Skocz do zawartości

Powrot do USA po 12 latach

Niuton101

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

W 2009 roku wrocilem do Polski, po blisko 3 letnim, nielegalnym pobycie ( przesiedzialem wize o ponad 2 lata). Chcialbym wybrac sie do USA tak po prostu na wakacje, odwiedzic stare miejsca. Jak to wyglada teraz, gdy wizy do USA zostaly zniesione ? Czy w moim przypadku i tak powinienem udac sie ambasady, zeby ogarnac jakies formalnosci czy taka wizyta juz jest zbedna i trzeba liczyc na cud i przychylne oko straznika na lotnisku ? 

Napisano

Przy wypełnianiu ESTA system zapyta Cię czy kiedykolwiek przbywales w USA nielegalnie. Jeśli odpowiesz "tak" zostaniesz automatycznie skierowany do konsulatu po tradycyjną wizę. Na lotnisku raczej się nie uda. 

Napisano

Zawsze zastanawiam sie skad to przekonanie ze "wizy zostaly zniesione". Wizy jak byly tak dalej sa. Jedyna roznica jest taka ze mozna wyleciec z esta na max 90 dni zamiast starac sie o wize B2.

W twoim przypadku esta odpada. Zawsze mozesz starac sie o B2. Czy ja dostaniesz czy nie, to raczej ciezko przewidziec. 

Napisano

Hey ludziska, a co jesli chodzi o J1? Mam znajomych gdzie sobie w&t "przedluzyli". Juz minelo prawie 13 lat od ich powrotu do PL. Zalozyli rodzine i chcieli by zabrac dzieci na wycieczke do usa. Ktos cos wie, jak w sytuacji J1? Bo to troche specyficzna wiza. 

Napisano
35 minut temu, Niuton101 napisał:

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. A jak jest szansa otrzymania wizy w takim wypadku ? Warto sprobowac czy dac sobie spokoj ? 

Ja bym próbował. 

Napisano
19 minut temu, pelasia napisał:

Hey ludziska, a co jesli chodzi o J1? Mam znajomych gdzie sobie w&t "przedluzyli". Juz minelo prawie 13 lat od ich powrotu do PL. Zalozyli rodzine i chcieli by zabrac dzieci na wycieczke do usa. Ktos cos wie, jak w sytuacji J1? Bo to troche specyficzna wiza. 

Tylko nielegalny pobyt jest taki prozaiczny. ;)

Napisano
25 minutes ago, pelasia said:

J1 to wiza jak kazda inna, nie ma w niej nic specificznego. 10 letni ban im uplynal, moga sie isc ubiegac o wize B do konsulatu.

Chyba, ze mowiac specyficzna masz na mysli jak jest naliczany unlawful presence, ale po 13 latach nie ma to wiekszego znaczenia w ich wypadku.

Napisano
23 minutes ago, pelasia said:

Zalezy pewnie czy sami sobie "przedluzyli" czy wystapili o oficjalne przedluzenie pobytu. :p 

Napisano

Oj sami sobie przedluzyli, dlatego bylo w cudzysłowie :DPytam sie, bo wiem, ze teoretycznie bana nie mieli ze wzgledu na j1, ds i te ceregiele i mialam na mysli, ze specyficzna wlasnie ze wzgledu na to. No ale i tak chyba musza wypelnic esta i jak im odrzuci to ambasada. Pytałam z ciekawości, czy ten nielegalny im sie liczy, bo niby wiza sie do bana nie zalicza. I bardziej chodzilo mi o zaznaczenie odpowiedniej odpowiedzi w aplikacji o esta. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...