Skocz do zawartości

Prezydent Joe Biden - wydarzenia

Roelka v.2

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie zlozylo ze w tym tygodniu jestesmy cala zaloga w komplecie bo to wiadomo, wakacje, urlopy. Przy lunchu zgadalismy sie na powyzszy temat i nasz najbardziej zawziety "trumpowiec"  podpowiedzial Kamali takie rozwiazanie: niech wezmie na vice prezydenta Mitta Romneya, nie wiem czy pisownia prawidlowa. On nienawidzi Trumpa i przyprowadzilby Kamali wiele glosow Republikanow.

1 hour ago, mcpear said:

Ale na 538 albo 270toWin chyba zacznę patrzeć dopiero na dwa tygodnie przed wyborami.

Po raz pierwszy od kilku lat zerknelam na 538. Zobaczylam, i wylaczylam. Wiecej nie bede - a dwa tygodnie przed wyborami bede za granica - wiec chyba sayonara sondaze. Ale cicho przyznaje, ze mam w tej chwili znaaaacznie wiecej nadzieji niz tydzien temu. 

2 hours ago, mcpear said:

Myślę, że PDT jednak uwierzył, że PJB wystartuje i że generalnie PJB tak zdemobilizuje swoich wyborców, że PDT wygra niezależnie kogo miałby na ballocie.

Ja też myślę że wybór Vance’a to był przedwczesny pokaz siły w sztabie PDT. Po tragicznej debacie, miotaninie u Demokratów i „cudownym” ocaleniu wybrańca Bożego, uznano, że nie muszą już starać się ugłaskiwać  umiarkowanych wyborców. Vance jest też znany z ekstremalnych poglądów na aborcje (którego to tematu nie lubi podejmować PJB, a sam Trump też ma w tym temacie ewidentnie łagodniejsze stanowisko), więc to chyba uśmiech to tych najbardziej religijnych zwolenników MAGA.

A tu taki zonk - łatwy przeciwnik odpada, trzeba się mierzyć teraz z młodą, na starcie zyskującą kilka p.p. w sondażach, nie umoczoną jeszcze za bardzo w bagnie polityki federalnej, kontrastującą z nimi niemal na wszystkich płaszczyznach kobietą rasy nie-białej - aż do bólu uzupełniającą wady Bidena (Izrael, aborcja, wiek). Myślę że w sztabie Trumpa co najmniej zaciskają zęby. 
A jak jeszcze wybierze sobie starszego białego faceta z rust beltu na running mate’a (oby to był jakiś lubiany gubernator <3) to to będzie dopiero zonk.

Może jestem zbytnim optymistą ale wydaje mi się że szanse PDT na reelekcję spadły mocno. Wszystko zależy czy pani VP steps up i uda się sprzedać jako poważna głowa państwa (a jak do tej pory jej się nie udawało).

Nie zapominajmy że jest jeszcze RFK Jr., który zabierze trochę głosów największej szurii a którego najczęściej nie biorą pod uwagę sondaże (swoją drogą, mimo że ma może nierówno pod sufitem w niektórych sprawach - to jakoś tak dobrze mu z oczu patrzy - czy to tylko ja?).

Edytowane przez kenadams

19 hours ago, katlia said:

Juz sie mowi publicznie ze sa Republikanie ktorzy uwazaja ze Vance jest "a mistake." Nie wiem czy to prawda czy tylko Demokraci tak maja nadzieje, 

Jak jest naprawdę to pewnie dowiemy się dopiero po wyborach (lub później). 

Vance ciągle próbuje znaleźć sobie miejsce… trying to find his feet… bym powiedział.

Jest jeden taki filmik z zaplecza konwencji który mi utknął w pamieci, gdzie Trump Junior kręci telefonem, taka luźna scena, i pomiędzy całą rodziną Trumpow stoi Vance który… dla mnie w tej sytuacji wygląda dokładnie jak ktoś kto nazwał Trumpa Hitlerem, a teraz znalazł się w środku Hither’s household przy wieczornej herbatce… i gdy Donald Trump nazywa Juniora “sweetheart” i całuje na dobranoc w czoło, a potem resztę dzieci, to Vance patrzy i z niezręcznym uśmiechem myśli WTF nie wiedząc jak się odnaleźć w tym “rodzinnym biznesie”….

Trudno trafnie ocenić kim koleś się okaże. Za wcześnie.

Może on sam jeszcze nie wie. 

19 hours ago, mcpear said:

Aczkolwiek wybór nie był dla PDT taki prosty - wybranie kogoś bliskiego centrum mogło przez radykałów MAGA być odebrane jako zdrada / układ z deep state itp. A na to aby ktoś zaczął snuć teorie że PDT zdradza MAGA nie można było sobie pozwolić.

A ja tu postawię na impuls. Według szeroko pojętego “alt right”,  jedynymi którzy mogliby skutecznie Trumpa “zdjąć” to byli ci z deep state ktorym się nie podobało podejście do Rosji (i Ukrainy).

Zatem natychmiast po zamachu dostali sygnał - jak coś, to dostaniecie jeszcze gorszego prorosyjskiego izolacjoniste. Tylko młodszego. Zatem - don’t event think about it. Again…

To, że Trump tak mógł pomyśleć… jestem w stanie uwierzyć.

Bo w politycznej kalkulacji (more of the same) to oczywisty błąd co słusznie tu podkreśliliście. 

19 hours ago, mcpear said:

A na to aby ktoś zaczął snuć teorie że PDT zdradza MAGA nie można było sobie pozwolić.

A i tu też miałem wspomnieć - raczej bym tego nie przeceniał. MAGA to już właściwie para-sekta i każde zachowanie Trumpa sobie wytłumaczy.

