeli Chiny beda dominujaca gospodarka/potega polityczna w 21m wieku. Kiedyś była to łacina, później francuski, teraz angielski. Właśnie oglądam mecz Leicaster vs Manchester City. Bramkarz Leicaster, Niemiec, który nazywa się Schmeichel dla brytyjskich komentatorów to "szmajkol".
MeganMarkle Napisano 23 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2020 18 hours ago, mvgda said: co z waszej perspektywy jest pożądane na amerykańskim rynku pracy? W jakie kursy warto zainwestować, jakie dodatkowe języki są atutem? W co warto wzbogacić się jeszcze w polsce przed wyjazdem tak aby nasze kwalifikacje na start w usa były jak najlepsze? O ile nie jesteś po filologii polskiej to dasz radę Tak jak już inni pisali wykształcenie i doświadczenie ma znaczenie, w zależności od branży czasem warto zainwestować w certyfikaty zawodowe (amerykańskie) oczywiście. Ja jeden taki zdałam przed wyjazdem i pomógł mi znaleźć lepsza prace. Ale za darmo nie był, egzamin kosztował 1000$ a jakie masz wykształcenie i zawód? W jakiej branży pracujesz w PL? Wtedy może konkretniej ci podpowiemy...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.