Anaa Napisano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2020 Hej czy byly szanse studiowac w usa po zawodowce w polsce? Wiem , ze to glupie pytanie , ale chce to wiedziec. Sory , ze bez polskich znakow
mcpear Napisano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 1 hour ago, Anaa said: Hej czy byly szanse studiowac w usa po zawodowce w polsce? Wiem , ze to glupie pytanie , ale chce to wiedziec. Sory , ze bez polskich znakow pewnie by trzeba zdać w USA High School Equivalency Exam uprzednio
Anaa Napisano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 26 minutes ago, mcpear said: pewnie by trzeba zdać w USA High School Equivalency Exam uprzednio a w polsce po od razu zawodowce isc do liceum dla doroslych i pisac polska mature czy sobie to odpuscic?
katlia Napisano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 1 hour ago, Anaa said: Hej czy byly szanse studiowac w usa po zawodowce w polsce? Wiem , ze to glupie pytanie , ale chce to wiedziec. Wcale nie glupie pytanie. W USA wszyscy moga studiowac, nawet ci ktorzy nie skonczyli sredniej szkoly. Skonczylas zawodowke? Z matura czy bez? W kazdym razie sa mozliwosci. To nie bedzie tania przygoda, notabene. Jako miedzynarodowy student, musisz liczyc na wysokie czesne przez 4 lat studiow, nawet na malo znanych uczelniach i dwu letnich college'ach. Jako miedzynarodowy student, legalnie mozesz pracowac tylko 20 godzin tygodniowo, na kamupsie uczelni (to sa przewaznie niskie zarobki za ktore moze zaplacisz za ksiazki; czesne, mieszkanie, jedzenie i ubezpieczenia musisz zaplacic sama.)
Anaa Napisano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 5 minutes ago, katlia said: Wcale nie glupie pytanie. W USA wszyscy moga studiowac, nawet ci ktorzy nie skonczyli sredniej szkoly. Skonczylas zawodowke? Z matura czy bez? W kazdym razie sa mozliwosci. To nie bedzie tania przygoda, notabene. Jako miedzynarodowy student, musisz liczyc na wysokie czesne przez 4 lat studiow, nawet na malo znanych uczelniach i dwu letnich college'ach. Jako miedzynarodowy student, legalnie mozesz pracowac tylko 20 godzin tygodniowo, na kamupsie uczelni (to sa przewaznie niskie zarobki za ktore moze zaplacisz za ksiazki; czesne, mieszkanie, jedzenie i ubezpieczenia musisz zaplacic sama.) Teraz jestem w pierwszej klasie zawodowki
katlia Napisano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 11 minutes ago, Anaa said: Teraz jestem w pierwszej klasie zawodowki Skoncz szkole, pisz mature i (jezeli masz na to pieniadze) mozesz sie starac o miejsce na studiach. Najtansza opcja to 2-letni community college, potem konczysz na 4-letniej uczelni. Nie zapominaj, zeby dostac wize musisz pokazac ze masz dosyc pieniedzy zeby pokryc 1 rok studiow, mieszkania, jedzenia itp. Zaleznie od stanu/miasta, samo czezne moze byc $15,000 na rok. (Dwa razy tyle+ na 4 letnich uczelniach.)
mcpear Napisano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 36 minutes ago, Anaa said: a w polsce po od razu zawodowce isc do liceum dla doroslych i pisac polska mature czy sobie to odpuscic? Myślę, że jakbyś zdała w USA High School Equivalency to nie potrzebujesz robić matury
ajlo19 Napisano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 Nie jestem pewna czy dobrze doradzam, ale wydaje mi się, że jest coś takiego jak GED - i to jest właśnie takie high school diploma equivalent. Zajęcia które do tego przygotowują można znaleźć w wielu miejscach za darmo. U nas np. jest program ASPIRE, dzięki niemu ludzie mogą uczyć się angielskiego za darmo, przygotować się do egzaminu na obywatelstwo i właśnie GED. A propos zapisałam się do community college na 2 przedmioty dzisiaj- póki co nikt ode mnie nie wymagał świadectwa szkolnego, musiałam za to zrobić 3 testy poziomujące - z matmy, angielskiego i angielskiego akademickiego (esej).Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
katlia Napisano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 4 hours ago, ajlo19 said: Nie jestem pewna czy dobrze doradzam, ale wydaje mi się, że jest coś takiego jak GED - i to jest właśnie takie high school diploma equivalent. GED jest przedewszystkim dla Amerykanow ktorzy przerwali nauke lub nie dokonczyli 12 klasy. OP jest w szkole, wiec GED nie bedzie potrzebny jezeli skonczy. No i ten egzamin wcale nie jest taki latwy dla tych ktorzy nie uczyli sie w USA. Fakt, matematyka/science sa na nizszym poziomie niz maturalnym, ale egzamin wymaga dobrej znajomosci angielskiego, ma sporo o historii amerykanskiej/government itp. Zakonczenie szkoly w Polsce jest bardziej sensowne a w miedzyczasie dziewczyna powinna sie uczyc angielskiego -- jako international student bedzie musiala zdac TOEFL na porzadnym poziomie. Bo inaczej bedzie placila (slono) za dodatkowe kursy nauki jezyka, i drogie 4 letnie studia przeciagna sie na drogie 5 letnie studia...
katlia Napisano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2020 4 hours ago, ajlo19 said: A propos zapisałam się do community college na 2 przedmioty dzisiaj- póki co nikt ode mnie nie wymagał świadectwa szkolnego, musiałam za to zrobić 3 testy poziomujące - z matmy, angielskiego i angielskiego akademickiego (esej). Bo system jest inny dla tutejszych niz dla studentow miedzynarodowych. Community college jest dla community, i ma minimalne wymagania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.