Skocz do zawartości

Wysyłka maści do USA

Sarna236

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przypomnial mi sie moj kuzyn z Ukrainy. Fajny, wyksztalcony, inteligentny czlowiek mieszkajacy w Tarnopolu.

Historia ze schylkowych czasow komuny. Jego zona miala wujka w Anglii, ktory chcial im poslac troche funtow bo wiadomo, jak to w komunie.

Poszli wiec do Banku w Tarnopolu pytac:

Czy nasz wujek z Anglii moze nam przyslac funty do Tarnopola?

odp.: Oczywiscie, moze.

Czy te funty tutaj dojda?

Odp.: Oczywiscie, dojda.

Czy my je dostaniemy?

odp.: toho ja ne znaju.

Kurtyna.  :D

Napisano
43 minutes ago, Sarna236 said:

Super, ale czy jest to dozwolone?

Nie bez recepty. Aciclovir jest w USA wyłącznie na receptę. Zaryzykować z przesyłką zawsze można choć IMO lepiej się przejść do jakiegokolwiek walk-in clinic i poprosić o przepisanie.

Napisano

Dzięki :)

A możecie jeszcze potwierdzić 1 rzecz: w przesyłkach do USA nie można wysyłać biżuterii - takie info znalazłam na stronach np. firm kurierskich (które podają jednak bardzo ogólne informacje). 

Nie można w ogóle, czy powyżej jakiejś kwoty, np. 500 USD?

Napisano
5 godzin temu, Sarna236 napisał:

Dzięki :)

A możecie jeszcze potwierdzić 1 rzecz: w przesyłkach do USA nie można wysyłać biżuterii - takie info znalazłam na stronach np. firm kurierskich (które podają jednak bardzo ogólne informacje). 

Nie można w ogóle, czy powyżej jakiejś kwoty, np. 500 USD?

Nie to nie.

Napisano
W dniu 19.11.2020 o 23:41, andyopole napisał:

Przypomnial mi sie moj kuzyn z Ukrainy. Fajny, wyksztalcony, inteligentny czlowiek mieszkajacy w Tarnopolu.

Historia ze schylkowych czasow komuny. Jego zona miala wujka w Anglii, ktory chcial im poslac troche funtow bo wiadomo, jak to w komunie.

Poszli wiec do Banku w Tarnopolu pytac:

Czy nasz wujek z Anglii moze nam przyslac funty do Tarnopola?

odp.: Oczywiscie, moze.

Czy te funty tutaj dojda?

Odp.: Oczywiscie, dojda.

Czy my je dostaniemy?

odp.: toho ja ne znaju.

Kurtyna.  :D

Andy, trochę off top, ale... Czy wujek wreszcie te funty wysłał? No i czy kuzyn je na Ukrainie dostał? Podobno kto nie ryzykuje ten nie pije szampana ;) 

Napisano

Tak, dostał, chociaż był dym z otrzymaniem gotówki. Jak to komuna, koniecznie chcieli wypłacić w rublach po państwowym kursie, natomiast po jej upadku nawet polecieli do wujka w odwiedziny.

• 1 rok później...
Napisano

Witajcie, odkopuję temat apropo, bo mam kilka wysyłkowych pytań.

1. Muszę wysłać do USA z Polski kilka tubek kremu, którego nie da się kupić w USA, oraz dwie tubki kremu, które są na receptę.

Orientuje się ktoś jak to zrobić najlepiej? Normalna poczta Polska? Jakieś deklaracje, trackingi ?

2. Muszę wysłać bardzo ważny dokument (kilka kartek papieru), tym razem z USA do Polski. Jak to zrobić najbezpieczniej? USP? Mają tam jakąś super bezpieczną monitorowaną przesyłkę, która nie będzie kosztowała krocie?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...