Adii Napisano 20 Marca 2020 Zgłoś Napisano 20 Marca 2020 Cześć ! Moja babcia planuje przelać do Polski swoje oszczędności z USA. Jest to dość spora kwota, banki jak to mają w zwyczaju posiadają dużo nizszy kurs. Czy ktoś z was miał styczność ze stronami wymiany walut online typu cinkciarz lub transferwise i mógłby mi doradzić najlepsze rozwiązanie? Różnica w kwocie jaka by wyniosła po kursie transferwise a banku to jest ponad 10 tys zl - stąd szukanie alternatywy
Halyna Napisano 20 Marca 2020 Zgłoś Napisano 20 Marca 2020 Sprawdź kurs Alior Kantor. Ja korzystam z ich usług od początku ich istnienia na rynku. Plusem jest to, że masz bezkosztowe przelewy międzynarodowe w opcji split.
Adii Napisano 20 Marca 2020 Autor Zgłoś Napisano 20 Marca 2020 Masz racje, fajny mają kurs. Pobierają jakąś prowizje?
Nexusidlo Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 @Adii Od tygodnia aplikacja revolut wysyła mi powiadomienia ze weszli na rynek USA. W Europe w tym i Polsce jest bardzo popularna i oferuje kursy międzynarodowe. A jak nie to jak wyzej, Alior kantor (nie mylić z Alior bank, kontem walutowym). Darmowa karta(jeśli zrobisz jedna płatność w ciągu 3 pierwszych miesiecy), wszystko co wymienisz u nich możesz przelać za darmo na dowolne konto. Więc generalnie bez prowizji
andyopole Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 Czy nie mozna po prostu otworzyc w jakimkolwiek Banku w Polsce konta walutowego i dokonac przelewu? Wprawdzie jest też normalna prowizja od tej czynności ale nie sądzę żeby była wyższa niż kilkadziesiąt, no, może sto+ dolarów. Prowizję pobiera bank wysyłający jak i przyjmujący, można też wskazać, który bank ma całą prowizje pobrac a potem się między sobą już same rozlicza. Prowizję zazwyczaj jest procentem od kwoty ale zazwyczaj jej górna kwota jest wyznaczona. Przy większych przejawach liczonych w tysiacach ta kwota jest płaska i niezależna od ilości zer. Mogę to być nawet miliony. Robiłem takie przelewy w Polsce, robię i tutaj. Nasz Bank w USA bierze stałą prowizję niezależnie od kwoty przelewu, $45. Unika się w ten sposób ryzyka kursowego a potem wymienia walutę wg potrzeb lub gdy jest korzystny kurs.
pepeaz Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 Citi Global Transfer https://www.online.citibank.pl/konta/konto-walutowe.html
MeganMarkle Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 On 3/20/2020 at 3:17 AM, Adii said: Cześć ! Moja babcia planuje przelać do Polski swoje oszczędności z USA. Jest to dość spora kwota, banki jak to mają w zwyczaju posiadają dużo nizszy kurs. Czy ktoś z was miał styczność ze stronami wymiany walut online typu cinkciarz lub transferwise i mógłby mi doradzić najlepsze rozwiązanie? Różnica w kwocie jaka by wyniosła po kursie transferwise a banku to jest ponad 10 tys zl - stąd szukanie alternatywy Ja osobiscie do wymiany polecam Cinkciarza, bezpieczny, kursy dobre... aczkolwiek niech babcia lepiej poczeka, jeszcze będzie dolar po 7zl... teraz to jest nic
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.