Zresztą, z moich obserwacji…. Trump w tym rozdaniu jest dużo miększy niż w 2016 czy 2020. Ostatnio na którymś z wieców mówił, że to już koniec i już nie będzie “nice”, ale jednak “vibe” wydaje się tym razem - przynajmniej dotychczas - inny.

Jest dużo nieformalnych filmików, neutralnych politycznie wrzutek z golfa, czy filmików Trumpa Juniora na Tik Toku czy inne social media, gdzie stary Trump zachowuje się jak zwykly… “grandpa”. 

Niesłychane jest też chociażby naśmiewanie się z siebie na wiecach, z włosów ostatnio. Kiedyś nie do pomyślenia, dziś, dziś ot taki przystępny dziadziuś. To przyciąga jakiś środek niezdecydowanych wyborców. 

Kampanie Kamali trudno ocenić bo za wcześnie, ale z tego co wrzucili do tej pory, to zaczęła z przytupem.

Zatem będzie ciekawa kampania. 

• Upvote 1

17 hours ago, kenadams said:

(swoją drogą, mimo że ma może nierówno pod sufitem w niektórych sprawach - to jakoś tak dobrze mu z oczu patrzy - czy to tylko ja?).

To tylko Ty ;)

Ale mówiąc poważnie, to decydowanie jest najbardziej “fit” ze wszystkich kandydat-ów/ek. A pod tymi jego poglądami na temat jedzenia (które widziałem), mógłbym się podpisać.

Swoją drogą - nie mam tu wiedzy ani wyczucia - myślicie, że zabierze więcej Demokratom poprzez nazwisko, czy Republikanom z powodu poglądów które są… powiedzmy… „out there”?

1 hour ago, rzecze1 said:

Trudno trafnie ocenić kim koleś się okaże. Za wcześnie.

Zaczyna to przypominac Sare Palin. Kilka middle-of-the-road i konserwatywnych pism ma artykuly ze 'Vance is a mistake' Ale - zobaczymy. W tej chwili mnie to tylko bawi. 

5 hours ago, rzecze1 said:

To tylko Ty ;)

Ale mówiąc poważnie, to decydowanie jest najbardziej “fit” ze wszystkich kandydat-ów/ek.

HRT. 

Jakos ze troche blisko tego siedze (poki co nie korzystam) to troche o tym wiem, dziala cuda (oczywiscie cwiczyc trzeba ale HRT znaczaca polepsza jakosc zycia i ulatwia utrzymanie / zbudowanie masy miesniowej w wieku w ktorym jest to znacznie trudniejsze jak sie ma 20 lat).

• Upvote 1

On 7/27/2024 at 6:28 PM, rzecze1 said:

To tylko Ty ;)

Ale mówiąc poważnie, to decydowanie jest najbardziej “fit” ze wszystkich kandydat-ów/ek. A pod tymi jego poglądami na temat jedzenia (które widziałem), mógłbym się podpisać.

Swoją drogą - nie mam tu wiedzy ani wyczucia - myślicie, że zabierze więcej Demokratom poprzez nazwisko, czy Republikanom z powodu poglądów które są… powiedzmy… „out there”?

Ja również, podobnie myślę o jego polityce środowiskowej (w czym się z resztą specjalizuje) i ogólnie chęci "uzdrowienia" amerykańskiego społeczeństwa. Na ile to jest wykonalne - nie mam pojęcia. Jego polityka socjalna też wydaje się przynajmniej adresować właściwe problemy. 
Niestety jeśli chodzi o zaangażowanie militarne w świecie, to kolejny "pacyfista". Jego bajania o zakończeniu wojen można odczytać w najlepszym razie jako nadzieję na kolejny reset z Rosją, a w najgorszym na zaakceptowanie warunków Rosji z z grudnia 2021. Cyt. z jego strony: We will offer to withdraw our troops and nuclear-capable missiles from Russia's borders. 
Najlepsze, że powołuje się na politykę swojego wujka JFK (swoją drogą trochę naciągane - dużo tam "He wanted to"), jakoś dziwnie pomijając jego deklaracje bycia Berlińczykiem i znaczne ZWIĘKSZENIE obecności amerykańskiej na wschodniej flance NATO. Ciekawe jak Rosja odebrałaby podobne deklaracje bycia Warszawiakiem, Wilnianinem, czy Ryżaninem (oraz idące za tym konkretne wsparcie) w kontekście tego wycofywania z ich granic :-)

Wracając do rzeczy, sam nie wiem komu podkradnie więcej głosów. Wydaje mi się że przekaz ma bardziej podobny do PDT - disruptor, przemawia z grubsza do klasy średniej / niższej-średniej, jest za deglobalizacją itd., nie wspominając już o conspiracy theories. Ale jego poglądy np. na aborcję albo polityki socjalne na pewno zrażą część elektoratu o bardziej konserwatywnym zabarwieniu.

On 7/27/2024 at 6:23 PM, rzecze1 said:

Jest dużo nieformalnych filmików, neutralnych politycznie wrzutek z golfa, czy filmików Trumpa Juniora na Tik Toku czy inne social media, gdzie stary Trump zachowuje się jak zwykly… “grandpa”. 

To prawda. Mnie np. zaciekawiło wycięknięte (rzekomo) nagranie z rozmowy telefonicznej z RFK Jr., gdzie mówił o tym że po zamachu zadzwonił do niego PJB i użył sformułowania bodajże "he was actually quite nice". Myślę, że to powinno spodowować niezły dysonsans u cześci MAGA crowd :D aczkolwiek masz rację że to już sekta więc nie ma co liczyć na żadne dysonanse