barnclose Napisano 14 Września 2021 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 Czesc! Wyjezdzamy w przyszlym miesiacu z USA. USCIS wzial sie w koncy do roboty i w tym tygodniu otrzymalismy zielone karty. Troche mi to zamacilo w glowie, ale raczej nie zmienimy zdania i wyjezdzamy. Chcialbym sprobowac je utrzymac jak dlugo tylko sie da i stad moje pytanie. Jak to najlepiej zrobic? Ma ktos z Was jakies doswiadczenia albo wskazowki? Poki co czytalem o I-131 re-entry permit (do 2 lat), a powyzej dwoch lat ewentualnie staranie sie o wize SB-1. Aplikowal ktos z Was o wize SB-1? Raczej nie wrocimy tutaj na stale, ale kto wie co zycie i sytuacja polityczna przyniesie, dlatego tez nie chcialbym palic mostow za soba. Z gory dziekuje za pomoc i cenne wskazowki!
Roelka v.2 Napisano 14 Września 2021 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 Wydaje mi sie, ze pierwszy krok to re-entry permit. Z tego co wiem, nie ma zawsze gwarancji na otrzymanie wizy SB-1. Musialbys udowodnic, ze utrzymywales jakies kontakty z USA w tym czasie (ID, prawo jazdy, bank account, nieruchomosci, podatki, etc) i nie mogles wrocic z jakis bardzo waznych powodow (ex. leczenie, jakies inne emergency).
kzielu Napisano 14 Września 2021 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 SB-1 to juz jak chcesz wrocic i probujesz udowadniac ze tak naprawde to nie chciales wyjezdzac. Do wyboru masz re-entry permit (tylko dziala przez jakis czas) i prowadzenie gry "przyjezdzam co jakis czas i udaje ze tu mieszkam". Generalnie karta jest do mieszkania tutaj, wiec nie ma w pelni niezawodnej drogi to jej utrzymania jak sie tu nie mieszka ale moze kiedys zechce wrocic. Pewna droga to otrzymanie obywatelstwa (ale wtedy musisz sie rozliczac z IRS) - jako rezydent (ktory pozniej bedzie chcial potencjalnie twierdzic ze tym rezydentem byl caly czas) masz ten sam obowiazek teoretycznie...
barnclose Napisano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Napisano 14 Września 2021 2 tygodnie temu dostalem karte advance parole (tez wniosek I-131) z 2-letnia waznoscia. Ciekawy jestem czy to moze sluzyc jako re-entry permit? Tym sie chyba tylko rozni, ze trzeba zaznaczyc inny checkbox. Te dwa lata z re-entry permit licza sie od momentu wyjazdu z USA czy od zatwierdzenia wniosku? Planuje sie rozliczac i tak z IRS. Przynajmniej przez pierwsze 2 lata. W ogole dowiedzialem sie, ze bede do USA przyjezdzac regularnie i dosyc czesto. Podczas takich podrozy sluzbowych mam wjezdzac na zielonej karcie? Ciekawy jestem czy to moze sie zaliczyc jako rezydencja. Teoretycznie musze mieszkac 180 dni w ciagu roku, aczkolwiek slyszalem o roznych historiach.
andyopole Napisano 14 Września 2021 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 4 minuty temu, barnclose napisał: Podczas takich podrozy sluzbowych mam wjezdzac na zielonej karcie? A na jakiej innej podstawie? Jeśli masz ważną GC żadnej wizy nie dostaniesz. Chyba że się GC zrzekniesz...
Roelka v.2 Napisano 14 Września 2021 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 5 minutes ago, barnclose said: Podczas takich podrozy sluzbowych mam wjezdzac na zielonej karcie? Raczej nie ma innej opcji. Chyba ze oficjalnie zrzekniesz sie zielonej karty. Wtedy musialbys starac sie o wize.
barnclose Napisano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Napisano 14 Września 2021 Czytalem o wizie SB-1. Jasne, ze nie ma gwarancji, ze sie ja dostanie. Trzeba udowodnic, ze to byl tymczasowy wyjazd z zamiarem powrotu. Jednym z powodow moze byc na przyklad praca w zagranicznym oddziale amerykanskiej korporacji - czyli dokladnie moj przypadek. Zostawie sobie tez konta, 401k itp itd. W sumie moze nie potrzebnie o tym rozmyslam, bo sie cziesze ze wracam do Europy. Ale jednak im blizej wyjazdu to coraz wiecej watpliwosci
kzielu Napisano 14 Września 2021 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 42 minutes ago, barnclose said: 2 tygodnie temu dostalem karte advance parole (tez wniosek I-131) z 2-letnia waznoscia. Ciekawy jestem czy to moze sluzyc jako re-entry permit? Tym sie chyba tylko rozni, ze trzeba zaznaczyc inny checkbox. Te dwa lata z re-entry permit licza sie od momentu wyjazdu z USA czy od zatwierdzenia wniosku? Planuje sie rozliczac i tak z IRS. Przynajmniej przez pierwsze 2 lata. W ogole dowiedzialem sie, ze bede do USA przyjezdzac regularnie i dosyc czesto. Podczas takich podrozy sluzbowych mam wjezdzac na zielonej karcie? Ciekawy jestem czy to moze sie zaliczyc jako rezydencja. Teoretycznie musze mieszkac 180 dni w ciagu roku, aczkolwiek slyszalem o roznych historiach. Advanced Parole umozliwia wyjazd i ponowny wjazd gdybys nie posiadal innego dokumentu umozliwiajacego to (np. byl out of status). Nie wiem jak czesto jest regularnie i dosyc czesto, ale w takim wypadku jak najbardziej powinienes wjezdzac na GC (chyba ze ja formalnie oddasz w ambasadzie w nowym miejscu - wypelniajac I-409) i jezeli to czesto bedzie wystarczajaco czesto (dla CBP) to nie bedzie wielkiego problemu. Spokojnie zaliczy sie jako rezydencja.
mcpear Napisano 14 Września 2021 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 2 hours ago, barnclose said: 2 tygodnie temu dostalem karte advance parole (tez wniosek I-131) z 2-letnia waznoscia. AP gwarantuje ci powrót do USA w czasie trwania procesu AOS. Czyli w twoim przypadku gwarantował to tylko przez "2 tygodnie". Bo AOS już się skończył pozytywnie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.