cavscout Napisano 28 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Czerwca On 6/9/2024 at 8:52 AM, iniska said: Cześć wszystkim! Jestem tu nowa, więc z góry przepraszam, jeśli wrzucam off topic, choć bardziej odpowiedniego wątku nie znalazłam. Szykuje mi się niedługo relokacja (najpewniej Kolorado) i próbuję pozbierać myśli jak przeprowadzić dobytek całego życia (i co z niego wybrać) za ocean. Znalazłam sporo wskazówek już w tym wątku, ale zastanawia mnie czy i z jakich usług korzystaliście jeśli chodzi o transport rzeczy. Uda mi się zmieścić pewnie trochę do walizek do samolotu, zwłaszcza jeśli dokupię dodatkowy bagaż, ale czy ktoś korzystał z wysyłki paczek/rzeczy jakoś dodatkowo? Jest sporo stron internetowych, gdzie oferują wysyłkę, ale nie podają cen, więc zastanawiam się czy ktokolwiek korzystał i może podpowiedzieć z jakimi kwotami to się wiąże. Z góry dzięki! Zabierz rzeczy które są Ci najpotrzebniejsze na start. Zabierz pamiątki osobiste/rodzinne które maja znaczenie, mała elektronikę typu laptop/iPad/telefon etc (będziesz musiała dokupić ładowarki w USA ale urządzenia powinny działać). Co do kosmetyków, zabierz je jak masz jakaś specyficzna markę która używasz. Wejdź na Amazon i inne witryny sklepów w USA żeby zobaczyć czy dane marki są sprzedawane. Jeżeli tak to dużego zapasu nie będziesz musiała przywozić. Jeżeli chodzi o ubrania, zabierz te które pasują do klimatu gdzie jedziesz. Pewnie jak przyjedziesz jeszcze latem, to letnie ubrania będą potrzebne, ale zima jest za pasem. I temperatury moga tam być bardzo niskie (mimo ze ostatnie pare lat były mild). Co do innych rzeczy, nie myślę ze warto je przewozić czy przesyłać, bo koszta mogą być większe niż zakup ich na miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 8 Lipca Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Lipca @iniska Zabierz ze sobą zapas europejskiego filtru przeciwsłonecznego. Quote When visiting my family in the US, I used to bring chocolate and baked goodies from Europe. Now they ask for sunscreen. In Europe (and most of the world), sunscreen is regulated as a cosmetic. In the US, it’s regulated by the FDA as an OTC drug so the approval process is painfully slow. The FDA hasn’t approved any new sunscreen ingredients since 1999. European sunscreen is plain better at UV protection and a number of other things. Do yourself a favour and buy sunscreen in Europe. https://mas.to/@mroach/112748501688138259 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 8 Lipca Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Lipca 9 hours ago, Tirowiec1312 said: @iniska Zabierz ze sobą zapas europejskiego filtru przeciwsłonecznego. Kiedy kolezanki jezdza czy do Europy, czy do Azji (zwlaszcza Koreii) zawsze zbieraja listy kosmetykow od wszystkich znajomych. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi